Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

“Ο Πολύπλευρος ρόλος της σύγχρονης γυναίκας”

//“Ο Πολύπλευρος ρόλος της σύγχρονης γυναίκας”

“Ο Πολύπλευρος ρόλος της σύγχρονης γυναίκας”

Εκδήλωση του «Έρασμου» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ρεπορτάζ: Κική Καπάτου

Στη γυναίκα που υποφέρει, αγωνίζεται και αντιστέκεται, στην κακοποιημένη γυναίκα, στη σύγχρονη γυναίκα – άνθρωπο που δίνει τη μάχη για την επιβίωση, αναγνώριση και κοινωνική καταξίωση, στη μάνα, ήταν αφιερωμένη η σχετικά σύντομη αλλά πολύ περιεκτική και ουσιαστική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

Η εκδήλωση έγινε το βράδυ της Τρίτης στη Βέροια στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με  αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μήνυμα στην εκδήλωση έστειλε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρ. Ουσουλτζόγλου που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.
Την εκδήλωση παρουσίασε και προλόγισε η φιλόλογος κ. Ευγενία Καβαλάρη εκ μέρους του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας η οποία είπε ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με πρόταση της Γερμανίδας Κλάρας Τσέτκιν στο διεθνές συνέδριο σοσιαλιστριών γυναικών και σε ανάμνηση της μεγάλης αιματοβαμμένης διαδήλωσης και απεργίας των εργατών κλωστοϋφαντουργίας στα ραφτάδικα της Ν. Υόρκης (8-3-1857). «Ο γυναικείος πληθυσμός, αργά και βασανιστικά άλλοτε πέτυχε την έξοδό του από το σπίτι, βγήκε από τον απομονωτισμό του, αναθεώρησε τη σχέση του με το άλλο φύλο, αποκάλυψε τις δυνατότητές του, διεκδίκησε, αλλά συνεχίζει να διεκδικεί χειραφέτηση και απελευθέρωση, όχι βέβαια ενάντια στον άνδρα αλλά σαν ισότιμη εταίρος και σύντροφος προς αυτόν. Γιατί απελευθέρωση γυναικεία σημαίνει πρώτα και κύρια απελευθέρωση από την οικονομική καταπίεση που επιβάλλεται μέσα από την ενότητα των οικονομικών – κοινωνικών – πολιτικών  και ιδεολογικών παραγόντων», τόνισε. Σημείωσε ότι σήμερα η γυναίκα δέχεται με ιδιαίτερη επιθετικότητα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, έρχεται αντιμέτωπη με αναχρονιστικά ιδεολογήματα που την παρουσιάζουν είτε ως καταναλωτικό ον, είτε ως σεξουαλικό αντικείμενο και διακοσμητικό στοιχείο, ενώ εκατομμύρια γυναικών ακόμα καταδυναστεύονται από την μπούργκα, την υποταγή στον άνδρα του σπιτιού, την εμπορευματοποίηση, τιμωρούνται με λιθοβολισμό, γιατί τόλμησαν να αντισταθούν σε απάνθρωπες και θεοκρατικές αντιλήψεις.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η γραμματέας του Συλλόγου «Έρασμος», κ. Νόπη Σκεντερίδου, που μίλησε με θέμα «ΜΑΖΙ… μπορούμε». Μεταξύ άλλων η ομιλήτρια αναφέρθηκε στους πολλαπλούς ρόλους που υποστηρίζει η γυναίκα, σαν μητέρα, σαν σύζυγος, επαγγελματίας, θηλυκό.  «Στην προσπάθειά της να βγει από την καταπίεση των προηγούμενων χρόνων και να βελτιώσει τη θέση της, η γυναίκα κατάφερε να επιβάλει καινούργιες ιδέες και αντιλήψεις  για τη φύση του ρόλου της. Κρατώντας απόσταση από τη θέση της παραδοσιακής μητέρας και συζύγου, ώστε να έχει περιθώριο επιλογής, προσανατολίζεται σε διαφορετικές επιδιώξεις. Έτσι το αιώνιο ερώτημα παιδιά και σύζυγος ή καριέρα, χάνει τον άλλοτε αντικρουόμενο χαρακτήρα του…», επεσήμανε. Ενώ, αναφερόμενη στη μοναδικότητα της γυναίκας, είπε χαρακτηριστικά: «Για να αποδεσμευτεί από στερεότυπες απαντήσεις και λύσεις που σχεδόν πάντα συνοδεύουν τη γυναίκα, για να βρει την ταυτότητά της χρειάζεται πρώτα από όλα ν’ αποταυτιστεί κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της δικής της μοναδικότητας». Αναφερόμενη στην καθιέρωση της ημέρας της γυναίκας είπε ότι ουσιαστικά η γιορτή αυτή αφορά στους αγώνες καθημερινών γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, έγραψαν ιστορία». Σημείωσε ότι στις μέρες μας, η Ημέρα αυτή έχασε το πολιτικό της μήνυμα, εμπορευματοποιήθηκε. «Σήμερα ο σημαντικότερος ίσως λόγος για να γιορτάζεται η ημέρα της γυναίκας είναι η ανάγκη να εξαλειφθούν φαινόμενα φυλετικού ρατσισμού και κακοποίησης που, δυστυχώς, δε συναντώνται μόνο στις χώρες του τρίτου κόσμου», είπε και πρόσθεσε ότι σήμερα έχουν ενταθεί οι διάφορες μορφές βίας μέσα κι έξω από το σπίτι και η παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών που αποτελούν διάκριση, λόγω φύλου. «Τουλάχιστον 10-20% των ενήλικων γυναικών πέφτουν θύματα σεξουαλικής επίθεσης, ενώ το 8% των νέων Ελλήνων ανδρών έχει κάνει σεξ με κάποια κοπέλα, χωρίς η ίδια να συμφωνεί. Αν αυτό δεν είναι παραβίαση – καταπάτηση των δικαιωμάτων της γυναίκας , τότε τι είναι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σκεντερίδου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δημιουργία του Συλλόγου σε εθελοντική βάση και του ξενώνα φιλοξενίας. «Αντί να διαδέχεται το όνειρο η σκληρή πραγματικότητα, ας διαδεχθεί τη σκληρή πραγματικότητα το Όνειρο της κάθε μιας ή του καθένα», είπε αναφερόμενη στην προσπάθεια του Συλλόγου. Παρότρυνε το κοινό να καταγγέλλει άφοβα στην Αστυνομία φαινόμενα βίας, σε βάρος γυναικών, επιμένοντας να καταγράφονται στο βιβλίο συμβάντων. «Η βία δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι, γιατί έτσι αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα. Η βία είναι έγκλημα κατά του προσώπου του ανθρώπου και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή από κανέναν. Η συμβολή του πολίτη είναι απαραίτητη για την κινητοποίηση των  νόμιμων μηχανισμών προστασίας. Όταν πέσει κάτι στην αντίληψή μας, είμαστε υποχρεωμένοι να το καταγγέλλουμε», τόνισε.
Μιλώντας για την ισότητα της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία, είπε ότι έχει κατακτηθεί περισσότερο τυπικά παρά ουσιαστικά, σημειώνοντας ότι η γυναίκα απουσιάζει από τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων. «Η ισότητα δεν ισχύει στην πράξη, λόγω των προκαταλήψεων και των οικονομικών συμφερόντων, είπε επισημαίνοντας ότι δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά όλη την κοινωνία. «Είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό», είπε. Επεσήμανε ότι, από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του συλλόγου, διαπιστώνεται ότι και οι δύο σύντροφοι μαζί, άνδρας και γυναίκα, μπορούν να στηρίξουν την προοπτική μιας κοινωνίας, όπου θα επικρατούν ισότιμες σχέσεις. «Να γιατί μαζί … μπορούμε», κατέληξε, εξηγώντας τον τίτλο της ομιλίας της. Κλείνοντας ευχήθηκε «στην υγεία και την ψυχική δύναμη της γυναίκας αλλά και του άνδρα που στέκεται αληθινά δίπλα της, γιατί αυτοί οι δύο είναι αλληλένδετες υπάρξεις, που συμπληρώνουν η μία τα κενά της άλλης…».
Ακολούθησε η παρουσίαση του θεατρικού μονόπρακτου «Η κλεμμένη πλάτη» της Πόπης Φιρτινίδου, μια ιδιαίτερη ευαίσθητη ματιά στη σχέση άνδρα – γυναίκας στο ζευγάρι, το οποίο ερμήνευσε η ηθοποιός Δανάη Δρογγίτη συνοδευόμενη στο πιάνο από την Ελένη Κουβακά. Τη μουσική επιμέλεια – επιλογή είχε η κ. Φιρτινίδου, τους φωτισμούς φρόντισε ο Γ. Βέγκος, και τη γενική επιμέλεια είχε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ. Οδ. Γωνιάδης.

Πηγή: Εφ”Μακεδονική” από το Αρχείο Τύπου του “Έρασμου”
11-3-2010

2020-04-24T10:24:13+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο