Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας

//Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας

Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας

Από τον «Έρασμο», το ΔΗΠΕΘΕ και την ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας

ΣΤΗΝ ΑΝΤΩΝΙΑΔΕΙΑ ΣΤΕΓΗ

«Μαζί… μπορούμε» ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» στην εκδήλωση που παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το βράδυ της Τρίτης 9 Μαρτίου 2010. Η εκδήλωση υπήρξε  προϊόν συνεργασίας του Συλλόγου «ΕΡΑΣΜΟΣ» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και εκτός από ομιλίες και αναφορές σε παραμέτρους του γυναικείου ζητήματος, περιελάμβανε και θεατρικό μονόπρακτο. «Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας σε ανάμνηση της αιματοβαμμένης διαδήλωσης και απεργίας των εργατών κλωστοϋφαντουργίας και στα ραφτάδικα της Ν. Υόρκης στις 8 Μάρτη του 1857» θύμισε ανοίγοντας την εκδήλωση το μέλος του Δ.Σ. Της ΚΕΠΑ  Ευγενία  Καβαλλάρη. Ο γυναικείος πληθυσμός, αργά και βασανιστικά άλλοτε, πέτυχε την έξοδο του από το σπίτι, βγήκε από τον απομονωτισμό του, αναθεώρησε τη σχέση του με το άλλο φύλο, διεκδίκησε και συνεχίζει να διεκδικεί χειραφέτηση  και απελευθέρωση όχι βέβαια ενάντια στον άνδρα αλλά σαν ισότιμος εταίρος και σύντροφος προς αυτόν, είπε η κ. Ευγενία  Καβαλάρη και σημείωσε με έμφαση πως σήμερα η γυναίκα απειλείται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και από την προσπάθεια ακύρωσης των κεκτημένων, με αγώνες και αίμα, δικαιωμάτων της, στον εργασιακό χώρο, στην κοινωνική πρόνοια, στην προστασία της μητρότητας. Στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να υποστηρίζει η σύγχρονη γυναίκα, ως μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη και ως θηλυκό αναφέρθηκε στη συνέχεια η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης  κ. Νόπη  Σκεντερίδου , εκπαιδευτικός  και γραμματέας του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ».
Η ομιλήτρια δεν παράλειψε να αναφερθεί στις διάφορες μορφές βίας που βιώνουν σήμερα γυναίκες σε όλο τον κόσμο, στα φαινόμενα φυλετικού ρατσισμού και κακοποίησης, στην παράνομη διακίνηση γυναικών κ.α. αλλά και στις ανισότητες που είναι εμφανείς στην αγορά εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, στα κέντρα λήψης αποφάσεων κ.α.  Η κ. Σκεντερίδου  κατέληξε λέγοντας πως η ισότητα έχει κατακτηθεί περισσότερο τυπικά παρά ουσιαστικά και πως δεν ισχύει στην πράξη, λόγω προκαταλήψεων και οικονομικών συμφερόντων.
Παρουσιάζοντας την εθελοντική οργάνωση την οποία εκπροσωπεί η γραμματέας του «ΕΡΑΣΜΟΣ» τόνισε: “Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία αλληλοσεβασμού χωρίς βία και κακοποίηση. Ο εθελοντής ,είτε είναι άνδρας είτε είναι γυναίκα, επιλέγει μόνος του το δρόμο της προσφοράς προσπαθώντας να κάνει το «εγώ» «εμείς» και να απαλύνει τον πόνο. Το σπίτι που δημιουργήσαμε θέλουμε να λειτουργήσει ως χώρος ανακούφισης και προσωπικής ανάπτυξης για μια κοινωνία που δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες θύματα βίας, να άρουν την ταπείνωση.” Τέλος η κ. Νόπη  Σκεντερίδου κάλεσε άνδρες και γυναίκες να σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο, να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο ως αλληλένδετες υπάρξεις που η μια συμπληρώνει τα κενά της άλλης .
Το άρωμα γυναίκας αλλά και άνδρα συνέχισε να διαχέεται στην αίθουσα Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών όταν αμέσως μετά η ηθοποιός Δανάη Δρογγίτη ανέβηκε στη σκηνή για να ενσαρκώσει την ηρωίδα του θεατρικού μονόπρακτου της Πόπης Φιρτινίδου «Η κλεμμένη πλάτη» που επιμελήθηκε  ο Καλλιτεχνικός Δ/της  του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Οδυσσέας  Γωνιάδης.
Θεατρικό κείμενο και ερμηνεία δεν επέτρεψαν το …χασμουρητό του κοινού που καθηλωμένο παρακολούθησε το μονόλογο –αφιέρωμα στην ερωτευμένη γυναίκα. Μια κατάδυση στη γυναικεία ψυχή που έντυσε μουσικά η Πόπη φιρτινίδου με την Ελένη Κουβακά να χρωματίζει με το ταλέντο της στο πιάνο, το κείμενο και τις παύσεις του.

Μ.Δ.

Πηγή: Εφ. «Ημερήσια» – Από το αρχείο Τύπου του «Έρασμου»
11-03-2010

 

 

 

2020-04-06T12:48:34+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο