Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Στέγη για κακοποιημένες γυναίκες στη Βέροια!

//Στέγη για κακοποιημένες γυναίκες στη Βέροια!

Στέγη για κακοποιημένες γυναίκες στη Βέροια!

Θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία από το σύλλογο «Έρασμος»
Συνέντευξη με την Πρόεδρο του Συλλόγου  Π. Παπαδοπούλου

 Ρεπορτάζ Κική Καπάτου

Τρία χρόνια δημιουργικής κοινωνικής προσφοράς μετράει ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», που έγινε για να καλύψει ένα σοβαρό κενό στις κοινωνικές δομές της πολιτείας, αλλά και για να αναπτύξει την ιδέα του εθελοντισμού και της προσφοράς εθελοντικής εργασίας ,γενικότερα της προσφοράς στον άνθρωπο που το έχει ανάγκη.
Διαπιστώνοντας την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί μια δομή προστασίας για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας (κυρίως σε βάρος των γυναικών),ο σύλλογος ανέπτυξε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, αντιδρώντας με πολύ δημιουργικό τρόπο στα φαινόμενα αυτά και προσπαθώντας να συμβάλει στη στήριξη της γυναίκας αλλά και της οικογένειας που τη βιώνει .Πρόκειται για τη δημιουργία μιας στέγης για κακοποιημένες γυναίκες που ήταν στις προτεραιότητες του συλλόγου και θα λειτουργήσει πολύ σύντομα στη Βέροια.
Με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή, μιλήσαμε με την πρόεδρο του συλλόγου δικηγόρο κ. παρθένα (Πόπη) Παπαδοπούλου .Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί, η κ. Παπαδοπούλου απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με την υλοποίηση της ιδέας για την λειτουργία της στέγης. Η Κ. Παπαδοπούλου ας μίλησε για την αναγκαιότητα να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα διότι διαφορετικά θα μεγαλώσει.

Ποιος ο σκοπός ίδρυσης του συλλόγου;
Πολίτες του νομού μας, νοιώθοντας επιβεβλημένη την ανάγκη για αντίδραση στα εκφυλιστικά και παρακμιακά φαινόμενα της κοινωνίας μας που βιώνουμε έντονα και στην πόλη μας, οδηγηθήκαμε πριν από τρία χρόνια στην σύσταση του συλλόγου μας, με την επωνυμία «Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης» και με το διακριτικό τίτλο «ΕΡΑΣΜΟΣ».

Πως προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας μιας στέγης για κακοποιημένες γυναίκες από το σύλλογο;
Η εκτίμηση ότι η ενδοοικογενειακή βία (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική),που εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και όχι μόνο στις οικογένειες του «κοινωνικού περιθωρίου» και αποτελεί μια σύγχρονη κοινωνική παθογένεια, δεν αντιμετωπίζεται προς στιγμήν αποτελεσματικά με την υπάρχουσα νομοθεσία και το γεγονός ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η ενεργοποίηση και η βελτίωση των δομών υποστήριξης για την φροντίδα των θυμάτων τόσο από θεσμικά όργανα της πολιτείας, όσο και από εξωθεσμικά όπως οι εθελοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις(Μ.Κ.Ο), ήταν οι λόγοι που μας οδήγησαν στη δημιουργία της στέγης.

Ποιο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί αυτή η στέγη;
Θα είναι σπίτι ανοιχτής προσωρινής φιλοξενίας θυμάτων που έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας και κακοποίησης (ενδοοικογενειακής ή μη), για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων που γεννώνται από τέτοιου είδους ακραίες συμπεριφορές .Υπάρχει αρχικός σχεδιασμός για τους κανόνες λειτουργίας της στέγης, προσαρμοσμένος στις ανάγκες εξυπηρέτησης των θυμάτων που προσφεύγουν για υποστήριξη στο Σύλλογο. Η οργάνωση της δομής βασίζεται σε κανονισμούς παρόμοιων δομών που δοκιμάστηκαν στην πράξη και λειτουργούν σε συνεργασία με φορείς (Εκκλησίας, κρατικούς ή Ο.Τ.Α).Η στέγη θα λειτουργήσει με εθελοντική εργασία αλλά και με την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού.

Πώς σκέφτεστε να καλύπτετε τα λειτουργικά έξοδα της στέγης;
Με τις εισφορές –συνδρομές μελών και φίλων του συλλόγου, με οικονομικές ενισχύσεις διαφόρων φυσικών και νομικών προσώπων, που με περισσή ευαισθησία στέκουν δίπλα μας, αλλά και με την ένταξη των  δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας σε επιδοτούμενα αντίστοιχα προγράμματα. Να επισημάνω ότι η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ανέλαβε τη σίτιση των φιλοξενούμενων.

Πως θα αντιμετωπίσετε το θέμα της προστασίας των θυμάτων από τους θύτες τους;
Καταρχήν με την πλήρη και απόλυτη τήρηση του απόρρητου της φιλοξενίας του όποιου θύματος  βίας, τη μη γνωστοποίηση του χώρου φιλοξενίας και την εξασφάλιση συνθηκών προστασίας και παρέμβασης σε 24ωρη βάση.

Η ανταπόκριση από κακοποιημένες γυναίκες προβλέπετε ότι θα είναι μεγάλη; Και αν ναι, πού βασίζετε τις προβλέψεις σας;
Ενώ δεν συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη ίδρυση του Συλλόγου μας, η μέχρι σήμερα προσφυγή κακοποιημένων γυναικών υπερέβη αριθμητικά δεδομένα άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα εδώ και χρόνια. Ως εκ τούτου διαφαίνεται ότι οι ανάγκες υποστήριξης εν γένει είναι αρκετά μεγάλες. Ωστόσο, όμως εκτιμούμε ότι τα άτομα που θα επιθυμούν να φιλοξενηθούν θα είναι λιγότερα αυτών που ζητούν βοήθεια, επειδή ακόμη στην περιοχή μας λειτουργεί ο θεσμός της ευρύτερης οικογένειας και οι μικρές κοινωνίες διακατέχονται από προκαταλήψεις της μη δημοσιοποίησης ενδοοικογενειακών διαφορών.

Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα για το χώρο όπου θα λειτουργεί η στέγη;
Πρόκειται για ένα χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Βέροιας και αποτελείται από τρία δωμάτια με δικό της WC το καθένα, ένα χώρο υποδοχής και κουζίνα Ο χώρος έχει εξοπλιστεί με τις γενναίες προσφορές δωρητών και έχει οργανωθεί έτσι ώστε να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των θυμάτων βίας.

Ποιο δρόμο ακολουθεί η φιλοξενία των κακοποιημένων γυναικών;
Την γυναίκα που απευθύνεται σε εμάς υποδέχεται ειδικά εκπαιδευμένο άτομο που ακούει τι πρόβλημα που του εκτίθεται, χωρίς ερωτήσεις και σχόλια. Αξιολογεί τις πρώτες πληροφορίες και την παραπέμπει ανάλογα με την περίπτωση όπου χρειάζεται: διωκτικές αρχές, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό κ.ά., παρακολουθώντας και υποστηρίζοντας την εξέλιξη του όλου ζητήματος. Ενημερώνεται λεπτομερέστερα για τα δικαιώματά της που συνδέονται με την αντιμετώπιση του προβλήματος της. Εάν προκύψει ανάγκη φιλοξενίας συνοδεύεται από εθελοντή/τρια  του Συλλόγου στην πλησιέστερη μονάδα υγείας για τις απαραίτητες ιατρικές  εξετάσεις και λαμβάνει γνώση των κανόνων λειτουργίας της στέγης. Κατά το διάστημα της προσωρινής φιλοξενίας γίνονται προσπάθειες εξασφάλισης μόνιμης και ασφαλούς κατοικίας και ανεύρεση εργασίας εφόσον είναι άνεργη.

Πότε υπολογίζετε ότι θα είναι έτοιμος ο χώρος για να ξεκινήσει να λειτουργεί;
Ο χώρος ήδη έχει ετοιμαστεί, απομένουν μικρές λεπτομέρειες για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Είναι γεγονός ότι το σπίτι ανοιχτής φιλοξενίας ήταν στις προτεραιότητές μας, η λειτουργία του θα διευκολύνει το έργο του Συλλόγου μας, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα αναγκαζόμασταν να αναζητούμε άλλους τρόπους φιλοξενίας είτε από εθελοντές είτε σε ξενοδοχεία.

Πώς θα μπορούν να σας βρουν οι κακοποιημένες γυναίκες, αφού δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα η διεύθυνση της στέγης;
Καταρχήν σε επίπεδο πόλης και νομού Ημαθίας μπορούν να επισκέπτονται τα γραφεία του Συλλόγου μας και να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το τηλέφωνο 2331027778 που λειτουργεί εθελοντικά. Επιπλέον, υπάρχει πρόθεση να λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή ς.ο.ς. με τη συνδρομή του Δήμου Βέροιας σε 12ωρη βάση, για την οποία θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση με ποικίλους τρόπους. Τέλος, μπορούν να φτάσουν σε μας και μέσω φορέων με τους οποίους βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία: Μέσω των τηλεφωνικών γραμμών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (210197) και του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης (8001188881) χωρίς χρέωση, που θα επαναλειτουργήσει σε 20 μέρες (στο μεσοδιάστημα μπορούν να επικοινωνούν και με τι τηλέφωνο 2106411449 που λειτουργεί εθελοντικά τις απογευματινές ώρες).Ένα από τα ζητήματα που καλείται να αντιπαλέψει ο σύλλογος και η συγκεκριμένη δράση είναι και η αντιμετώπιση της προκατάληψης του κόσμου απέναντι στο ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν την γυναίκα-θύμα συνυπεύθυνη.
Η κ. Παπαδοπούλου μας είπε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό θέμα τη στήριξη της οικογένειας στην οποία εντοπίζεται περιστατικό κακοποίησης, με την διαμεσολάβηση και υποστήριξη από τοπικούς φορείς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ωφέλιμο και για τον θύτη να υποστηριχθεί ψυχολογικά, ώστε να αποφεύγεται η επανάληψη ανάλογων φαινομένων.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, η πρόεδρος του συλλόγου «Έρασμος», απηύθυνε κάλεσμα ενεργοποίησης προς όλους-άτομα, συλλόγους, φορείς, ΜΜΕ-όσους έχουν τις ίδιες αγωνίες με τα μέλη του συλλόγου: «Αναζητώντας λύσεις στη βάση της συνεργασίας με άλλους φορείς και συλλόγου μας και διακατέχονται από τις ίδιες αγωνίες με εμάς, καλούμε όλους τους πολίτες να πιστέψουν στην δύναμή τους, ώστε να ενεργοποιηθούν στην ελπίδα μιας νέας κοινωνικής προοπτικής. Έχοντας στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας τον ΑΝΘΡΩΠΟ και υιοθετώντας την ρήση του Νέλσον Μαντέλα «λίγη βοήθεια είναι προτιμότερη από πολύ οίκτο», σας καλούμε και σας, σαν μέσο μαζικής ενημέρωσης, να συμμετάσχετε στην προσπάθεια μας για την ευόδωση των στόχων του συλλόγου μας».

 Πηγή: Εφ. «Μακεδονική» – Από το αρχείο Τύπου του «ΈΡΑΣΜΟΥ»
5-01-2010

 

2020-04-09T17:48:52+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο