Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

5 Δεκέμβρη. Ο «Έρασμος» είναι …«παιδί» του Εθελοντισμού

//5 Δεκέμβρη. Ο «Έρασμος» είναι …«παιδί» του Εθελοντισμού

5 Δεκέμβρη. Ο «Έρασμος» είναι …«παιδί» του Εθελοντισμού

Σκέψεις με αφορμή την 5η Δεκεμβρίου, Διεθνή Μέρα Εθελοντισμού

Η 5 Δεκμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Μέρα Εθελοντισμού. Και με αφορμή τη σημερινή 5η Δεκεμβρίου οφείλουμε να υπενθυμίσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, μια λέξη και μια έννοια αλλά πολύ περισσότερο μια ενσυνείδητη, πηγαία στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, καθώς αφορά όλους ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά.

Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συνδρομή τους στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στη σύγχρονη εποχή ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος, που συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ελλείψεων και απουσίας της κρατικής μηχανής, πάνω στο υπερευαίσθητο ζήτημα της Έμφυλης Βίας και ειδικότερα της κακοποίησης γυναίκας – παιδιού, γεννήθηκε και ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΈΡΑΣΜΟΣ», το 2007, με μόνη γενεσιουργό του αιτία και δύναμη τον εθελοντισμό μιας ομάδας ανθρώπων από την κοινωνία της Βέροιας – γυναίκες στην πλειονότητά τους. Το γεγονός αυτό, 17 χρόνια μετά, μας κάνει ακόμη πιο ευσυνείδητους και συνεπείς στην αποστολή μας, παρότι η δομή μας επανδρώθηκε και στελεχώθηκε με προσωπικό, μετά την ένταξή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ο ξενώνας βραχείας διαμονής των ωφελούμενων γυναικών και των παιδιών τους, που προσφεύγουν στον «Έρασμο», ήταν εξ’ αρχής ο υποστατικός πυρήνας του Συλλόγου μας. Λειτούργησε για πολλά χρόνια μόνο με ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ και υπήρξε ο κεντρικός άξονας όλων των δράσεων που ανέπτυξε ο Σύλλογος με γοργό αλλά σταθερό βηματισμό. Πάνω στον Εθελοντισμό επίσης, με ανθρώπους του ιδίου πνεύματός, έλαβαν σάρκα και οστά οι πρώτες δράσεις ενημέρωσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, (Ημερίδες, συναυλίες, παραστάσεις κοκ) μέσα από τις οποίες ο Σύλλογός μας επικοινώνησε τον αγώνα του κατά της βίας στο ευρύ κοινό της Βέροιας, αρχικά, της Ημαθίας αργότερα και σήμερα, με τη χρήση των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και την αρωγή των ΜΜΕ στον παγκόσμιο ιστό του διαδικτύου!

Σήμερα, 17 χρόνια μετά, ο Σύλλογός μας ήδη απαριθμεί ένα δίκτυο δεκάδων εθελοντών, δωρητών και χορηγών που θεωρούνται και είναι κάτι περισσότερο από συνεργάτες μας. Είναι αρωγοί του έργου μας. Είναι οι δικοί μας άνθρωποι και τους οφείλουμε ένα τεράστιο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», όχι μόνο την 5η Δεκέμβρη που τιμάται ο Εθελοντισμός Παγκοσμίως, αλλά κάθε μέρα του χρόνου, αφού όποτε τους χρειαστήκαμε και τους χρειαστούμε, ήταν είναι και θα είναι δίπλα μας και τους είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες για όλα.

Ο «Έρασμος» είναι «παιδί» του Εθελοντισμού και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ!

2023-12-05T11:26:54+00:00
Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ»

Μετάβαση στο περιεχόμενο