Συνέντευξη στον Αλέκο Χατζηκώστα στη ραδιοφωνική εκπομπή «Λόγια σταράτα» του ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8
Συνέντευξη για τη δράση και προσφορά του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» έδωσαν – το πρωί της Τετάρτης 2/9-στον Αλέκο Χατζηκώστα και στη ραδιοφωνική εκπομπή «Λόγια σταράτα» του ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 η Μαρία Ασλανίδου, ψυχολόγος και η Ολυμπία Λαζαρίδου, κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου. Αναφέρθηκαν στη δράση του Συλλόγου από το 2007 που ιδρύθηκε, χάρη στην πρωτοπόρα δράση γυναικών της εποχής, που ήθελαν να παρέμβουν σε ζητήματα κακοποίησης γυναικών και παιδιών.
Από τότε ο Σύλλογος (η έδρα του βρίσκεται πλέον στη Βέροια- Μ. Αλεξάνδρου 17, τηλ. 23310-74073 σε 24ωρη λειτουργία) αναπτύχθηκε παραπέρα στηριγμένος στη βοήθεια Περιφέρειας, τοπικών δημοτικών αρχών και στην αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Η μέχρι τώρα προσφορά του μεγάλη. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι στη σύγχρονη δομή φιλοξενίας που διαθέτει, έχουν φιλοξενηθεί μέχρι τώρα 90 άτομα (σήμερα διαμένουν 5 άτομα- είναι πλήρης- και υπάρχει διαρκές ενδιαφέρον, μια και εκεί με βάση το καταστατικό μπορεί να υπάρξει φιλοξενία για 3 μήνες, αν και όταν χρειάζεται δίνεται παράταση). Στον «ΕΡΑΣΜΟ» απασχολούνται 6 άτομα (υπάρχουν και αρκετοί εθελοντές), υπάρχει 7μελές Δ.Σ. και τα μέλη του βρίσκονται στις «επάλξεις» της προσφοράς όλο το 24ωρο για όσους ζητήσουν βοήθεια. Να σημειώσουμε ότι στο «Σπίτι ανοικτής φιλοξενίας» μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες θύματα κάθε μορφής βίας, μητέρες με τα παιδιά τους που βρίσκονται σε κίνδυνο ή άμεση ανάγκη, όπου παρέχεται με εχεμύθεια και σεβασμό κάθε δυνατή υποστήριξη.
Επίσης αναπτύσσουν τα τελευταία δύο χρόνια και άλλες δράσεις όπως: Σχολή γονέων, που είναι ένας κύκλος συμβουλευτικής και συνεργασίας ομάδων γονέων και εδικών επιστημόνων πάνω σε ζητήματα που αφορούν το παιδί, την οικογένεια, το σχολείο και τη γονεϊκή συμπεριφορά. Τα βιωματικά σεμινάρια με δράση και στους τρεις δήμους της Ημαθίας πάνω σε τομείς αυτογνωσίας, αυτοεκτίμησης, κατάθλιψης κ.α. Την ομάδα ελεύθερης συζήτησης με την 3η ηλικία. Εδώ ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι στις τρεις πόλεις την παρακολούθησαν πάνω από 310 άτομα. Επίσης έγινε αναφορά και στη βοήθεια που δίνεται σε 60 οικογένειες με τρόφιμα και ρουχισμό, καθώς και στη βοήθεια σε άτομα για την εξεύρεση εργασίας. Και ένα στοιχείο – δείγμα- των αποτελεσμάτων του εγκλεισμού λόγω κορονοϊού. Σημειώθηκε χαρακτηριστικά ότι την περίοδο αυτή «οι σχέσεις και μέσα στην οικογένεια αντιμετώπισαν προβλήματα, με αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε- να αναφερθούν στο σύλλογο 34 περιστατικά κακοποίησης στην περιοχή μας».