Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

“ΕΡΑΣΜΟΣ”: Κάθε μέρα για μας είναι …25 Νοέμβρη!

//“ΕΡΑΣΜΟΣ”: Κάθε μέρα για μας είναι …25 Νοέμβρη!

“ΕΡΑΣΜΟΣ”: Κάθε μέρα για μας είναι …25 Νοέμβρη!

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η 25 Νοεμβρίου μπορεί να καθιερώθηκε θεσμικά ως παγκόσμια ημέρα-ορόσημο αναφοράς για την εξάλειψη της οποιασδήποτε μορφής βίας κατά των γυναικών, ωστόσο η επετειακή αυτή αναφορά οφείλει να λειτουργεί αφυπνιστικά απέναντι στις κοινωνίες όλου του κόσμου για τον καθημερινό αγώνα όλων μας σε ετήσια βάση – 365 μέρες το χρόνο – για την, αν όχι οριστική, τουλάχιστον αποτελεσματική κατά το δυνατόν εξάλειψη του φαινομένου. Ο ρόλος καθενός από όλους μας, ατομικός ή συλλογικός, οφείλει να είναι αποφασιστικός και καταγγελτικός, ώστε να φέρνει στο φως κάθε σκοτεινή πτυχή της εγκληματικής αυτής κοινωνικής μάστιγας σε βάρος εκατοντάδων γυναικών και της τοπικής μας κοινωνίας, σπάζοντας τη σιωπή των θυμάτων – σκλάβων του κάθε ισχυρού στερεότυπου «προστάτη» – δυνάστη, στην πόλη μας, στη γειτονιά μας, ακόμη και στο διπλανό δωμάτιο του ίδιου μας του σπιτιού!

Ο «Έρασμος» στον αγώνα – Η γυναίκα στο ύψος της!

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» υπάρχει και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας εδώ και 13 χρόνια για αυτό ακριβώς τον ιερό σκοπό: Να ρίξει φως στο σκοτάδι, να δώσει θάρρος κατά του φόβου, φωνή στη σιωπή, βήματα εξόδου από την αδράνεια… Για την οριστική και ανεπιστρεπτί απόδραση κάθε κακοποιημένης γυναίκας από τη φυλακή του αργού καθημερινού θανάτου της ψυχοσωματικής της υπόστασης, στο ασφαλές καταφύγιο του Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας της δομής μας, όπου βρίσκει τη θαλπωρή και τη φροντίδα των ανθρώπων της επιστημονικής μας ομάδας, σε ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον προστασίας, με εξατομικευμένο θεραπευτικό πλαίσιο ομαλής αποκατάστασης και νικηφόρας επανένταξής της στη νέα της ζωή!  Όπλα μας σε αυτόν τον πολυετή αγώνα, εκτός από τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή αγάπη για τις ωφελούμενες που συνδράμουμε,  οι δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης που εγκαινιάσαμε τα τελευταία χρόνια (Βιωματικά Σεμινάρια & Σχολές Γονέων) με γνώμονα την προσπάθεια πρόληψης του φαινομένου της βίας σε όλες τις εκδοχές της, με τη σταδιακή αναμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης της παρούσας αλλά και της μέλλουσας γενιάς πολιτών. Ευγενής και θεμιτή φιλοδοξία μας, η γυναίκα να επανακτήσει την υγιή της υπόσταση, στο ύψος του αληθινού «είναι» της, μέσα στην οικογένειά της, στην πόλη της, στη χώρα της, στον πλανήτη της! Την υπόσταση του ανθρωπίνου προσώπου, και όχι του ατόμου – αντικειμένου μιας αρρωστημένης και κακόβουλης εκμετάλλευσης, στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης άνομων, αθέμιτων και αχόρταγων έμφυλων ή άλλων κοινωνικών διακρίσεων που την υποβιβάζουν στην κατηγορία του res!

Γραμμή SOS – 2331074073

Στην Ημαθία και την ευρύτερη περιοχή ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» διατηρεί Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας θυμάτων βίας που εξυπηρετεί κανονικά επείγοντα περιστατικά που χρήζουν ένταξης και φροντίδας, με αυστηρότατη τήρηση του πρωτοκόλλου υγειονομικής ασφάλειας που θέτει η πολιτεία.

Η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 2331074073 με τον «Έρασμο» λειτουργεί αδιαλείπτως σε 24ωρη βάση.

Επικοινωνήστε μαζί μας και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: erasmos.veria@gmail.com

 

«The Day After»: Δείτε Την Ταινία Μικρού Μήκους Για Τις Κακοποιημένες Γυναίκες

 Η συγγραφέας Ελένη Κόντη πριν από περίπου ένα χρόνο διάβασε ότι μία στις δύο γυναίκες στην Ελλάδα πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Κι έκανε την έρευνα, ταινία μικρού μήκους και τους μώλωπες σύνθημα που ταξιδεύει σε κάθε γωνία της γης: «Η σιωπή είναι συνενοχή».

Η Ελευθερία. Μια γυναίκα με μώλωπες στο πρόσωπο μονολογεί σ’ ένα “παιχνίδι” αντιστροφής ρόλων: “Έπρεπε να ήμουν άντρας. Θα’ πρεπε να’ μουν άντρας”. Η κακοποίηση της από τα χέρια του συζύγου της γίνεται θυμός που σκάει με δύναμη στο σώμα και στο πρόσωπο του δυνάστη της. Ύστερα από λίγο, οι πληγές της γίνονται φόβος: “Τελικά γίνεται η αγάπη φόβος;” και πιο μετά ο φόβος μετατρέπεται σε θάρρος αποτυπωμένο με μια μαύρη τελίτσα στην παλάμη της.

Μια τελίτσα “σινιάλο κινδύνου” που κινητοποιεί και συσπειρώνει τον απλό κόσμο, τον περαστικό κόσμο, τον άγνωστο κόσμο στο πλευρό της κακοποιημένης Ελευθερίας. Κι εκείνη ξυπνά. Και μιλά. Και αποφασίζει ότι “Δεν είμαι υποχρεωμένη να πετύχω αλλά είμαι υποχρεωμένη ν’ ανταποκριθώ σε όσο φως έχω”.

Αυτό είναι το περιεχόμενο της ταινίας μικρού μήκους που φέρει τον τίτλο “The Day After” (Η επόμενη μέρα) και την υπογραφή της συγγραφέως-σεναριογράφου Ελένης Κόντη και του Δημήτρη Χριστοδούλου. Μια ταινία που πλημμυρίζει με δάκρια τα μάτια και με θάρρος την ψυχή των γυναικών εκείνων που έχουν βιώσει η βιώνουν το μαρτύριο της ενδοοικογενειακής βίας. Και είναι πολλές. Τόσες πολλές ώστε η κίνηση των δημιουργών της να ισοδυναμεί με θεόσταλτο έργο: “Στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα του 2016, κακοποιείται σύμφωνα με έρευνες το 47% των γυναικών”, λέει η Ελένη Κόντη και συνεχίζει: “Η σύλληψη και η υλοποίηση της ταινίας αυτής γεννήθηκε μέσα μου μπροστά στα συγκλονιστικά αυτά ποσοστά και μέσα από μία προσωπική ανάγκη να πείσω τις γυναίκες αυτές ότι πρέπει να αντισταθούν. Ότι η ζωή δεν τελειώνει, ότι πάντα υπάρχει  μια καλύτερη μέρα. Ότι πρέπει να μιλήσουν, να ξυπνήσουν, να ζήσουν».

 

Το “The Day After” έχει ήδη ταξιδέψει στα Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου και της Πελοποννήσου, ενώ αναμένεται βγει και εκτός ελληνικών συνόρων μετέχοντας σε Φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αυστραλίας. «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους εργάστηκαν εθελοντικά γι’ αυτό το σκοπό. Εκτός από τους τεχνικούς όλοι μετείχαν εθελοντικά στο “The Day After”», τονίζει η Ελένη Κόντη.

Η επιλογή του “σινιάλου κινδύνου” στην ταινία (σ.σ. μια μαύρη τελεία στην παλάμη), έγινε με αφορμή την ανάγνωση ενός άρθρου των “TIMES”. Ίσως να είναι αλήθεια, ίσως να είναι άλλος ένας αστικός μύθος. Ο πραγματικός σκοπός είναι η ακύρωση και ενεργοποίηση των αργών, πολλές φορές, αντανακλαστικών μας, σκοπίμως ή από αμέλεια. Κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνά το κεντρικό νόημα της ταινίας, την φράση “η σιωπή είναι συνενοχή”, γιατί αυτή ακριβώς η σιωπή αποτελεί την πιο εκκωφαντική συναίνεση στο έγκλημα της κακοποίησης…

Πηγή: https://alithinesgynaikes.gr/

 

2020-11-25T12:22:42+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο