8η Μάρτη. Μια αέναη αφετηρία αγώνων για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της γυναίκας

//8η Μάρτη. Μια αέναη αφετηρία αγώνων για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της γυναίκας

8η Μάρτη. Μια αέναη αφετηρία αγώνων για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της γυναίκας

Ο «ΕΡΑΣΜΟΣ» στο πλευρό της ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!

Η 8 Μάρτη, από την ανακήρυξή της, ως παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, «κυματίζει» κάθε χρόνο ως «σημαία» αναφοράς αγώνων για τη νικηφόρα δικαίωση των εργασιακών και εν γένει των κοινωνικών δικαιωμάτων της.
Ένα ορόσημο μνήμης αλλά και συνεχούς εγρήγορσης για τη γυναίκα που μπορεί να κέρδισε  πολλά, μετά την ιστορική εξέγερση, στο στίβο της εργασιακής βιοπάλης, ωστόσο συνεχίζει μέχρι και τις μέρες μας να ρίχνεται … βορά στην «αρένα» των πιο ειδεχθών και διαστροφικών ενστίκτων «πολιτισμένων» εκφραστών ενός σύγχρονου σεξιστικού υποπολιτισμού, που την κακοποιεί συστηματικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Φτάνουμε λοιπόν σήμερα να ιεραρχούμε στην κορυφή της ατζέντας αυτονόητων δικαιωμάτων της γυναίκας, τη διαφύλαξη – πρωτίστως – της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς της!

Μια επέτειος επίκαιρη όσο ποτέ

Στην κακοποίηση κάθε μορφής, κυρίως  γυναικών αλλά και απροστάτευτων ανήλικων παιδιών κι εφήβων,  φαίνεται να «πρωταγωνιστούν» και στη χώρα μας ηχηρά «ονόματα» της βαριάς βιομηχανίας των δημοσίων θεαμάτων του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλων χώρων, μέσα από έναν αλλεπάλληλο καταιγισμό καταγγελιών για βιασμούς, ασέλγειες και άλλες νοσηρές πράξεις.
Ωστόσο το «κρυφτό» της χρόνιας  συγκάλυψης πολλών και διαφορετικών, μικρών ή μεγαλύτερων εγκλημάτων, πίσω από τη σιωπή «καθώς πρέπει» γνωστών και άγνωστων δραστών και ηθικών συνεργών τους, ούτε μόνο σημερινό φαινόμενο είναι, ούτε αναφέρεται μόνο σε μια «ελίτ» του star system.
Πρόκειται για μια διαχρονική μάστιγα της μικρής ή της μεγαλύτερης γειτονιάς μας, με  την κακοποίηση να γιγαντώνεται ως άλλος ανίκητος «Γολιάθ» έχοντας απέναντί του συνήθως μόνο μικρούς αλλά και τολμηρούς ήρωες,  με τη «σφεντόνα» του εθελοντισμού στο χέρι!
Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ», όπως και άλλες συναφείς δομές της χώρας, το δικό του αγώνα κατά της βίας και της κακοποίησης πριν 14 χρόνια, στην Ημαθία, έχοντας κερδίσει μέχρι σήμερα σημαντικές μάχες υπέρ των γυναικών και των παιδιών τους που έχουν υποστεί  τη βία σε κάθε της εκδοχή, και ασφαλώς η τρέχουσα επικαιρότητα καθιστά τον κοινωνικό ρόλο μας αναγκαιότερο όσο ποτέ.

Ο Ξενώνας προσωρινής φιλοξενίας του Συλλόγου, τηρώντας «ευλαβικά» πρωτόκολλα κανονισμών λειτουργίας και  απορρήτου,  αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο θυμάτων βίας ανεξαρτήτως κοινωνικών ή άλλων διακρίσεων και προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη, διατροφή, ψυχολογική, κοινωνική στήριξη και νομική βοήθεια, παρέχοντας τη δυνατότητα σταδιακής αποκατάστασης και ομαλής κοινωνικής, ακόμη και εργασιακής επανένταξης των ωφελούμενων, στο μέτρο του εφικτού.

Παράλληλα ο  Σύλλογος  εξυπηρετεί και εξωτερικά  περιστατικά, με την παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής από την επιστημονική ομάδα των εργαζομένων (ψυχολόγους & Κοινωνική Λειτουργό) και διενεργεί δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης (Βιωματικά Σεμινάρια – Σχολές Γονέων, Ομάδα 3ης ηλικία) σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια, με στόχο την καταστολή της βίας, την πρόληψη και την σταδιακή αναδιαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης των σημερινών και των αυριανών πολιτών.

Βέβαια η  ανατροπή της λεγόμενης κανονικότητας,  λόγω COVID και των σχετικών μέτρων υγειονομικής προστασίας που επιβλήθηκαν, διόγκωσε ή και έφερε στο φως  πολλαπλά περιστατικά βίας και κακοποίησης και ιδίως στον ευαίσθητο χώρο της ελληνικής οικογένειας. Ο «ΕΡΑΣΜΟΣ» ωστόσο ήταν και είναι πάντοτε σε πλήρη ετοιμότητα για την ανακούφιση συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες μας: Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 23310 – 74073 είναι πάντα on line και ο Ξενώνας Βραχείας Φιλοξενίας φροντίζει άμεσα για την υποδοχή κάθε περιστατικού, (με ιατρικές εξετάσεις και αυστηρότατη τήρηση του πρωτοκόλλου όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας της Πολιτείας), σε συνεργασία με το Νοσοκομείο, την Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας, τη Δημοτική Αστυνομία Βέροιας και άλλους φορείς και υπηρεσίες.  Παράλληλα συνεχίζουν, εδώ και ένα χρόνο, να δέχονται καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας, από την επιστημονική μας ομάδα, και μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και συμβουλευτικής.

Η Δύναμη του εθελοντισμού – Συνεργαστείτε μαζί μας

Ο εθελοντισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ήθος, τις ανάγκες, τα όνειρα και τις δυνατότητες κάθε ενεργού πολίτη και αποτέλεσε εξαρχής τον θεμέλιο λίθο σύστασης και ενεργούς δράσης του «ΕΡΑΣΜΟΥ».
Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους η συμμετοχή νέων εθελοντών στο Σύλλογό μας είναι σημαντική αλλά πρωτίστως η διεύρυνση του ήδη ισχυρού δικτύου μας μπορεί να εγγυηθεί πολλά περισσότερα για μια κοινωνία χωρίς βία. Κάτι που μπορεί να γίνει το κοινό μας όραμα, για τη διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής με ανθρωπιά για την παρούσα και μέλλουσα γενιά!

Ο «ΕΡΑΣΜΟΣ», με αφορμή και τη φετινή 8η Μάρτη, υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι η επέτειος δεν πρέπει να είναι απλά μια ημέρα ιστορικής μνήμης διεκδικήσεων αλλά μια νέα, κάθε φορά, αφετηρία για δυναμικούς αγώνες υπέρ της γυναίκας και των δικαιωμάτων της στην καθημερινότητα, ώστε να «ψηλώνει» πόντο – πόντο, μέχρι να φτάσει στο «ανάστημα» των πραγματικών αξιών και προσδοκιών της.

Εμείς ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα σε αυτήν, στα παιδιά της και όποιον άλλον μας χρειάζεται, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!

Καταγγείλτε τη βία από όπου κι αν προέρχεται χωρίς αναβολές και αναστολές

Η βία είναι ντροπή.
Το να μιλήσεις για αυτήν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!

Η Επιστημονική Ομάδα του «ΕΡΑΣΜΟΥ»

 

 

2021-03-05T11:14:53+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο