Κορωνοϊός: Μία ευκαιρία για αυτοβελτίωση και δημιουργία πιο υγιών σχέσεων με τα παιδιά μας!

//Κορωνοϊός: Μία ευκαιρία για αυτοβελτίωση και δημιουργία πιο υγιών σχέσεων με τα παιδιά μας!

Κορωνοϊός: Μία ευκαιρία για αυτοβελτίωση και δημιουργία πιο υγιών σχέσεων με τα παιδιά μας!

Γράφει η Μαρία Ασλανίδου, Ψυχοθεραπεύτρια & Ψυχολόγος του “ΕΡΑΣΜΟΥ”

“Μένω σπίτι ” Πόσο όμορφο ακούγεται όταν δουλεύεις, όταν τρέχεις να προλάβεις τη μέρα που μέχρι σήμερα σου φαινόταν τόσο μικρή. Και τώρα “Μένεις Σπίτι “γιατί πρέπει, γιατί είναι αναγκαίο, γιατί μόνο έτσι μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου από έναν αόρατο εχθρό που απειλεί την υγεία σου, και ίσως και τη ζωή σου. Αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμός, άγχος, πανικός, φόβος, είναι όμως όλα τόσο αρνητικά; όχι και βέβαια όχι! Υπάρχει και κάτι θετικό σε όλον αυτόν τον παραλογισμό της λογικής. Έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε πιο συχνή επαφή με τον εαυτό μας. Μπορούμε να σκεφτούμε, να αναθεωρήσουμε, να καταλάβουμε, να συναισθανθούμε, να συγχωρήσουμε. Μας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουμε προτεραιότητες, να επανεκτιμήσουμε αυτά που μέχρι σήμερα είχαμε δεδομένα, όπως η υγεία μας. Η υγεία είναι δώρο, είναι το δώρο του Θεού στον άνθρωπο αλλά δυστυχώς πάντα ερχόταν σε δεύτερή μοίρα, γιατί η προτεραιότητα μας ήταν τα υλικά αγαθά, ο υπερκαταναλωτισμός. Μάθαμε να ζούμε στον “αφρό ” γίναμε, “οπαδοί του φαίνεσθαι “, χάσαμε την πυξίδα μας. Ο άνθρωπος έφτασε να θυσιάσει την υγεία του στο βωμό του χρήματος. Απομακρύνθηκε από την οικογένεια του, από τα παιδιά του. Έγινε ο γονιός του σαββατοκύριακου. Αυτή η βίαιη αποκοπή, από τη ρουτίνα της καθημερινότητας επηρεάζει όχι μόνο τους ενήλικους, επηρεάζει ακόμα περισσότερο τα παιδιά. Τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν την ξαφνική απομάκρυνση τους από τους φίλους τους, από τους συμμαθητές τους, από το παιχνίδι, και κυρίως από την καθημερινή δραστηριότητα τους το σχολείο.
Οι γονείς πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως: Τι είναι ο κορονοϊος; Μπορεί να πεθάνουμε; Γιατί πρέπει να φοράμε μάσκες και γάντια;
Οι απαντήσεις που θα δώσουν οι γονείς θα πρέπει να είναι ανάλογες με την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού. Δεν πρέπει να τρομάξουν τα παιδιά, γιατί ο φόβος μπορεί να δημιουργήσει φοβίες. Τα παιδιά από τη φύση τους έχουν την τάση να μεγεθύνουν τα προβλήματα, έτσι για να μην έρθουν αντιμέτωπα με εφιάλτες, κλάματα, ψυχοσωματικά συμπτώματα, καλό θα ήταν να απομακρυνθούν από την τηλεόραση, και από όλον αυτόν τον συρφετό των πληροφοριών. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, δώστε τα χρώματα να ζωγραφίσουν τις φοβίες τους, παίξτε μαζί τους επιτραπέζια, ακόμη και διαδικτυακά παιχνίδια. Εν ανάγκη δημιουργείστε διαδικτυακή ομάδα με τους φίλους τους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την επικοινωνία. Διαχειριστείτε το στρες κάνοντας δημιουργικά πράγματα μαζί τους, όπως μαγείρεμα, γυμναστική και διάφορες χειροτεχνίες. Βγάλτε από τα συρτάρια άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες. Τα παιδιά αγαπούν τις φωτογραφίες και τις ιστορίες που τις συνοδεύουν. Τέλος εξηγήστε στα παιδιά ότι αυτό που συμβαίνει, είναι πρόβλημα πού το αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης. Αυτή η εξήγηση βοηθά τον εγκέφαλο να μην προσωποποίησει, και να καταλαγιάσει το συναίσθημα του φόβου. Σκεφτείτε ότι αυτό που βιώνουμε είναι μόνο μία ευκαιρία για αυτοβελτίωση και δημιουργία πιο υγιών σχέσεων.

2020-03-31T07:38:39+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο