«ΕΡΑΣΜΟΣ»: Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε βία, από όπου κι αν προέρχεται, όπου κι αν κατευθύνεται!

//«ΕΡΑΣΜΟΣ»: Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε βία, από όπου κι αν προέρχεται, όπου κι αν κατευθύνεται!

«ΕΡΑΣΜΟΣ»: Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε βία, από όπου κι αν προέρχεται, όπου κι αν κατευθύνεται!

Η πολύκροτη υπόθεση βιασμού της Γεωργίας Μπίκα στη Θεσσαλονίκη δεν απασχόλησε μόνο τη ροή των κεντρικών δελτίων ειδήσεων μικρών και μεγάλων καναλιών των ΜΜΕ, πανελλαδικά, αλλά έγινε και μια πραγματική ροή διαμαρτυρίας του κόσμου στους δρόμους και στις πλατείες μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς ως είδηση ήταν ένα «ξεχείλισμα του ποτηριού» της αγανάκτησης για τις αλλεπάλληλες κακοποιήσεις γυναικών, που εκτείνονται μεταξύ βιασμού και φόνου και που βλέπουν ασταμάτητα το φως της δημοσιότητας εδώ και 2 σχεδόν χρόνια.

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» καταδικάζει απερίφραστα το τραγικό γεγονός και δηλώνει σθεναρό παρόν στήριξης σε κάθε «Γεωργία» της δικής μας πόλης, της δικής μας γειτονιάς, που βιάζεται και κακοποιείται καθημερινά και δεν έχει το θάρρος ή τους τρόπους να μιλήσει.

Σε κάθε περίπτωση η προστασία κάθε «Γεωργίας» είναι ευθύνη όλων μας και το παρόν και το μέλλον της είναι κοινή μας υπόθεση, ως κοινωνίας ανθρώπων με αγάπη και αλληλεγγύη.

Ας αποδομήσουμε την …. «κουλτούρα» της βίας, γενικότερα!

Οι θεωρητικοί ερμηνευτές των τρεχόντων γεγονότων, κάνουν λόγο για τη λεγόμενη «Κουλτούρα Βιασμού» που είναι συνυφασμένη, όπως υποστηρίζουν, με τη … «σύμπλεξη του σεξισμού, του μισογυνισμού και λειτουργεί ως κοινωνικό σύστημα που ορίζεται από πατριαρχικές νοοτροπίες, συμπεριφορές, και στερεότυπα…». Πολλοί μας ρωτούν γιατί στην Ιστοσελίδα του «ΕΡΑΣΜΟΥ» (http://erasmosverias.com/) και στην ομάδα μας στο FB αναρτούμε τακτικά άρθρα θεματολογίας σχετικά με την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων από την οικογένεια, ή πολλά άλλα που σχετίζονται με την αυτογνωσία και την λεπτή προσωπική εργασία που οφείλουμε όλοι να κάνουμε στον εαυτό μας. Η απάντηση είναι ότι για μας κουλτούρες βίας και συμπεριφορές πηγάζουν και καλλιεργούνται στις πιο τρυφερές ηλικίες.

Ως Επιστημονική Ομάδα του «ΕΡΑΣΜΟΥ» θεωρούμε τις Σχολές Γονέων και τα Βιωματικά Σεμινάρια που διενεργούμε, σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια, ως δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης, σοβαρά εργαλεία σταδιακής ανατροπής αυτού του απεχθούς σκηνικού με την συστηματική, καθημερινή σχεδόν καταπάτηση της γυναικείας υπόστασης, που πάντα υφίστατο αλλά στις μέρες μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανεκτικότητας. Η αποδόμηση της «κουλτούρας» της βίας, γενικότερα και όχι μόνο του βιασμού, οφείλει να ξεκινά από το σπίτι, να καλλιεργείται στο σχολείο κ.ο.κ.

Μίλα. Πάρε τα μέτρα σου!

Ο Ξενώνας Βραχείας Διαμονής του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», τηρώντας απολύτως τόσο το πρωτόκολλο κανόνων εχεμύθειας και απορρήτου,  όσο και τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα ασφαλούς ένταξης των ωφελούμενων (COVID 19, ιατρικές εξετάσεις μεταδοτικών νοσημάτων κλπ) αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για θύματα κακοποίησης  (μητέρας – παιδιού) ανεξαρτήτως κοινωνικής, οικονομικής επιφάνειας, πεποιθήσεων ή όποιων άλλων διακρίσεων, και προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη, διατροφή, ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική βοήθεια, παρέχοντας τη δυνατότητα σταδιακής αποκατάστασης και ομαλής κοινωνικής, ακόμη και εργασιακής επανένταξης, στο μέτρο του εφικτού.

Τηλεφωνήστε στην 24ωρη γραμμή υποστήριξης του «Έρασμου» 23310-74073 για περιστατικά κακοποίησης που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ή κλείστε ραντεβού με την επιστημονική μας ομάδα (Ψυχολόγους – Κοινωνική Λειτουργό) στα γραφεία μας Μ. Αλεξάνδρου 17, στο κέντρο της Βέροιας, Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00 – 14.00.

Από την  Επιστημονική Ομάδα του “ΕΡΑΣΜΟΥ”

 

2022-01-25T08:06:44+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο