Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Η μουσική του Μότσαρτ ως θεραπευτική αγωγή για την επιληψία που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα

//Η μουσική του Μότσαρτ ως θεραπευτική αγωγή για την επιληψία που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα

Η μουσική του Μότσαρτ ως θεραπευτική αγωγή για την επιληψία που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα

νότες από τη μουσική του Μότσαρτ που λειτουργεί  θεραπευτική αγωγή για την επιληψίαΗ “Θ” δραστηριότητα, ένα είδος ηλεκτρικής δραστηριότητας αυξάνεται στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου των ασθενών, η οποία σχετίζεται με θετική συναισθηματική απόκριση στη μουσική


Η ακρόαση μιας σονάτας του Μότσαρτ (Σονάτα σε Ρε μείζονα για δύο πιάνα, K.448), για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, μπορεί να συνδέεται με λιγότερο συχνές αυξήσεις ηλεκτρικής εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με επιληψία, σε ανθρώπους με επιληψία ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή. Τα ευρήματα, τα οποία επίσης υποδηλώνουν ότι οι θετικές συναισθηματικές αποκρίσεις στη σονάτα ίσως συμβάλλουν στη θεραπευτική της επίδραση, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ScientificReports.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η ακρόαση της συγκεκριμένης σονάτας σχετίζεται με λιγότερο συχνές αυξήσεις της επιληπτικής ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο ανθρώπων με επιληψία. Ωστόσο, η επίδραση της διάρκειας της ακρόασης σε αυτή τη συσχέτιση και οι λόγοι πίσω από αυτή παρέμεναν ασαφείς.

Ο Ρόμπερτ Κουόν και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για να μετρήσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο 16 ενηλίκων με επιληψία ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή, καθώς αυτοί άκουγαν μια σειρά από μουσικά αποσπάσματα 15 ή 90 δευτερολέπτων, συμπεριλαμβανομένης της σονάτας K.448.

Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν ότι η ακρόαση για διάστημα από 30 ως 90 δευτερόλεπτα της συγκεκριμένης σονάτας, αλλά όχι των άλλων αποσπασμάτων, συνδέθηκε με 66,5% μέση μείωση στον αριθμό των κορυφώσεων της επιληπτικής ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο.

Αυτές οι μειώσεις βρέθηκαν να είναι μεγαλύτερες στον αριστερό και δεξιό μετωπιαίο φλοιό, περιοχές του εγκεφάλου που συμμετέχουν στη ρύθμιση των συναισθηματικών αποκρίσεων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, επίσης, ότι όταν οι συμμετέχοντες άκουγαν το τέλος μεγάλων, επαναλαμβανόμενων τμημάτων της σονάτας, ένα είδος ηλεκτρικής δραστηριότητας, γνωστό ως θ δραστηριότητα, αυξανόταν στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου τους. Προηγούμενη έρευνα υποδεικνύει ότι η θ δραστηριότητα μπορεί να σχετίζεται με θετική συναισθηματική απόκριση στη μουσική.

Οι ερευνητές κάνουν την υπόθεση ότι η ακρόαση της σονάτας έστω και για 30 δευτερόλεπτα μπορεί να ενεργοποιεί δίκτυα στον εγκέφαλο που σχετίζονται με θετικές συναισθηματικές αποκρίσεις στη μουσική και ρυθμίζονται από τον μετωπιαίο φλοιό. Η ενεργοποίηση αυτών των δικτύων ίσως συμβάλλει σε μείωση των κορυφώσεων της επιληπτικής ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο ανθρώπων με επιληψία που είναι ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή αναδημοσίευσης: https://www.psychologynow.gr/

2021-09-24T09:19:02+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο