Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

18 Ιουλίου – Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

//18 Ιουλίου – Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

18 Ιουλίου – Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

“Η κοινή μας ανθρωπότητα απαιτεί να κάνουμε το αδύνατο δυνατό”
Νέλσον Μαντέλα Δεκαετία Ειρήνης (2019 – 2028)

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη του Νέλσον Μαντέλα. Στη Σύνοδο Κορυφής, σχεδόν 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί, κράτη μέλη και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν ενέκριναν μια πολιτική δήλωση που δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός δίκαιου, ειρηνικού, ευημερούντος, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιου κόσμου, καθώς απέτισαν φόρο τιμής στον τις περίφημες ιδιότητες και την υπηρεσία του αείμνηστου Προέδρου της Νότιας Αφρικής στην ανθρωπότητα.

Αναγνωρίζοντας την περίοδο από το  2019 έως το 2028 ως Δεκαετία Ειρήνης του Νέλσον Μαντέλα , η Διακήρυξη χαιρέτισε τον κ. Μαντέλα για την ταπεινοφροσύνη, τη συγχώρεση και τη συμπόνια του, αναγνωρίζοντας επίσης τη συμβολή του στον αγώνα για τη δημοκρατία και την προώθηση μιας κουλτούρας ειρήνης σε όλο τον κόσμο .

Με το κείμενο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και εκπρόσωποι των κρατών μελών επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προασπίσουν την κυρίαρχη ισότητα όλων των κρατών και τον σεβασμό της εδαφικής τους ακεραιότητας και πολιτικής ανεξαρτησίας, καθώς και το καθήκον των κρατών μελών να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση δύναμη. Αναγνωρίζοντας ότι η ειρήνη και η ασφάλεια, η ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι πυλώνες του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και τα θεμέλια για τη συλλογική ασφάλεια και ευημερία, η Διακήρυξη επιβεβαίωσε την Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

«Αποφασίζουμε να προχωρήσουμε πέρα ​​από τα λόγια για την προώθηση ειρηνικών, δίκαιων κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις», υποσχέθηκαν οι ηγέτες, καθώς τόνισαν τη σημασία της ίσης συμμετοχής και της πλήρους συμμετοχής των γυναικών και των νέων.

Δήλωσαν επίσης ότι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η σχετική μισαλλοδοξία αντιπροσωπεύουν ακριβώς το αντίθετο από τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών και τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα των παιδιών, ειδικά σε ένοπλες συγκρούσεις. «Η προστασία των παιδιών συμβάλλει στο σπάσιμο του κύκλου της βίας και σπέρνει τους σπόρους για μελλοντική ειρήνη», ανέφερε η Διακήρυξη.

Επιπλέον, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι κάθε κράτος έχει ευθύνη να προστατεύει τον πληθυσμό του από γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εθνοκάθαρση και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τόνισαν ότι η κοινωνία των πολιτών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των συγκρούσεων, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση της ειρήνης και στην προώθηση των προσπαθειών για τη διατήρηση της ειρήνης.

Επιπλέον, στη Διακήρυξη, τόνισαν τη σημασία μιας συνολικής προσέγγισης για τη διατήρηση της ειρήνης με την πρόληψη των συγκρούσεων και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών τους και την ενίσχυση του κράτους δικαίου, της εξάλειψης της φτώχειας και της κοινωνικής ανάπτυξης. «Είναι σαφές ότι η διαρκής ειρήνη δεν επιτυγχάνεται μόνο με την απουσία ένοπλης σύγκρουσης, αλλά επιτυγχάνεται μέσω μιας συνεχιζόμενης θετικής, δυναμικής, περιεκτικής και συμμετοχικής διαδικασίας διαλόγου», υπογράμμισαν.

Χαιρέτησαν επίσης το παράδειγμα που έδωσε η Νότια Αφρική στη μονομερή κατάργηση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της και υπενθύμισαν τη σταθερή έκκληση που έκανε ο κ. Μαντέλα υπέρ της ολοκληρωτικής εξάλειψης των πυρηνικών όπλων. Συνέστησαν περαιτέρω «στο πνεύμα της κληρονομιάς του Νέλσον Μαντέλα» να διερευνήσουν τα Ηνωμένα Έθνη μέσα για να λάβουν υπόψη τις ανάγκες των σημερινών και των μελλοντικών γενεών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. 

Πηγή: ΟΗΕ

2022-07-18T09:53:00+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο