Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Σιωπηλή βία κατά γυναικών: Μια κακοποίηση που δεν είναι ορατή

//Σιωπηλή βία κατά γυναικών: Μια κακοποίηση που δεν είναι ορατή

Σιωπηλή βία κατά γυναικών: Μια κακοποίηση που δεν είναι ορατή

Σιωπηλή βία κατά γυναικών: Μια κακοποίηση δεν είναι ορατή“Είναι η μορφή βίας που δεν αφήνει πίσω της «Αποδεικτικά στοιχεία». Δεν μπορείς να την αποδείξεις, γιατί δεν είναι ορατή. Είναι ύπουλη και δεν αφήνει σημάδια”

Γράφει η Χριστίνα Ματθαίου

Μέσα από τις ερωτικές σχέσεις επιδιώκουμε αγάπη, φροντίδα, ενδιαφέρον. Να μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα και γαλήνια και όχι να βρισκόμαστε σε μία σχέση να μας δηλητηριάζει καθημερινά, πυροδοτώντας συναισθήματα όπως φόβος, θυμός ή ενοχές.

Όταν βρίσκεσαι σε μία κακοποιητική σχέση οι ανάγκες και τα συναισθήματα σου νιώθεις ότι αγνοούνται. Νιώθεις συχνά ότι σε εκμεταλλεύονται, σε χρησιμοποιούν, δεν σε σέβονται. Γυναίκες που κακοποιούνται συναισθηματικά και λεκτικά από τοξικούς συντρόφους που τους παραχώρησαν χώρο και χρόνο και τους επέτρεψαν να λειτουργήσουν σαν σύννεφα στη ζωή τους.

Σύννεφα «βρικόλακες» που απομυζούν και ζουν μέσα από την ενέργεια αυτών των γυναικών – θυμάτων. Δεν χαίρονται ποτέ με την δική σου επιτυχία, υπερτονίζουν μόνο τη δικιά τους και εμμένουν μόνο στα λάθη σου και στις αποτυχίες σου. Είναι αυτοί που σε κατακρίνουν και σπέρνουν κενά δαιμόνια, αλλά και αυτοί που νοσούν από το σύνδρομο της κλειδαρότρυπας.

Μορφές βίας

Η βία διακρίνεται σε 3 κύριες κατηγορίες.

Πρώτα από όλα είναι η σωματική βία. Μία πράξη που προκαλεί πόνο ή τραυματισμό.

Είναι η λεκτική και ψυχολογική βία.

Είναι η μορφή βίας που δεν αφήνει πίσω της «Αποδεικτικά στοιχεία». Δεν μπορείς να την αποδείξεις, γιατί δεν είναι ορατή. Είναι ύπουλη και δεν αφήνει σημάδια.

Περνάει απαρατήρητη και πολλές γυναίκες έχουν μακροπρόθεσμα, καταστροφικές και ψυχολογικές συνέπειες. Η λεκτική κακοποίηση σε γεμίζει  άγχος,  θλίψη,  θυμό, νιώθεις τύψεις και ενοχές γιατί αφήνεις το θύτη να σε κακοποιεί και να σε εξουσιάζει, επιτρέποντας του να σου κάνει μεγάλη ζημιά σε ψυχολογικό επίπεδο, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σωματικό. 

Η Μία Αδαμίδου ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια μιλάει στο in

Πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε μια κακοποιητική σχέση έχουν δηλώσει πως είχαν δει πολλά σημάδια βίας, αλλά τα προσπέρασαν. Ρωτήσαμε την κυρία Αδαμίδου για το ποιες είναι ενδείξεις που πρέπει να προσέχουμε σε μια σχέση για να αντιληφθούμε πως από υγιής μετατρέπεται σε κακοποιητική και μας απάντησε.

«Σε σχέση με την συμπεριφορά του άντρα είναι σημαντικό να βλέπουμε από την αρχή της σχέσης την κακοποιητική συμπεριφορά. Οι ενδείξεις έχουν να κάνουν με το πώς σου μιλάει, με το πώς σου συμπεριφέρεται, αν σε κοιτάει υποτιμητικά, αν σε βλέπει ως κάτι διαφορετικό από εκείνον, όταν σε συγκρίνει με άλλες γυναίκες, όταν δεν σε επαινεί, όταν σε σαμποτάρει σε πράγματα που θες να κάνεις στη ζωή σου. Είναι άντρες πολύ κτητικοί και επειδή δεν πιστεύουν στον εαυτό τους θέλουν να σου επιβληθούν.»

Συνεχίζει λέγοντάς μας «Οι γυναίκες παραμένουν σε μια σχέση γιατί δεν βλέπουν την αλήθεια. Μπερδεύονται. Κάνουν υπομονή και μένουν. Πρέπει η γυναίκα να ακούει τον εαυτό της.

Δεν μπορεί να έχεις μια σχέση αγάπης και να φοβάσαι να συρρικνώνεσαι. Τα κοινωνικά πρότυπα, όπως τα social, βγάζουν μια λανθασμένη εντύπωση για το τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα. Δεν πρέπει να κάνει υπομονή επειδή είναι ο άντρας της και δεν πρέπει να χαλάσει το γάμο της. Γι’ αυτό μόλις δει κακοποιητικές και ελεγκτικές συμπεριφορές πρέπει να μιλήσει. Πρέπει να ενεργοποιήσει το κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης, την οικογένεια, τους φίλους. Η γυναίκα δεν πρέπει να κρύβεται και να κάνει υπομονή.»

Αποχαιρετήστε λοιπόν τα σύννεφα και καλωσορίστε τον ήλιο. Ήλιο για μια ζωή χωρίς σκιές, συνειδητοποιώντας πως η ευτυχία είναι μια εσωτερική υπόθεση και δεν κρύβεται πουθενά, εκτός από τις στιγμές.

Πηγή αναδημοσίευσης: in.gr

2022-02-17T08:39:57+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο