Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Η ανεργία και η κρίση πυροδοτούν τη βία στην ελληνική οικογένεια

//Η ανεργία και η κρίση πυροδοτούν τη βία στην ελληνική οικογένεια

Η ανεργία και η κρίση πυροδοτούν τη βία στην ελληνική οικογένεια

Άγαμες και άνεργες μητέρες στην ηλικία των 20 ετών, τα περισσότερα θύματα!

Η σύνδεση της ανεργίας με την άσκηση της βίας σε κάθε κοινωνική της εκδοχή και ιδίως εντός των έμφυλων (συζυγικών ή ερωτικών) σχέσεων είναι τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα ένα γεγονός διόλου ευκαταφρόνητο που λαμβάνει χρόνο με το χρόνο ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις με καλπάζοντα ρυθμό.
Κάτι που διατυπώθηκε και αναλύθηκε εκτενώς και εμπεριστατωμένα στην πρόσφατη ημερίδα του  « Έρασμου» στη Βέροια με θέμα «Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», όπου  η Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Ε. Συμεωνίδου – Καστανίδου, ανέπτυξε  το «Ελληνικό νομικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών μετά την επικύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης», με την παράλληλη παρουσίαση αξιόλογων εισηγήσεων από επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων της τοπικής κοινωνίας μας.
(Περισσότερα για την ημερίδα του “‘Έρασμου”διαβάστε εδώ:
http://erasmosverias.com/ekmetalleusi-anthropou-kastanidou/)
Ανάλογο έργο με αυτό του Συλλόγου μας παράγει τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα σε δεκάδες αξιόλογες δομές συναφούς αντικειμένου και η «Ελληνική Μέριμνα Βόλου» που αποφάσισε να διευρύνει τις δομές του χώρου φιλοξενίας της, δημιουργώντας έναν ακόμη Ξενώνα, από το 2016, με στόχο να εξυπηρετήσει περισσότερα περιστατικά κακοποιημένων γυναικών, τα οποία αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της ανεργίας. Η συγκεκριμένη δομή τα τελευταία 20 χρόνια  περιθάλπει την άπορη και απροστάτευτη, κακοποιημένη γυναίκα, προσφέροντας ένα ασφαλές καταφύγιο για τις ίδιες και τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ της Ελένης Γιαννούκου στον «Ταχυδρόμο», πολλές είναι οι γυναίκες που αναφέρουν υποθέσεις κακοποίησης από το σύζυγο ή το σύντροφό τους και αναζητούν συμβουλευτική υποστήριξη από τους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους του σωματείου. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι ως επί το πλείστον είναι άγαμες μητέρες στην ηλικία των 20 ετών, οι οποίες δεν εργάζονται και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης.
Αυτές οι γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο, αφού έχουν χάσει το σπίτι τους ή στερούνται των βασικών αγαθών διαβίωσης. Σε αυτές παρέχονται εκτός από φιλοξενία, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και ηθικής στήριξης, προκειμένου να κατορθώσουν να επιτύχουν μια νέα αρχή.
Σε εποχές κρίσης, η καλπάζουσα ανεργία και η οικονομική αδυναμία επιτείνουν την εκδήλωση κρουσμάτων κακοποίησης γυναικών, διατηρώντας τα σε υψηλά επίπεδα και ανακηρύσσοντας την ενδοοικογενειακή βία σε κοινωνική παθογένεια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μαγνησία.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου Μάγδα Παπαβαγγέλη, υπογράμμισε ότι «στις μέρες μας, λόγω της ανεργίας και της οικονομικής ύφεσης, τα πράγματα δυσκολεύουν και τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται». Ως εκ τούτου, η Ελληνική Μέριμνα Βόλου αποφάσισε να επεκτείνει τον Ξενώνα φιλοξενίας, με κύρια στόχευση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες, και να έχει τη δυνατότητα να περιθάλπει περισσότερες περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους.

Πηγή: https://www.taxydromos.gr

2019-09-26T10:18:59+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο