Το πολύπλευρο κοινωνικό έργο του Συλλόγου “ΕΡΑΣΜΟΣ”, με τη στήριξη και του ΕΣΠΑ

//Το πολύπλευρο κοινωνικό έργο του Συλλόγου “ΕΡΑΣΜΟΣ”, με τη στήριξη και του ΕΣΠΑ

Το πολύπλευρο κοινωνικό έργο του Συλλόγου “ΕΡΑΣΜΟΣ”, με τη στήριξη και του ΕΣΠΑ

 

Γράφει ο Δ/ντης του “ΠΟΛΙΤΗ” Νίκος Σουρλόπουλος  
Ένα πολύπλευρο κοινωνικό έργο σε ολόκληρη της Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας προσφέρει ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης ΕΡΑΣΜΟΣ που εδρεύει στη στη Βέροια. Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που αφιερώνεται στην πάσης φύσεως αρωγή και συμπαράσταση σε άτομα που είναι θύματα κάθε μορφής βίας και / ή κακοποίησης, για την αντιμετώπιση των προσωπικών, οικογενειακών και εν γένει κοινωνικών προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Η Κοινωνική Λειτουργός του ΕΡΑΣΜΟΥ κ Ολυμπία Λαζαρίδου και η Ψυχολόγος κα Μαρία Ασλανίδου επισκέφτηκαν τα γραφεία του ΠΟΛΙΤΗ και opolitis.gr και μας μίλησαν για τους σκοπούς του Συλλόγου και το εξαιρετικό έργο που προσφέρουν.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε πριν 13 χρόνια από ανθρώπους που εθελοντικά ήθελαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε άνθρωπο που έχει υποστεί βία και βρίσκεται σε κίνδυνο. Κοντά τους από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εκατοντάδες Εθελοντές από την τοπική κοινωνία καθώς και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες, οι οποίοι εμπνέονται από την αγάπη για τον συνάνθρωπο.
Πολύ σημαντική στήριξη στο πολύπλευρο κοινωνικό έργο του Συλλόγου προσφέρει το Ειδικό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο χρηματοδοτεί τη λειτουργία του Προσωρινού Χώρου Στέγασης, στους χώρους του οποίου μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες, μητέρες με τα παιδιά τους, θύματα κάθε μορφής βίας και άτομα που έχουν άμεση ανάγκη και βρίσκονται σε κίνδυνο, με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Παράλληλα με το εξειδικευμένο προσωπικό του, Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Διοικητικών υπαλλήλων και Φροντιστών κ.α., ο ΕΡΑΣΜΟΣ διοργανώνει πλήθος άλλων δραστηριοτήτων όπως Βιωματικά Σεμινάρια, Σχολή Γονέων, Ψυχολογική και Κοινωνική υποστήριξη ατόμων σε κίνδυνο καθώς και νομική υποστήριξη όπου χρειάζεται.

Όπως μας είπαν ο Σύλλογος μεριμνά για τη διαβίωση των φιλοξενουμένων (διατροφή, ένδυση, ιατρική φροντίδα, εκπαίδευση κ.α).
Για την ψυχολογική υποστήριξη όσων προσφεύγουν στη δομή.
Για την αντιμετώπιση νομικών θεμάτων ή δικών που τυχόν εμπλέκονται.
Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη των φιλοξενούμενων.
Για την ανεύρεση εργασίας των φιλοξενούμενων, όπου αυτό είναι εφικτό.
Για την οργάνωση ημερίδων, Βιωματικών Σεμιναρίων, Σχολών Γονέων.

Το τηλεφωνικό νούμερο του Συλλόγου 23310 74073 είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο για όποιον έχει ανάγκη και θέλει να μιλήσει με κάποιον ειδικό.

Στη φωτογραφία η Ψυχολόγος κα Ασλανίδου Μαρία (αριστερά) και η Κοινωνική Λειτουργός κα Ολυμπία Λαζαρίδου (δεξιά), οι οποίες μίλησαν στον Δ/ντη του ΠΟΛΙΤΗ κ. Σουρλόπουλο Νίκο για το εξαιρετικό έργο του Συλλόγου ΕΡΑΣΜΟΣ 

 Το έργο του ΕΡΑΣΜΟΥ με νούμερα

Από την Ίδρυση του Εράσμου μέχρι και σήμερα οι συνολικοί ωφελούμενοι των κοινωνικών του δράσεων ανέρχονται στους 14492.
Στο χώρο Προσωρινής Φιλοξενίας έχουν διαμείνει 90 γυναίκες, με τα παιδιά τους, όπου αυτό χρειαζόταν.
Επίσης 211 είναι τα εξωτερικά περιστατικά που έλαβαν Ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Τα βιωματικά Σεμινάρια και τις Σχολές γονέων παρακολούθησαν μέχρι σήμερα πάνω από 300 άτομα.
Ο Σύλλογος έχει προσφέρει τρόφιμα, είδη ρουχισμού και υπόδησης σε πάνω από 4100 ωφελούμενους ενώ τα σεμινάρια και τις διάφορες εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιήσει έχουν παρακολουθήσει 10.000 άτομα.

Οι λεπτομέρειες της δράσης ΕΣΠΑ
Το ειδικό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο και την Πολιτική Συνοχής χρηματοδοτεί τον ΕΡΑΣΜΟ για την απασχόληση 5 υπαλλήλων, χωρίς την ύπαρξη των οποίων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό το πολύπλευρο κοινωνικό έργο. Συγκεκριμένα με τη στήριξη του ΕΣΠΑ απασχολούνται στο Σύλλογο μία Κοινωνική Λειτουργός, μία Ψυχολόγος, μία Διοικητική Υπάλληλος, μία Φροντίστρια και ένας υπάλληλος Γενικών Καθηκόντων.
Η πράξη είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας –ΕΚΤ» και άρχισε στις 10 Δεκεμβρίου 2018 ενώ ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023.

Ο Ξενωνας
Στον ξενώνα φιλοξενίας, ο οποίος παραχωρήθηκε στο Σύλλογο από το Δήμο Βέροιας και την πρώην Δήμαρχο κα Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και η τοποθεσία του οποίου δεν γίνεται γνωστή για λόγους ασφάλειας, υπάρχουν 5 κλίνες φιλοξενίας για 3μηνη διαμονή γυναικών που κακοποιήθηκαν.

Σχολή Γονέων
Η Σχολή γονέων του Συλλόγου ΕΡΑΣΜΟΣ αποτελεί ένα κύκλο συμβουλευτικής και συνεργασίας ομάδων γονέων και ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών) του Συλλόγου πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν.
το παιδί, την οικογένεια, την γονεϊκή συμπεριφορά, το σχολείο

Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο δύσκολο ρόλο τους.

Στη Σχολή οι γονείς μπορούν:
Να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές ανάγκες των παιδιών
Να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με τα παιδιά
Να μάθουν να καθορίζουν ρόλους
Να συζητήσουν τα προβλήματά τους και να βρουν λύσεις
Να υιοθετήσουν νέους κανόνες συμπεριφοράς
Να ανταλλάξουν εμπειρίες και προβληματισμούς
Να διαμορφώσουν ευτυχισμένους αυριανούς πολίτες.

Η σχολή Γονέων απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, σε γονείς κάθε ηλικίας μόρφωσης και εθνικής προέλευσης, σε μελλοντικούς γονείς.

Βιωματικά Σεμινάρια
Τα Βιωματικά Σεμινάρια αποτελούν μια δράση δικτύωσης ανθρώπων της τοπικής μας κοινωνίας (Αλεξάνδρεια, Βέροια και Νάουσα) οι οποίοι καλούνται σε συναντήσεις κλειστών ομάδων επικοινωνίας με συγκεκριμένη θεματολογία αναφοράς.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
Η Αυτογνωσία
Η Αυτοεκτίμηση
Η διαχείριση συναισθημάτων
Ο καθορισμός ορίων
Οι αγχώδεις διαταραχές
Η κατάθλιψη
Η διαχείριση πένθους και άλλα.
Η διεξαγωγή των σεμιναρίων αποσκοπεί στην προσφορά ερεθισμάτων στους συμμετέχοντες ώστε να εκφραστούν ελεύθερα, να πειραματιστούν, να επεξεργαστούν τις εμπειρίες τους, να αποκτήσουν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες.

Απευθύνεται σε ενήλικα άτομα (άνδρες και γυναίκες) όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως μορφωτικού, κοινωνικού επιπέδου και εθνικής προέλευσης.

Ομάδα Ελεύθερης Συζήτησης με την 3η Ηλικία
Η “Ομάδα Ελεύθερης Συζήτησης με την 3η Ηλικία” αποτελεί έναν δυναμικό κύκλο εβδομαδιαίων συναντήσεων ηλικιωμένων ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας της Ημαθίας, που αναπτύσσουν ισχυρές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, σε ιδανικές συνθήκες, που ευνοούν την ενότητα και την ανταλλαγή εμπειριών, με αλληλοεξαρτώμενους ρόλους, κοινούς στόχους, αξίες και στάσεις ζωής που χαρακτηρίζουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Στόχοι της ομάδας είναι η αλλαγή των στερεοτύπων για τη γήρανση, η διαχείριση των συναισθημάτων, η επίτευξη άρσης εμποδίων και κοινωνικού αποκλεισμού των ηλικιωμένων.

Πηγή: https://opolitis.gr/

2020-09-09T08:34:28+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο