Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Γιατί είναι σημαντική η σωματική δραστηριότητα για την εγκεφαλική λειτουργία των ηλικιωμένων;

//Γιατί είναι σημαντική η σωματική δραστηριότητα για την εγκεφαλική λειτουργία των ηλικιωμένων;

Γιατί είναι σημαντική η σωματική δραστηριότητα για την εγκεφαλική λειτουργία των ηλικιωμένων;

Η σωματική δραστηριότητα δεν είναι μόνο απαραίτητη στους νέους ανθρώπους αλλά και στους ηλικιωμένους, για πολλούς και ποικίλους λόγους. Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα,  όσοι  ηλικιωμένοι  δεν ασκούνται και γενικότερα δεν είναι σωματικά δραστήριοι στην καθημερινή ζωή τους, τείνουν να έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου.

Σωματική άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα έντονη γυμναστική αλλά μπορεί να περιλαμβάνει τακτικό περπάτημα, κηπουρική, κολύμπι και άλλες παρόμοιες, ήπιες δραστηριότητες. Η επίπτωση της αυξημένης δραστηριότητας ισοδυναμεί με τέσσερα λιγότερα χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου λένε οι ειδικοί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Γιαν Γκου του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνάς τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά, μελέτησαν με μαγνητική απεικόνιση τον εγκέφαλο 1.557 ανθρώπων με μέση ηλικία 75 ετών, από τους οποίους κανένας δεν είχε άνοια, ενώ 296 είχαν ήπια γνωστική διαταραχή και το 28% είχαν το γονίδιο ΑΡΟΕ που αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Όσοι έλαβαν μέρος, πραγματοποίησαν σωματικές ασκήσεις,  ειδικά σχεδιασμένα γνωστικά και μνημονικά τεστ, ενώ ρωτήθηκαν για τις καθημερινές δραστηριότητές τους και τον χρόνο που αφιέρωναν σε κίνηση.

Τελικά, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: στους πλήρως αδρανείς, στους μέτρια αδρανείς (κάθε εβδομάδα έκαναν περίπου δυόμισι ώρες σωματικές δραστηριότητες χαμηλής έντασης ή μιάμιση ώρα μέσης έντασης ή μία ώρα μεγάλης έντασης) και σε δραστήριους (κάθε εβδομάδα επτά ώρες σωματικής δραστηριότητας χαμηλής έντασης ή τέσσερις ώρες μέτριας έντασης ή δύο ώρες μεγάλης έντασης).

Τι έδειξαν οι αναλύσεις των στοιχείων;

Aποδείχθηκε πως το μέσο μέγεθος εγκεφάλου των αδρανών ανθρώπων της πρώτης ομάδας ήταν 871 κυβικά εκατοστά, έναντι 883 κυβικών εκατοστών της τρίτης ομάδας των πιο δραστήριων ηλικιωμένων. Η διαφορά των 12 κυβικών εκατοστών (1,4%) αντιστοιχεί σχεδόν σε μια τετραετία εγκεφαλικής γήρανσης.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους και τις συνέπειες της γήρανσης απλώς με το να γίνουν πιο δραστήριοι σωματικά. Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής διαταραχής και άνοιας. Η μελέτη μας βρήκε ότι οι πιο δραστήριοι σωματικά άνθρωποι έχουν όγκο εγκεφάλου ισοδύναμο με τέσσερα χρόνια νεότερο εγκέφαλο», τόνισε η δρ Γκου, η μελέτη της οποίας υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ.

Πηγή: https://www.therapies.gr/

2021-01-04T08:36:24+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο