Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Φάκελος βία ανηλίκων στο Πρώτο: Οι οικογένειες και τα σχολεία αναπαράγουν τη βία σαν μορφή επικοινωνίας (audio)

//Φάκελος βία ανηλίκων στο Πρώτο: Οι οικογένειες και τα σχολεία αναπαράγουν τη βία σαν μορφή επικοινωνίας (audio)

Φάκελος βία ανηλίκων στο Πρώτο: Οι οικογένειες και τα σχολεία αναπαράγουν τη βία σαν μορφή επικοινωνίας (audio)

Τον προβληματισμό τους για τη βία των ανηλίκων εξέφρασαν μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS Της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, o Θεόδωρος Τσούχλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, η Βάσω Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο πρόεδρος στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

«Οι οικογένειες τα σχολεία και οι κοινωνικοί θεσμοί αναπαράγουν και ανατροφοδοτούν τη βία σαν μορφή επικοινωνίας. Τα σχολεία ως κοινωνικοί θεσμοί αναπαράγουν την ευρύτερη βία που υπάρχει είτε στην οικογένεια είτε στην κοινωνία. Όμως μερικές φορές τα σχολεία μπορεί να παράξουν πρωτογενώς και βία. Αυτό μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά έτσι είναι και διαφαίνεται από τις έρευνες. Όλες οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές, ανισότητες αντανακλώνται στο σχολείο, στο σχολικό περιβάλλον και πάντοτε είχαμε μορφές βίας. Το ζήτημα είναι να ξεχωρίσουμε πότε η βία ή οι συγκρούσεις στο σχολικό περιβάλλον αποτελούν μία επίδειξη δύναμης και εξουσίας. Τότε είναι επικίνδυνες» ανέφερε σχετικά με το πρόβλημα της βίας των ανηλίκων η κ. Αρτινοπούλου.

«Ωστόσο σήμερα το ότι αναγνωρίζουμε τη σχολική βία, τον σχολικό εκφοβισμό ως αρνητικές συμπεριφορές, τη βία μέσα στο σπίτι, την ενδοοικογενειακή βία ως έγκλημα, αυτό κατά τη γνώμη μου, αποτελεί διαχρονικά δείκτη προόδου και πολιτισμού», συμπλήρωσε η καθηγήτρια Εγκληματολογίας.

Ο Θεόδωρος Τσούχλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συνάφεια μεταξύ του εγκλεισμού της πανδημίας με την έξαρση της βίας. « Έχοντας κάνει σχετικές έρευνες και το Κέντρο Μελετών της ΟΛΜΕ και μιλώντας με συναδέλφους, με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που βρίσκονται καθημερινά στα σχολεία, πήραμε το συμπέρασμα ότι έπαιξε ρόλο και ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας που τα παιδιά αποσυντονίστηκαν σημαντικά με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και τη μη παρουσία τους στην κοινωνικοποίηση. Οι ανισότητες που υπάρχουν, ενδυναμώθηκαν μετά την πανδημία με κοινωνικές, οικονομικές και παιδαγωγικές ανισότητες» , επισήμανε ο κ. Τσούχλος.

«Υπάρχει μια συνεχιζόμενη διαδικασία εκφοβισμού, βίας, διαπόμπευσης κάποιων παιδιών που κάνουν ομάδες. Είναι τρία τα  παιδιά εδώ πέρα που έχουμε μπροστά μας. Το ένα  είναι το παιδί που δέχεται τη βία, μετά το άλλο το παιδί το οποίο δίνει τη βία και ο παρατηρητής. Οι παρατηρητές εκείνοι που βλέπουν δεν μιλάνε και προωθούν αυτή την κατάσταση και κάνουν μεγάλη ζημιά. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα με την προσπάθεια και τη συμμετοχή κάποιων ειδικών που δεν θα παρευρεθούν μεταξύ του εκπαιδευτικού και του παιδιού, αλλά θα στηρίξουν τον εκπαιδευτικό να το διαχειριστεί» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος για το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού.

Πηγή αναδημοσίευσης: https://www.ertnews.gr/
2023-08-30T10:08:11+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο