Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

“Ρυθμός και εκπαίδευση στην τρίτη ηλικία”

//“Ρυθμός και εκπαίδευση στην τρίτη ηλικία”

“Ρυθμός και εκπαίδευση στην τρίτη ηλικία”

Η μουσική – «όχημα» διάδρασης με πολλαπλά οφέλη

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Η μουσική ως φάρμακο στην ζωή των γηραιότερων ανθρώπων» θα υλοποιηθεί στις δομές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης 

Με «όχημα» τη μουσική και το ρυθμό,  εργαζόμενοι και ηλικιωμένοι των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ρεθύμνης, θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να ενισχύσουν την ψυχική και σωματική τους υγεία, να αναπτύξουν τη συνεργασία και να αλληλεπιδράσουν μέσα από καινοτόμες και εναλλακτικές δράσεις που θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο μέσα από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Η μουσική ως φάρμακο στην ζωή των γηραιότερων ανθρώπων», το οποίο θα υλοποιηθεί στις δομές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης με στόχο να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε  ωφελούμενους των κοινωνικών δομών του Δήμου Ρεθύμνης.

Η δράση παρουσιάστηκε χθες στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στο ΚΑΠΗ του Δήμου Ρεθύμνης ο Δήμαρχος  Γιώργης Μαρινάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα και ο εμπνευστής και διαχειριστής του  προγράμματος, μουσικός κ. Γιάννης Παπατζανής και οι εργαζόμενοι των κοινωνικών δομών.

Το πρόγραμμα υιοθετήθηκε από το Δήμο Ρεθύμνου, αφού σύμφωνα και με επιστημονικά δεδομένα , όχι μόνο αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο ψυχαγωγίας στις δομές ηλικιωμένων όπως το ΚΑΠΗ και το ΚΗΦΗ , αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και θεραπευτικά, αφού ο ρυθμός και η μουσική συμβάλλουν στην ευεξία αλλά και την ενίσχυση της μνήμης ταυτόχρονα με την ψυχική υγεία που αποδεδειγμένα βελτιώνεται σε ποικίλους άξονες.

«Από το πρόγραμμα θα έχουμε πολλαπλασιαστικές αξίες»

Όπως επεσήμανε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης ο οποίος συνεχάρη τους εμπνευστές του προγράμματος και την αρμόδια Αντιδήμαρχο κα Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία : «Είναι ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα το οποίο στην ουσία αποτελεί μια επιμόρφωση των ανθρώπων που δουλεύουν δίπλα στους ηλικιωμένους μας και τις κοινωνικές μας δομές. Από το πρόγραμμα αυτό θα έχουμε πολλαπλασιαστικές αξίες αφού αυτοί οι άνθρωποι θα ενστερνιστούν σύγχρονες μεθόδους διαπαιδαγώγησης και επαφής με τους ωφελούμενους και θα μεταφέρουν τον ρυθμό, συνεπώς την αρμονία που θα πρέπει να έχουμε στη ζωή μας σε μια διαδραστική εμπειρία».  

Όπως υπογράμμισε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνης Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα το πρόγραμμα ρυθμός και εκπαίδευση στην τρίτη ηλικία ξεκινάει από τους εργαζόμενους των δομών του Δήμου και στη συνέχεια θα συνεχιστεί και με τους ωφελούμενος, όταν πλέον θα μπορούν να επισκεφτούν ξανά τις κοινωνικές δομές.

Όπως τόνισε η κα Ελευθεριάδου, χαρακτηρίζοντας ως «επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των δομών» το πρωτοπόρο πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί σε εκπαιδευτικούς και σε επαγγελματίες υγείας , όχι όμως στους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών» κάτι που θα προσφέρει και σημαντικά ερευνητικά δεδομένα , αφού για πρώτη φορά εργαζόμενοι των δομών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν.

Επιπλέον , η κα Ελευθεριάδου πρόσθεσε: « Παράλληλα ,θα κάνουμε εφαρμογή οι εργαζόμενοι στους ωφελούμενούς των δομών, τα μέλη του ΚΑΠΗ, του ΚΗΦΗ. Αυτό έχει την εξής φιλοσοφία. Μέσα από το ρυθμό που συνδέει τη δημιουργικότητα και την τέχνη -γιατί προφανώς ρυθμός σημαίνει μουσική- προσπαθεί το πρόγραμμα να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες στις κοινωνικές δομές να το χρησιμοποιούν για αποφόρτιση.  Είναι γνωστό πως οι εργαζόμενοι των δομών βιώνουν εργασιακό στρες, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της δουλειάς τους. Το πρόγραμμα μπορεί επίσης  να προκαλέσει μια ευεξία γιατί η δημιουργικότητα και το παιχνίδι είναι συστατικά πνευματικής αφύπνισης άρα και χαράς. Το σημαντικότερο σε δεύτερο χρόνο και αφού εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι είναι  να μπορούν σαν πολλαπλασιαστές να το εφαρμόσουν στην πράξη μέσα στη δομή. Να κάνουν ομάδες όπου οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι να γίνουν οι χρήστες».

Η μουσική ως «φάρμακο»  για τη μνήμη

Αναφορικά με τα οφέλη στην υγεία των ηλικιωμένων και ιδιαίτερα την μνήμη η κα Ελευθεριάδου εξήγησε: «Έχει βρεθεί ότι η μουσική είναι ιδιαίτερα ενισχυτική για τη μνήμη. Όταν μιλάμε για ρυθμό που μπορεί να το συνδέσουν με την παραδοσιακή μουσική στην τρίτη ηλικία ενδεχομένως θα επαναφέρει και προσωπικές τους μνήμες, άρα γίνονται περισσότερες συνάψεις και ενισχύεται η μνήμη. Επιπλέον όλα όσα ισχύουν για τους εργαζόμενους ισχύουν και για τους ηλικιωμένους, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος απασχόλησης με σημαντικά οφέλη. Πλέον δεν μιλάμε για τρίτη αλλά για τέταρτη ηλικία , τα μέλη των δομών αυτών είναι πολυάριθμα. Στο πλαίσιο του να τους προσφέρουμε ποιοτική φροντίδα δεν είναι να εφαρμόσουμε τα συνηθισμένα αλλά να τολμήσουμε να εισάγουμε νέες τεχνικές και μεθόδους, πάντα ανθρωποκεντρικά σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητές τους».

ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΊΑ  ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Όπως εξήγησε ο εμπνευστής του προγράμματος , μουσικός Γιάννης Παπατζανής, το πρόγραμμα υπό την μορφή των «ζωντανών εργαστηρίων»  θα προσφέρει πλούσια ερευνητικά δεδομένα για τον τρόπο που λειτουργεί και που βελτιώνει την καθημερινότητα αλλά και την υγεία κυρίως ψυχική και πνευματική των ωφελούμενων.

Όπως τόνισε ο ίδιος: «Έχουμε ξεκινήσει δύο φορές να εφαρμόζουμε σε φροντιστές και επαγγελματίες υγείας του δήμου Ρεθύμνου με αρκετά μεγάλη επιτυχία ήδη το πρόγραμμα. Ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο δηλαδή με το οποίο και προσπαθούμε να βελτιώσουμε αρχικά δεξιότητες που έχουν αναφορά στο ρυθμό και τη μουσική αλλά δευτερογενώς πως μπορεί αυτό να εφαρμοστεί στην ίδια τους τη ζωή βελτιώνοντας την ενσυναίσθηση για την εργασία που κάνουν αλλά και για τους τελικούς ωφελούμενους που είναι οι ηλικιωμένοι και αυτοί που φροντίζουν. Προσπαθούμε να στήνουμε σταδιακά ζωντανά εργαστήρια, ώστε να εξελίξουμε και την έρευνα που ήδη υπάρχει. Είναι αρκετά εκτεταμένη στην Αμερική και στην Ευρώπη αλλά λιγότερο. Προσπαθούμε με τέτοιες καινοτόμες δράσεις που έχουν αρωγό και την αυτοδιοίκηση να εξελίξουμε και να δώσουμε στην παγκόσμια κοινότητα ερευνητικά αποτελέσματα.  Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό μαζί με την καλλιέργεια της κουλτούρας που έχει ανάγκη η όποια τοπική κοινωνία και του Ρεθύμνου»

«Υπάρχουν πολλά δευτερεύοντα οφέλη»

Ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΑΠΗ Μασταμπά, ψυχολόγος Βασίλης Βασιλάκης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα και τα πολλαπλά οφέλη του μετέφερε την εμπειρία από την εφαρμογή του  και  εξήγησε: «Η εμπειρία από το πρόγραμμα αυτό, είναι ότι νιώθει κανείς πως μέσα σε μια ομάδα ρέει ένα συναίσθημα και όταν πρόκειται για εργαζόμενους σε διαφορετικές δομές της ίδιας υπηρεσίας αυτό έχει παραπάνω οφέλη όπως το ότι ρέει επαγγελματική πληροφορία, δημιουργείται ένα θετικό συναίσθημα το οποίο στη συνέχεια έχει απήχηση στους ωφελούμενους . Υπάρχουν και πολλά δευτερεύοντα οφέλη. Αν μιλήσουμε για την νόσο Αλτσχαίμερ ξέρουμε ότι ο χορός βελτιώνει τη νόηση εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει ένας νοητικοκινητικός συντονισμός. Το ίδιο συμβαίνει και με το ρυθμό και με τα κρουστά, υπάρχει νοητικοκινητικός συντονισμός ο οποίος ενδεχομένως βελτιώνει τη μνήμη. Αν το δούμε και από άλλες πλευρές όπως η ψυχολογία η πυραμίδα του Μάσλοου μας λέει ότι μετά τις βασικές ανάγκες η επόμενη είναι η ανάγκη να ανήκει κανείς σε μια ομάδα, να αγαπάει και να αγαπιέται. Όλο αυτό τροφοδοτείται μέσα από τη δράση, είναι ένα πρωτοποριακό σεμινάριο αντίστοιχο άλλων που γίνεται στο εξωτερικό όπως είναι οι ομάδες ευαισθησίας, οι ομάδες γέλιου κα».

Πηγή: https://www.goodnet.gr/

2021-07-02T08:51:40+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο