Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Ας μπει ένα… «φράγμα» στη νοσηρότητα των ημερών!

//Ας μπει ένα… «φράγμα» στη νοσηρότητα των ημερών!

Ας μπει ένα… «φράγμα» στη νοσηρότητα των ημερών!

Ζούμε από χρόνια τη βία με όλα τα ειδεχθή πρόσωπα της. Από βιαιοπραγίες και βιασμούς ενηλίκων και ανηλίκων, φτάσαμε σε σχεδόν συστηματικές γυναικοκτονίες, εν βρασμώ αλλά και εκ προμελέτης, για να δούμε μέχρι και παιδοκτονίες από φερόμενες φόνισσες – «Μήδειες» των καιρών, με αποκορύφωμα το τοπικό μας περιστατικό με τον πνιγμό του 11χρονου βρέφους στο Φράγμα της Βέροιας, με φερόμενη ως δράστη την 29χρονη μητέρα του(μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη). Κάτι που επιβεβαιώνει ότι η βία δεν έχει ούτε εποχή, ούτε φύλο, ούτε ηλικία, ούτε καν ως φρένο το μητρικό ένστικτο!

Είναι ευθύνη μας να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας, στο χωριό, στην πόλη,  στον περίγυρο, στη γειτονιά, στη δουλειά, στο σπίτι… Ακόμη και στο σπίτι του γείτονα και σαφώς όχι με φιλοπερίεργη διάθεση αλλά με αγνό ενδιαφέρον για το κατά πόσο κάποια, κάποιος ή κάποιο παιδί μπορεί να πληγωθεί και να πληγώσει, ακόμη και να σκοτωθεί ή να σκοτώσει! Πρωταρχική και θεμελιώδης προϋπόθεση για μια τέτοια ευαισθησία είναι η εξάλειψη της ατομικής και εγωκεντρικής μας αδιαφορίας. Αν ήμασταν όλοι προσεκτικοί με τους γύρω και τα γύρω μας θα είχαμε ίσως προλάβει πολλά!

Ας πάρουμε τα μέτρα μας!

Ως φορέας που εξ αντικειμένου έχει ταχθεί στον καθημερινό αγώνα κατά της βίας και της προστασίας των θυμάτων της, ο «Έρασμος» εμφατικά εστιάζει στη σπουδαιότητα της πρόληψης, όπως αυτή μπορεί να λαμβάνει σάρκα και οστά, μέσα από την ενημέρωση του κοινωνικού ιστού της τοπικής μας κοινωνίας, μα πρωτίστως μέσα από τη διενέργεια ειδικών εργαστηριακών συναντήσεων ειδικών με ομάδες πληθυσμού σε θεματικούς κλειστούς κύκλους αλληλεπίδρασης, όπως είναι τα Βιωματικά Σεμινάρια και οι Σχολές Γονέων, ώστε να ζυμώνονται σταδιακά αλλά σταθερά προϋποθέσεις αναδιαμόρφωσης της στάσης ζωής των συνανθρώπων μας του σήμερα και το αύριο. Το κακό πρέπει να προλαμβάνεται εν τη γενέσει του και η καταστολή του να ακολουθεί σε δεύτερη μοίρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να εργαζόμαστε συστηματικά όλοι, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι συναποτελούμε το σώμα μιας κοινωνίας, ως μεγάλης οικογένειας και πως ό,τι συμβαίνει σε αυτήν, φανερά ή κρυφά, μας επηρεάζει όλους αντανακλαστικά είτε θέλουμε να δούμε το πρόβλημα, είτε όχι.

Αν λοιπόν αντιληφθούμε το παραμικρό να απευθυνθούμε εγκαίρως στους αρμόδιους ειδικούς καταγγέλλοντας χωρίς αναβλητικότητες πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, αντιμετωπίζοντας με αγάπη τόσο το θύμα, όσο και τον θύτη ως άρρωστο προς θεραπεία και όχι ως εχθρό προς …λιθοβολισμό!

Ο Ξενώνας Βραχείας Διαμονής

Ο Ξενώνας Βραχείας Διαμονής του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», τηρώντας απολύτως τόσο το πρωτόκολλο κανόνων εχεμύθειας και απορρήτου,  όσο και τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα ασφαλούς ένταξης των ωφελούμενων (COVID 19, ιατρικές εξετάσεις μεταδοτικών νοσημάτων κλπ) αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για θύματα κακοποίησης  (μητέρας – παιδιού) ανεξαρτήτως κοινωνικής, οικονομικής επιφάνειας, πεποιθήσεων ή όποιων άλλων διακρίσεων, και προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη, διατροφή, ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική βοήθεια, παρέχοντας τη δυνατότητα σταδιακής αποκατάστασης και ομαλής κοινωνικής, ακόμη και εργασιακής επανένταξης, στο μέτρο του εφικτού.

Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης

Η επιστημονική ομάδα έργου πραγματοποιεί καθημερινά δια ζώσης, στα γραφεία της δομής,  Μ. Αλεξάνδρου 17, ή μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου, συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, κατόπιν ραντεβού, και με ευλαβική τήρηση των μέτρων ασφαλείας COVID19, σε όσους απευθύνονται στον «Έρασμο» για επίλυση προβλημάτων, που ωστόσο δε χρήζουν φιλοξενίας.

Τηλεφωνήστε στην 24ωρη γραμμή υποστήριξης του «Έρασμου» 23310-74073 για περιστατικά κακοποίησης που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ή κλείστε ραντεβού με την επιστημονική μας ομάδα (Ψυχολόγους – Κοινωνική Λειτουργό) στα γραφεία μας Μ. Αλεξάνδρου 17, στο κέντρο της Βέροιας, Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00 – 14.00.

Η σιωπή σκοτώνει. Μίλα και προφυλάξου!

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (2014 -2020).
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)

 

2023-01-03T09:39:43+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο