Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Σχιζοφρένεια: Η πιο εντυπωσιακή διαταραχή!

//Σχιζοφρένεια: Η πιο εντυπωσιακή διαταραχή!

Σχιζοφρένεια: Η πιο εντυπωσιακή διαταραχή!

“Η συνείδηση μοιάζει με συντριβάνι που παιχνιδίζει στον ήλιο και ξαναβυθίζεται στη μεγάλη υπόγεια δεξαμενή του υποσυνείδητου από όπου πηγάζει.”
Σίγκμουντ Φρόυντ

Τι σημαίνει ο όρος Σχιζοφρένεια
“Σχίσιμο” του μυαλού σημαίνει, και παρότι στις αρχές του 20ου αιώνα συνδέθηκε με την άνοια, γρήγορα διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για βαριά ψυχωτική διαταραχή. Έως σήμερα, ακόμα και η λέξη, όχι μόνο τρομάζει, αλλά στο μυαλό μας φέρνει εικόνες ακραίες και τρομακτικές, που μόνο στιγματισμό δηλώνουν. Γενικά, η σχιζοφρένεια ανήκει στις ψυχώσεις που δεν παρατηρούμε οργανική εγκεφαλική βλάβη ή ανεπάρκεια. Όμως, η εικόνα της χαρακτηρίζεται από έντονη αλλοίωση της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, κάτι που το άτομο δεν μπορεί να διαχειριστεί με αποτέλεσμα πολλές φορές να συμπεριφέρεται αυτοκαταστροφικά. Αυτή η αλλοίωση, που είναι και ο ψυχωτικός πυρήνας της αρρώστιας, δημιουργεί μια εντελώς αποδιοργανωμένη σκέψη, διαταραχή στην αντίληψη, στο συναίσθημα και στη συμπεριφορά. Πιο αναλυτικά, η διαταραχή στην σκέψη, εκφράζεται με τις παραληρηματικές ιδέες, σύμπτωμα πολύ κοινό στη σχιζοφρένεια. Ιδέες ελέγχου της σκέψης από τρίτους, ιδέες καταδίωξης ή μεγαλείου είναι πολύ συχνές στην σχιζοφρένεια. Συχνά όμως, παρατηρούνται και νεολεκτισμοί, ηχολαλίες και εμμονές.

“Ακούω φωνές”. Πόσο συχνά χρησιμοποιούμε ακόμα και ως αστεϊσμό αυτή την έκφραση;
Όμως, στη σχιζοφρένεια είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της διαταραχής στην αντίληψη του ατόμου. Οι φωνές προέρχονται από μέσα από το κεφάλι του ή από έξω. Μπορεί να είναι ακόμα και μορφή διαλόγου ή να δίνουν εντολές στο άτομο. Οι τελευταίες αυτές είναι και επικίνδυνες, με την έννοια ότι μπορεί να “διατάξουν” το άτομο να κάνει κακό στον εαυτό του. Επίσης, συχνά, στη σχιζοφρένεια υπάρχει ένα φτωχό ή αλλιώς επίπεδο συναίσθημα ή υπάρχουν περιπτώσεις που είναι έντονα τα εκφραστικά συμπτώματα όπως το ανόητο γέλιο ή ένα πρόσωπο ακίνητο και άκαμπτο σαν μάσκα.

Όλοι μας έχουμε ένα αίσθημα προσωπικών ορίων και ατομικότητας, στοιχείο που απουσιάζει στην σχιζοφρένεια.

Συχνά, το άτομο με σχιζοφρένεια αδυνατεί να ακολουθήσει μια πορεία με λογική σειρά στην καθημερινότητα ή παρουσιάζει μια έντονη αμφιθυμία και αδυναμία επιλογής ανάμεσα σε απλές καθημερινές εναλλακτικές δράσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία εύλογα σηματοδοτούν μια δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις αφού το άτομο απομονώνεται από τον περίγυρό του μη συμμετέχοντας σε ερεθίσματα ή κοινές ενασχολήσεις.

Εμφάνιση και Πορεία
Συνήθως, εμφανίζεται στην εφηβεία ή στην αρχή της ενηλικίωσης, χωρίς να αποκλείουμε και την όψιμη έναρξη στην ώριμη ηλικία μετά τα 45 έτη. Ανεξάρτητα από την ηλικία έναρξης, όλοι οι σχιζοφρενικοί ασθενείς παρουσιάζουν αυτό που ονομάζουμε “ενεργή φάση” που μπορεί να διαρκέσει απροσδιόριστο χρόνο, από λίγες μέρες ή…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

2020-01-03T11:31:40+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο