Η χθεσινή μέρα στην Τουρκία σημαδεύτηκε από τη δολοφονία επτά γυναικών. Όλες έγιναν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Ευνοείται συχνά η ατιμωρησία.
Οι γυναικοκτονίες δεν είναι κάτι καινούργιο για τηνΤουρκία. Αλλά η χθεσινή συγκυρία θα πρέπει να θεωρηθεί ως τη κορύφωση αυτού του φοβερού φαινομένου. Χθες 27 Φεβρουαρίου επτά γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους ή πρώην συντρόφους τους σε ολόκληρη την Τουρκία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Haber Turk.
Οι άγριες δολοφονίες έγιναν στη Σμύρνη, την Προύσα, τη Σακάρυα, το Ερζερούμ, το Ντενιζλί και την Κωνσταντινούπολη, όλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι φερόμενοι δολοφόνοι ήταν είτε οι νυν σύζυγοί τους είτε οι σύζυγοι από τους οποίους είχαν χωρίσει. Τα θύματα ήταν γυναίκες ηλικίας 32 έως 49 ετών που πυροβολήθηκαν ή μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου.
Τουλάχιστον τρεις από τους φερόμενους δράστες αυτοκτόνησαν, δύο συνελήφθησαν και ένας που τραυματίστηκε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση πέθανε. Η τύχη του έβδομου δράστη, ο οποίος δραπέτευσε από τη φυλακή για να σκοτώσει τη σύζυγό του, παραμένει άγνωστη.
Πολλοί είναι οι λόγοι για την σημερινή εικόνα της Τουρκίας με μεγάλα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών. Λόγοι κοινωνικοί, οικονομικοί και θρησκευτικοί. Η απόσυρση της Τουρκίας το 2021 από της Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που δέσμευε τις τουρκικές αρχές να ερευνούν και να τιμωρούν δικαστικά τους ενόχους άνοιξε την πόρτα για μια νομικά χαλαρή αντιμετώπιση των ανδρών ενόχων σε ένα περιβάλλον που βλέπει ακόμα τη γυναίκα σε κατώτερη θέση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες της Τουρκίας, ιδίως στις μεγάλες πόλεις δεν δραστηριοποιούνται. Πολλές είναι οι ΜΚΟ και φεμινιστικές οργανώσεις που αποκαλύπτουν τους πραγματικούς αριθμούς. Το 2023 έγιναν 315 δολοφονίες γυναικών, το 65% των οποίων σκοτώθηκαν στα ίδια τους τα σπίτια. Επιπλέον 248 περιπτώσεις “ύποπτων θανάτων”, που περιγράφονται ως “αυτοκτονία”από τις αρχές, μπορεί να ήταν φόνοι. Ο αριθμός των οποίων δυστυχώς αναμένεται να αυξηθεί και φέτος.
Πηγή αναδημοσίευσης: https://www.capital.gr/