Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Γυναικοκτονίες: Δεν υπάρχουν «κακιές ώρες». Μόνο κακό timing. Μίλα σήμερα!

//Γυναικοκτονίες: Δεν υπάρχουν «κακιές ώρες». Μόνο κακό timing. Μίλα σήμερα!

Γυναικοκτονίες: Δεν υπάρχουν «κακιές ώρες». Μόνο κακό timing. Μίλα σήμερα!

Ο «ΕΡΑΣΜΟΣ» γράφει…

Οργιάζει η δημοσιότητα της εγχώριας ενημέρωσης με ειδήσεις αιματοβαμμένων τίτλων που μας πληροφορούν καθημερινά πλέον για τη μια γυναικοκτονία, μετά την άλλη! Μόνο το 2021, γράφουν, «17 γυναίκες (περισσότερες από 1 για κάθε μήνα) βρήκαν τραγικό θάνατο στα χέρια του συζύγου ή συντρόφου τους», στη χώρα μας.

Διαβάζουμε επί παραδείγματι: «Θλίψη για την 55χρονη – Μεγαλώνει η ματωμένη λίστα. Η 55χρονη γυναίκα από την Κομοτηνή έχασε τη ζωή της, όταν ο σύζυγός της την περιέλουσε με βενζίνη και στη συνέχεια της έβαλε φωτιά…» (https://www.ieidiseis.gr/)

Αποτρόπαιες σκηνές φονικής, έμφυλης και ειδικότερα ενδοοικογενειακής βίας, που χρόνια πριν εξαντλούνταν σε σενάρια του θεματικού κινηματογράφου ή σε ακραία μεμονωμένα περιστατικά του διεθνούς – το σύνηθες – και σπανιότερα του ελληνικού αστυνομικού δελτίου, που όμως σήμερα παρελαύνουν ανατριχιαστικά και αδιάκοπα αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για το πώς και το γιατί αλλά και πολλά… αποσιωπητικά αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι αύριο και μεθαύριο, στην κοντινή μας γειτονιά, αυτή της επαρχίας.
Κάποτε λέγαμε ότι αυτά γίνονται στην Αθήνα – το ελληνικό… «Τέξας». Ίσως κάποια και στη Θεσσαλονίκη που έμεινε στην ιστορία για το δράκο του Σέιχ Σου. Ωστόσο στη σημερινή συνάφεια των σχέσεων (γάμων, συμβιώσεων κλπ) κάθε άντρας μπορεί να είναι ή να γίνει, εν δυνάμει, ο «δράκος» της συντρόφου του!

Η μεγάλη παγίδα του κύκλου της βίας…

Η μεγάλη παγίδα που φυλακίζει το μελλοντικό θύμα στη φωλιά του «δράκου» είναι οι συναισθηματικές εγγυήσεις του που συνήθως απαντούν σε βασικά ζητούμενα ψυχικών ανασφαλειών ή φοβιών του θύματος. Κάτι που ο  θύτης εκμεταλλεύεται είτε ενσυνείδητα, είτε ανεπίγνωστα στην προσπάθειά του να κατοχυρώσει δεσμευτικά την σύντροφό του ως κτήμα του. Τρεφόμενος συνήθως από τον ναρκισσισμό του και έναν αθεράπευτο εγωισμό που λειτουργεί ως κρυφή «φαρέτρα» των δικών του ανασφαλειών, με πολλά «βέλη» επιθέσεων που αρχίζουν να ξεμυτίζουν απειλητικά, όταν οι συνθήκες δίνουν πρόσφορο έδαφος κρίσεων στη σχέση.

Από την άλλη πλευρά το θύμα, ασφαλισμένο στην αυταπάτη ότι οι εντάσεις και οι εκρήξεις σε μια σχέση είναι «δόγμα» φυσιολογικής καθημερινότητας για όλα τα ζευγάρια του κόσμου αλλά και εξασφαλισμένο, πολλές φορές, πίσω από την ασπίδα ενός προστάτη συντρόφου που συντηρεί οικονομικά το σπιτικό, επαναπαύεται στην αλληλοδιάδοχη κατάσταση του τριπτύχου: Έκρηξη – μεταμέλεια – συγγνώμη! Ένας φαύλος κύκλος που στην καλύτερη εκδοχή του γεννά και ανακυκλώνει φθορά, δυστυχία και αδιέξοδα. Στη χειρότερη όμως και τραγικότερη εκδοχή του μπορεί να κρύβει τη φονική δύναμη της στιγμής του «εν βρασμώ» ή της, κατά τα κοσμικά, λεγόμενα «κακιάς ώρας». Αναφέρεται αυτολεξεί στην είδηση: «…Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο άνδρας φέρεται να εξομολογήθηκε στις αρχές ότι επιτέθηκε στη γυναίκα επειδή εκείνη του ζήτησε να χωρίσουν…»

Δεν υπάρχουν «κακιές ώρες». Μόνο κακό timing

Και ασφαλώς η κακιά η ώρα είναι μόνον η ολιγωρία, η αναβλητικότητα και ο χαμένος χρόνος, όπου δεν έλαβε χώρα η πρόληψη, η ομολογία, η καταγγελία! Μια γυναικοκτονία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι απλώς αποτέλεσμα μιας τυχαίας έκρηξης της στιγμής, παρά μόνο το τελικό στάδιο μιας «ηφαιστειογενούς» πολυετούς δραστηριότητας στο συνειδητό ή το ασυνείδητο του θύτη, με πολυετές «εστιακό» βάθος ενός άρρωστου και αθεράπευτου ψυχισμού που την κατάλληλη στιγμή, δεδομένων συγκεκριμένων αφορμών, πυροδοτεί την χωρίς επιστροφή φονική έκρηξη.

Η πρόληψη σώζει ζωές

Η εμπειρία μας στο Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» μετά τη διαχείριση πολλών και διαφορετικών περιστατικών έμφυλης βίας, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας του Ξενώνα Βραχείας Διαμονής της δομής, όσο μέσα από τη δια ζώσης καθημερινή επαφή της επιστημονικής μας ομάδας με πολυάριθμα περιστατικά που χρήζουν ψυχοκοινωνικής στήριξης και συμβουλευτικής, μας έχει κάνει να εμπεδώσουμε τον πολύτιμο ρόλο της καλλιέργειας της αυτογνωσίας. Ειδικά στις γυναίκες που μπορεί να είναι εν δυνάμει θύματα, είτε το ξέρουν, είτε όχι, και αυτό είναι ένα ισχυρό εργαλείο πρόληψης και θωράκισης τους στην καθημερινότητα, ώστε να γνωρίσουν το εαυτό τους,  τις ανάγκες, τα θέλω και τις ανασφάλειές τους, εκμηδενίζοντας σε βάθος χρόνου τις πιθανότητες να πέσουν στο μαγγανοπήγαδο της συναισθηματικής εκμετάλλευσής τους από τον θύτη.

Σε αυτή την κατεύθυνση, και στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης του Συλλόγου μας θεωρήσαμε απαραίτητο θεσμό για τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας τη λειτουργία Βιωματικών Εργαστηρίων (Βιωματικά Σεμινάρια σε Βέροια, Αλεξάνδρεια και Νάουσα) με την επιμέλεια Ψυχολόγου, ώστε να λάβει επιτέλους η πρόληψη σάρκα και οστά, μη παραμένοντας μόνο σε ευχολόγια και συνθήματα.

Θεωρήσαμε εξίσου απαραίτητη, ως θεσμό διαμόρφωσης της συνείδησης του αυριανού ανθρώπου, τις Σχολές Γονέων, ώστε η πρόληψη να βρει την πραγματική της «μαγιά» αποτελεσματικότητας στον πυρήνα γένεσης όλων των αρετών ή των παθών που είναι η οικογένεια, το πρωτογενές κύτταρο της κοινωνίας.

Πιστεύουμε ως «ΕΡΑΣΜΟΣ» ότι μια ασφαλέστερη κοινωνία με λιγότερη βία δεν είναι ουτοπία. Είναι και πρέπει να είναι στόχος όλων μας, αρκεί να παρθούν εγκαίρως όλα τα κατάλληλα μέτρα και οι αποφάσεις.

Ο  Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», που εδρεύει στη Βέροια (Μ. Αλεξάνδρου 17 – 24ωρη γραμμή: 23310-74073) συνεργαζόμενος με την Αστυνομία, την Εισαγγελία, το Νοσοκομείο και την Πρόνοια μπορεί, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά ,να αναλάβει κάθε περιστατικό οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης.
Ο  Ξενώνας Βραχείας φιλοξενίας  λειτουργεί ως ένα ασφαλές καταφύγιο θυμάτων βίας (μητέρας – παιδιού) ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικής, οικονομικής επιφάνειας, πεποιθήσεων κ.ο.κ.,  και προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη, διατροφή, ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική βοήθεια, παρέχοντας τη δυνατότητα βαθμιαίας αποκατάστασης και ομαλής κοινωνικής, ακόμη και εργασιακής επανένταξης των ωφελούμενων γυναικών, στο μέτρο του εφικτού.

Παράλληλα η Επιστημονική μας Ομάδα (Ψυχολόγοι-Κοινωνική Λειτουργός) παρέχουν καθημερινή ψυχοκοινωνική στήριξη στα γραφεία του Συλλόγου, Δευτέρα – Παρασκευή από τις 9.00 – 14.00 (κατόπιν τηλ. Ραντεβού)

Σπάσε τον φαύλο κύκλο βίας και σιωπής. Βγες στο φως. Έχουμε το «πως»!

Η Επιστημονική Ομάδα του «ΕΡΑΣΜΟΥ»

 

2022-09-28T09:43:57+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο