Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

25 Νοέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

//25 Νοέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

25 Νοέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Αφιέρωμα από τον “Έρασμο”

Όπως ίσως γνωρίζετε, κυρίαρχος Σκοπός του  Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» είναι η ηθική και ουσιαστική υποστήριξη ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας & φύλου, που έχουν υποστεί κάθε  μορφή βίας και κακοποίησης (θυμάτων), καθώς και η εξάλειψη της βίας, όπου γης. 
Με αφορμή λοιπόν την 25η Νοέμβρη, που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια  Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, θα θέλαμε να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις με τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσές μας.
Ως βία ορίζεται κάθε πράξη που καταλήγει ή θα μπορούσε να καταλήξει σε φυσική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή που κάνει τη γυναίκα να υποφέρει.  Περιλαμβάνονται ακόμη οι απειλές τέτοιων πράξεων, ο καταναγκασμός και η στέρηση της ελευθερίας είτε αυτά συμβαίνουν στην ιδιωτική είτε στη δημόσια ζωή (Διακήρυξη του Πεκίνου, άρθρο 113).
Δεν αποτελεί βία η απλή σύγκρουση, η οποία αποτελεί μέρος της ζωής και της συνύπαρξης και που αναδεικνύει τα προβλήματα, χωρίς να απειλεί ή να καταστρέφει τις σχέσεις των ανθρώπων.
Η βία δημιουργεί συνθήκες καθήλωσης της ανάπτυξης του ατόμου, αλλά και ολόκληρων κοινωνιών διαταράσσοντας τον κοινωνικό ιστό. Επομένως είναι πολιτικό θέμα που πρέπει να του δοθεί η αρμόζουσα σημασία από την Πολιτεία, ιδιαίτερα δε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς αποτελούν το κοινωνικό μας περιβάλλον μετά την οικογένεια. Το κράτος συνεργεί, όταν δε νομοθετεί και δε δημιουργεί δομές για να εμποδίσει, να διερευνήσει και να διορθώσει το φαινόμενο, αλλά και για να μεριμνήσει για την αποζημίωση των θυμάτων.
 Δυστυχώς ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση έχει αποκτήσει η κακοποίηση των γυναικών στο εργασιακό, οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Ευχή μας είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έμφυλης βίας αφενός μεν προληπτικά με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αφετέρου δε νομοθετικά και με αποτελεσματικές παρεμβάσεις υπέρ των θυμάτων.

Παραθέτουμε  μερικά –παλαιότερα- δεδομένα για τη γυναίκα στην Ευρώπη:
– 70% των φτωχών ανθρώπων στην Ευρώπη είναι γυναίκες.
– 83% των εργαζομένων με μειωμένο ωράριο και μισθό, είναι γυναίκες, πράγμα που αυξάνει την φτώχεια των γυναικών μεγάλης ηλικίας (μειωμένες ή ανύπαρκτες συντάξεις). Οι συντάξεις των γυναικών είναι συνολικά στο 25% των συντάξεων των ανδρών.
– 70% των εργαζομένων σε οικογενειακή επιχείρηση είναι γυναίκες.
– 90% των εργαζόμενων στο σπίτι είναι γυναίκες, χωρίς συμβόλαιο και κοινωνική ασφάλιση.
– Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες και τριπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αμείβονται λιγότερο από το κανονικό για την δουλειά που κάνουν.
– Γυναίκες σε ίδια θέση με τους άνδρες κερδίζουν κατά μέσο όρο 20% λιγότερο.
– Μόνο το 15% των εργαζομένων γυναικών έχουν ένα σταθερό συμβόλαιο εργασίας.
– Οι μετανάστριες γυναίκες έχουν τις πλέον κακοπληρωμένες  και περισσότερο επισφαλείς δουλειές στην Ευρώπη.
– Το σπίτι που θα έπρεπε να είναι ο ασφαλέστερος χώρος για τις γυναίκες είναι ο πλέον επικίνδυνος: Οι περισσότεροι φόνοι γίνονται στο σπίτι από τον σύντροφο.
– Η μέση εκπροσώπηση γυναικών στα Κοινοβούλια είναι γύρω στο 15%.

Τα στοιχεία έχουν ληφθεί από την δημόσια δήλωση του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών στο Άμστερνταμ, το 1997. Ας αναλογιστούμε ποιά είναι η εικόνα σήμερα και πώς μπορεί  να αναστραφεί με τη δική μας συμμετοχή…

Με τιμή

το Δ.Σ. του «ΕΡΑΣΜΟΥ»

Πηγή: Εφ. “Ημερήσια” – Από το Αρχείο Τύπου του “Έρασμου”
25-11-2015

2020-06-22T10:00:23+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο