Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Τι είναι Κακοποίηση; Όλες οι διαστάσεις του προβλήματος

//Τι είναι Κακοποίηση; Όλες οι διαστάσεις του προβλήματος

Τι είναι Κακοποίηση; Όλες οι διαστάσεις του προβλήματος

Έντεχνη δράση άρθρο ψυχοθεραπείας

Τι ορίζεται κακοποίηση;

Κακοποίηση ονομάζεται η ακατάλληλη μεταχείριση ενός ενήλικου ατόμου ή παιδιού, για την επίτευξη άδικων ή ακατάλληλων σκοπών. Τα είδη της κακοποίησης είναι: σωματική, σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική / συναισθηματική, διανοητική ή πνευματική κακοποίηση. Η κακοποίηση μπορεί να συνυπάρχει με την παραμέληση, η οποία ορίζεται ως αδυναμία κάλυψης των βασικών φυσικών και ιατρικών αναγκών, ενός εξαρτώμενου προσώπου, συναισθηματικής στέρησης ή / και εγκατάλειψης. Η παραμέληση περιγράφεται μερικές φορές ως παθητική κακοποίηση.

Είδη κακοποίησης:

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η κακοποίηση  υπάρχει μόνο στην σωματική βία, αλλά αυτό δεν αληθές! Η κακοποίηση έρχεται σε πολλές μορφές – δεν είναι μόνο σωματική. Κάθε είδος κακοποίησης είναι σοβαρό και δεν αξίζει σε κανέναν να βιώνει οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.

Η σωματική κακοποίηση συμβαίνει όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί φυσική δύναμη ενάντια σε άλλο άτομο. Η σωματική κακοποίηση μπορεί να ξεκινήσει με αργό ρυθμό και με διαλείψεις, για παράδειγμα ρίχνοντας ένα αντικείμενο ή ένα χαστούκι, και να γίνει πιο έντονη ή χειρότερη με την πάροδο του χρόνου.

Σημάδια σωματικής κακοποίησης;

Ένα άτομο μπορεί να βιώσει με  πολλούς διαφορετικούς τρόπους την σωματική κακοποίηση. Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει:

  • σπρωξίματα ή έντονα ταρακουνίματα
  •  χαστούκια, έντονα πιασίματα, τρυπήματα ή  γδασίματα
  • κλοτσιές
  • φτύσιμο ή δάγκωμα
  • προσπαθώντας να στραγγαλίσει ή να πνιγεί
  • χρησιμοποιώντας όπλα
  • οδηγώντας επικίνδυνα
  • καταστρέφοντας την ιδιοκτησία και ρίχνοντας πράγματα
  • κακομεταχείριση παιδιών ή κατοικίδιων ζώων
  • κλείνοντας μια γυναίκα/άντρα έξω από το σπίτι
  • στέρηση του ύπνου ή και της τροφής
  • καταναγκαστική διατροφή
  • σωματική συγκράτηση, π.χ. τοποθέτηση στον τοίχο ή στο κρεβάτι.

Οι καταχρηστικές σχέσεις μπορούν να κινηθούν μέσα από έναν κύκλο βίας, που περιλαμβάνει περιόδους έντασης και ηρεμίας.

Γιατί οι ενήλικες παραμένουν σε καταχρηστικές σχέσεις;

“Γιατί δεν φεύγουν έτσι απλά;”

Οι άνθρωποι που ποτέ δεν έχουν κακοποιηθεί συχνά αναρωτιούνται γιατί ένα άτομο δεν θα φεύγει απλώς από μια κακοποιητική σχέση. Δεν καταλαβαίνουν ότι η αποχώρηση μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από ότι φαίνεται. Η έξοδος είναι συχνά ο πιο επικίνδυνος χρόνος για ένα θύμα κακοποίησης, επειδή η κακοποίηση αφορά την εξουσία και τον έλεγχο . Όταν ένα θύμα φεύγει, αναλαμβάνει τον έλεγχο και απειλεί, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει τον καταχρηστικό συντρόφου να αντιδράσει με πολύ καταστρεπτικούς τρόπους.

Εκτός από αυτόν τον κίνδυνο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι παραμένουν σε καταχρηστικές σχέσεις

Εκτός από αυτόν τον κίνδυνο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι παραμένουν σε καταχρηστικές σχέσεις. Εδώ είναι μερικά μόνο από τα κοινά:

  • Φόβος:  Ένα άτομο μπορεί να φοβάται τι θα συμβεί εάν αποφασίσει να αφήσει τη σχέση.
  • Νομίζοντας ότι αυτό που ζει είναι το φυσιολογικό:  Ένα άτομο μπορεί να μην ξέρει πως είναι μια υγιή σχέση και μπορεί να μην αναγνωρίζει ότι η σχέση αυτή είναι ανθυγιεινή.
  • Ο φόβος της οργής:  Εάν κάποιος είναι σε μια ομοφυλοφιλική σχέση και δεν το γνωρίζουν οι γνωστοί του, μπορεί ο σύντροφος του να απειλεί  ότι θα αποκαλύψει αυτό το μυστικό.
  • Αμηχανία ή ντροπή:  Είναι συχνά δύσκολο για κάποιον να παραδεχτεί ότι έχει κακοποιηθεί. Μπορεί να αισθάνεται ότι ο ίδιος έχει κάνει κάτι λάθος. Μπορεί επίσης να ανησυχεί ότι οι φίλοι και η οικογένειά του θα τον κρίνουν.
  • Χαμηλός αυτοσεβασμός:  Όταν ένας καταχρηστικός σύντροφος συνεχώς κατηγορεί το θύμα για την κακοποίηση που του ασκεί, τότε μπορεί το θύμα να πιστέψει αυτές τις δηλώσεις και να πιστεύει ότι η κακοποίηση είναι δικό του λάθος.
  • Αγάπη: Πολύ συχνά, το θύμα αισθάνεται αγάπη για τον κακό σύντροφο του. Μπορεί να έχουν παιδιά μαζί του και θέλουν να διατηρήσουν την οικογένειά τους. Οι καταχρηστικοί άνθρωποι μπορούν συχνά να είναι γοητευτικοί, ειδικά στην αρχή μιας σχέσης, και το θύμα μπορεί να ελπίζει ότι θα επιστρέψει ο άνθρωπος που ερωτεύτηκε. Μπορεί να θέλει να σταματήσει η βία, όχι να τελειώσει η σχέση.
  • Πολιτιστικοί / θρησκευτικοί λόγοι: Σε κοινωνικά πρότυπα όπου οι πολιτισμικές ή θρησκευτικές δεσμεύσεις είναι επιβλητικές,  μπορεί να  επηρεάζουν  σημαντικά την απόφαση κάποιου να παραμείνει σε μια κακοποιητική σχέση αντί να φύγει. Από φόβο συνήθως να μην προσβάλει την οικογένειά του.
  • Γλωσσικά εμπόδια / κατάσταση μετανάστευσης:  Εάν ένα άτομο είναι σε καθεστώς μετανάστευσης, μπορεί να φοβάται ότι η καταγγελία της κακοποίησης θα επηρεάσει την παραμονή του. Επίσης, εάν η πρώτη γλώσσα του δεν είναι τα ελληνικά ή τα αγγλικά , μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εκφράσει το βάθος της κατάστασής του σε άλλους.
  • Έλλειψη χρημάτων / πόρων: Η  οικονομική κακοποίηση είναι κοινή και το θύμα μπορεί να εξαρτάται οικονομικά από τον καταχρηστικό σύντροφο. Χωρίς χρήματα, πρόσβαση σε πόρους ή ακόμα και μέρος για να πάει, μπορεί να φανεί αδύνατο να εγκαταλείψει τη σχέση. Αυτό το αίσθημα της ανικανότητας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρό εάν το άτομο ζει με τον κακοποιητικό σύντροφο.
  • Αναπηρία:  Όταν κάποιος έχει μια σωματική αδυναμία και ανάγκη την βοήθεια κάποιου , μπορεί να αισθανθεί ότι η ευημερία του συνδέεται με τη  κακοποιητική σχέση. Αυτή η εξάρτηση θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την απόφασή του να παραμείνει σε μια καταχρηστική σχέση.

Αν γνωρίζω ότι κάποιο ενήλικο ή ανήλικο άτομο κακοποιείται συστηματικά, πώς μπορώ να βοηθήσω;

Μπορούμε επώνυμα ή και ανώνυμα στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης (100) να το καταγγείλουμε ή να ενημερώσουμε άμεσα το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή τις εισαγγελικές αρχές ή να τηλεφωνήσουμε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης(197)

Πηγή: https://www.art-therapy.center/

2021-06-25T08:11:51+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο