Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Ενδοοικογενειακή βία και υποστήριξη θύματος

//Ενδοοικογενειακή βία και υποστήριξη θύματος

Ενδοοικογενειακή βία και υποστήριξη θύματος

Ενημερωτική εκδήλωση από το Σύλλογο «Έρασμος» και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας

Ένα πρόβλημα… άκρως οικογενειακό που σπάνια κοινοποιείται, η ενδοοικογενειακή βία και η υποστήριξη θύματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μέσω μιας εκδήλωσης που οργάνωσε ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας.
Η εκδήλωση που κινήθηκε σε ενημερωτικά πλαίσια, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ», ανοίγοντας την εκδήλωση σημείωσε πως η προσέγγιση του θέματος είναι επιβεβλημένη σε μια περίοδο που η ενδοοικογενειακή βία, αποτελεί μια σύγχρονη κοινωνική παθογένεια και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη νομοθετική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα όμως, όπως είπε η κ. Παπαδοπούλου Πόπη, πρέπει να δοθεί στην ενεργοποίηση και τη βελτίωση των δομών υποστήριξης για τη φροντίδα των θυμάτων τόσο από θεσμικά όργανα της πολιτείας και της Εκκλησίας, όσο και από εξωθεσμικά όργανα όπως οι εθελοντικές οργανώσεις και οι εξειδικευμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης.
Αναφερόμενη στην Κοινωνική Πολιτική και την Αντιμετώπιση Φαινομένων Βίας και η κυρία Δήμητρα Τσίτσα, Ψυχολόγος και Κοινωνική Λειτουργός της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας διευκρίνισε πως σε τοπικό επίπεδο, το θέμα αντιμετωπίζεται από τις Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακολουθείται ένα εμπεριστατωμένο σχήμα εξωνοσοκομειακής φροντίδας. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και μπορεί να προσέλθει και να αναζητήσει βοήθεια κάποιος μόνος του ή να παραπεμφθεί από άλλες υπηρεσίες υγείας, ασφαλιστικούς οργανισμούς και νοσηλευτικά ιδρύματα με στόχο την προστασία της οικογένειας και του παιδιού, των ηλικιωμένων, των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και των οικονομικά ασθενέστερων.
Η κ. Δήμητρα Τσίτσα αφιέρωσε ένα μέρος της ομιλίας της στα παιδιά και εφήβους με επιθετική και παραβατική συμπεριφορά. Αναφέρθηκε σε παιδιά και εφήβους με προβλήματα συμπεριφοράς που συχνά υποδηλώνουν κακή επικοινωνία και ύπαρξη βίας στην οικογένεια, παιδιά που εκδηλώνουν αντικοινωνική και επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα ζώα, που εμφανίζουν τάση καταστροφής περιουσιών, που ενοχοποιούνται για κλοπές ή απάτες και άλλες σοβαρές παραβάσεις κανόνων.
Η ομιλήτρια τόνισε την αδυναμία του Κράτους να καλύψει κοινωνικές ανάγκες, την έλλειψη δομών στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και την ανεπάρκεια εξειδικευμένων διαγνωστικών κέντρων Παιδοψυχιατρικής και διευκρίνισε πως σε κανένα Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Περιφέρειας δεν απασχολούνται Ειδικοί Ψυχικής Υγείας στον Τομέα της Διάγνωσης και Ψυχοθεραπείας, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν χώροι για τη φιλοξενία παιδιών με αντικοινωνική συμπεριφορά (εκτός από το Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων Βόλου) ή και φιλοξενίας παιδιών σε προστατευόμενο χώρο.
«Οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρειάζεται να επέμβουν πυροσβεστικά στις περιπτώσεις των ποινικά ανεύθυνων ανηλίκων και παράλληλα οι υπηρεσίες που πρωτογενώς θ’ ασχοληθούν με αυτά.
Η ομιλήτρια χαρακτήρισε ακόμα την ενδοοικογενειακή βία ως σύνθετο φαινόμενο για την εμφάνιση του οποίου εμπλέκονται παράγοντες όπως: Η κοινωνική απομόνωση και φτώχεια, οι ακατάλληλες μέθοδοι διαπαιδαγώγησης, προκαταλήψεις και στερεότυπα ως προς το ρόλο των φύλων, ψυχική αστάθεια, πνευματική ανωριμότητα, χρήση ουσιών κ.α.
Η ψυχική υγεία και η διαχείριση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας (γυναικών και ανηλίκων) είναι μια παράμετρος που στο σχεδιασμό της Πολιτείας δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμη, τόνισε η Ψυχολόγος και Κοινωνική Λειτουργός της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας Ν. Ημαθίας και υπογράμμισε την αναγκαιότητα λειτουργίας Κοινωνικών Υπηρεσιών στα σχολεία.
Μετά την κοινωνική προσέγγιση του θέματος ακολούθησε η νομική με την κ. Σοφία Ζεϊμπέκη, Πρόεδρο του Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας και Ναταλία Καρατζόγλου, ν’ αναλύουν και να παρουσιάζουν κατ’ άρθρο το νόμο 3500/2006, νομοθέτημα που επεβλήθη από την Ε.Ε. και αφορά την αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου βίας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως συμπερασματικά κατέληξε η κ. Σ. Ζεϊμπέκη, ο νόμος προστατεύει τα θύματα βίας, κυρίως γυναίκες, παιδιά, ανήλικα και γέροντες.
Στην εκδήλωση παρούσα ήταν η κ. Νίκη Ρουμπάνη, Πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης η οποία πήρε το λόγο και παρουσίασε τη δράση του στο ζήτημα καταπολέμησης της βίας στην οικογένεια και στην κοινωνία, όπως και στον αγώνα κατά της σωματεμπορίας.
Στα πλαίσια δράσης του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης (Εθελοντική ΜΚΟ) λειτουργούν γραμμές SOS.
Κέντρο Στήριξης Οικογένειας όπου παρέχεται φιλοξενία, νομική και ψυχολογική στήριξη, επιμορφώνονται εθελοντές, στελέχη κ.α.
Η κ. Νίκη Ρουμπάνη κάνοντας έναν απολογισμό των πέντε χρόνων λειτουργίας των υπηρεσιών του Δικτύου στην Ελλάδα παρουσίασε στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών και γυναικών στη χώρα μας, υφίσταται την βία. Μιλώντας για το νομικό πλαίσιο που αφορά τη βία στην οικογένεια αναφέρθηκε στα θετικά σημεία, τόνισε όμως πως ο νόμος δεν εφαρμόζεται ακόμα και πως η επιμόρφωση αρμόδιων λειτουργών είναι ασήμαντη.
Μετά το τέλος της παρουσίασης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των παρευρισκομένων να θέσουν ερωτήσεις στους ομιλητές.
Την εκδήλωση συντόνιζε η κ. Κοτρίδου Ειρήνη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Αλέξανδρος Τσαχουρίδης.

Μ.Δ.   

Πηγή: Εφ.«Ημερήσια» – Από το Αρχείο Τύπου του «Έρασμου»
20-06-2008

2020-03-23T12:58:58+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο