20.000 κακοποιημένα παιδιά κάθε χρόνο από τους ίδιους τους γονείς τους!

//20.000 κακοποιημένα παιδιά κάθε χρόνο από τους ίδιους τους γονείς τους!

20.000 κακοποιημένα παιδιά κάθε χρόνο από τους ίδιους τους γονείς τους!

1.200 πεθαίνουν, 1600 μένουν ανάπηρα

Συγκλονιστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του «Έρασμου» και του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού, που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την ενδοοικογενειακή βία, που πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη, το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, από την Πρόεδρο του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης Νίκη Ρουμπάνη. Κάθε χρόνο κακοποιούνται 20.000 παιδιά, από τα οποία το 6% (1200 άτομα) πεθαίνουν, ενώ το 8% (1600) μένουν ανάπηρα! Όπως σημείωσε μάλιστα η κ. Ρουμπάνη, συνήθως πίσω από την κακοποίηση των παιδιών, κρύβεται και η κακοποίηση της μητέρας…
Η εκδήλωση λοιπόν, διοργανώθηκε από το Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» και το Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας και περιελάμβανε τρεις εισηγήσεις στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, τόσο σε επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας, όσο και από νομικής πλευράς.
Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε η Δήμητρα Τσίτσα, Ψυχολόγος – Κοινωνική Λειτουργός της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ν. Ημαθίας, η οποία αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, αναφερόμενη στους τρόπους και τις μεθόδους που ακολουθούνται. Να σημειωθεί ότι στόχος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας είναι η προστασία των παιδιών, εφήβων, ατόμων με αναπηρία, αστέγων, ηλικιωμένων κ.α. Μεταξύ άλλων η κ. Τσίτσα μίλησε για τη μεγάλη κατηγορία των παιδιών και εφήβων με «παθολογική συμπεριφορά», δηλαδή προκαλούν επεισόδια, κλοπές, απάτες κλπ, η οποία συμπεριφορά συνήθως προκαλείται από την ύπαρξη βίας μέσα στην οικογένεια. Παράλληλα η εισηγήτρια αναφέρθηκε στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η υπηρεσία της, καθώς πρώτο και κύριο, δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Νομού. Στην ουσία, όπως σημείωσε η κ. Τσίτσα, η υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας απαρτίζεται από δύο μόνιμους υπαλλήλους και, προσφάτως, προστέθηκαν ακόμη τρεις με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλέκος Τσαχουρίδης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του «Έρασμου» και του «Δικτύου Γυναικών Ευρώπης»,  ενώ μεταξύ άλλων παρατήρησε εύστοχα πως η βία δεν έχει φύλλο, υπάρχει δε και στα καλύτερα σπίτια, απλώς εκεί μπορεί και σκεπάζεται…».
Μετά τον κ. Τσαχουρίδη, η δικηγόρος Σοφία Ζεϊμπέκη έκανε προσέγγιση στο Νόμο 3500/2006, που αφορά στην ενδοοικογενειακή βία, αναφερόμενη στις αλλαγές που προβλέπονται, στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης του φαινομένου.
Η εκδήλωση έκλεισε με την εισήγηση της Προέδρου του «Δικτύου Γυναικών Ευρώπης», της εκπαιδευτικού Νίκης Ρουμπάνη. Το Δίκτυο λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, «για να κάνει πολιτικό λόγο τα πράγματα που δεν πάνε καλά», όπως σημείωσε η Πρόεδρός του. Το «Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης» διαθέτει μεν ξενώνα για τη φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών, λειτουργεί γραμμές SOS, αλλά κυρίως εστιάζει τη δράση του στην πρόληψη, μέσω ενημερωτικών εξορμήσεων ανά την Ελλάδα, ενημερωτικά φυλλάδια κ.α., καθώς και με την πίεση των θεσμών. Σύμφωνα με την κ. Ρουμπάνη, το Δίκτυο εργάζεται σε τρία επίπεδα: Τις συμπεριφορές (προσβολή προσωπικότητας κλπ), τις αξίες, (όταν υπάρχει κοινή αξία) και, κυρίως την ταυτότητα η οποία μεταβάλλεται συχνά, ανάλογα με τις εμπειρίες, το περιβάλλον, τις ανάγκες. Το πρώτο πράγμα, ωστόσο, που χρειάζεται για να μπορέσει κανείς να βοηθήσει κάποιο κακοποιημένο άτομο, είναι ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ. Σεβασμός στην προσωπικότητα, στα θέλω, τις απόψεις του προσώπου, χωρίς κριτική σε αυτά, πάντα με απόλυτη εχεμύθεια. Μέχρι σήμερα το τηλεφωνικό κέντρο, σημείωσε η κ. Ρουμπάνη, έχει ασχοληθεί με περιπτώσεις που αφορούσαν πάνω από 7000 οικογένειες. Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε θεσμούς, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και καταστολής του φαινομένου. Εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία που ανέφερε η κ. Ρουμπάνη για το μέγεθος των κακοποιημένων ατόμων μέσα στην οικογένεια. Κλείνοντας η εκδήλωση, ακολούθησε συζήτηση πάνω στο θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, τόσο μέσα από συλλογικές προσπάθειες, όσο και από την προσωπική στάση του καθενός απέναντι στο θέμα.

Νίκος Βουδούρης

Πηγή: Εφ. “ΛΑΟΣ” – Από το Αρχείο Τύπου του “Έρασμου”
20-06-2008

2020-03-30T09:59:28+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο