«Ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας δεν είναι το ψέμα, αλλά οι πεποιθήσεις μας», Νίτσε

//«Ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας δεν είναι το ψέμα, αλλά οι πεποιθήσεις μας», Νίτσε

«Ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας δεν είναι το ψέμα, αλλά οι πεποιθήσεις μας», Νίτσε

Γράφει η Μαρία Ασλανίδου, Ψυχολόγος 

Η φύση του ανθρώπου είναι να ζει ελεύθερος. Αυτό σημαίνει να λειτουργεί κατά βούληση. Είναι όμως ο άνθρωπος ελεύθερος; Η απάντηση είναι «ΟΧΙ» και αυτό γιατί τον περιορίζουν οι διάφοροι προγραμματισμοί που μπαίνουν στη ζωή του από την πρώτη μέρα της γέννησής του. Οι προγραμματισμοί αυτοί δεν είναι τίποτ’ άλλο από τις πεποιθήσεις μας. «Αρχιτέκτονες» των πεποιθήσεών μας είναι οι γονείς μας και αργότερα έρχονται οι επιρροές από το σχολείο, το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουμε, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τηλεόραση, η θρησκεία κλπ. Έτσι ο άνθρωπος δημιουργεί μια υποκειμενική εικόνα για τον εαυτό του, που μέσα από τις επαναλήψεις εδραιώνει ό,τι πιστεύει για αυτόν αλλά και για τον κόσμο γενικότερα.

Πόσοι δεν έχουμε ακούσει την έκφραση «τι θα πει ο κόσμος», έκφραση που μας ακολουθεί από τα παιδικά μας χρόνια, μέχρι και την ενήλικη ζωή μας, με αποτέλεσμα να ζούμε με φοβίες, περιορισμούς και ενοχικά συναισθήματα.

Ουσιαστικά οι πεποιθήσεις μας είναι όλες εκείνες οι συναισθηματικές αντιδράσεις που συνδέονται με την ανασφάλειά μας απέναντι στους άλλους. Δεν αναγνωρίζονται εύκολα γιατί λειτουργούν υποσυνείδητα. Είναι εκείνη η «χαμηλή φωνούλα» που υπάρχει μέσα μας και μας λέει: «δε θα τα καταφέρεις», σαμποτάροντας με αυτόν τον τρόπο κάθε προσπάθεια μας για αλλαγή και εξέλιξη.

Ο άνθρωπος όμως έχει την ικανότητα να αναπτύξει δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν ν’ αλλάξει συνειδητά τις πεποιθήσεις του.

Σημαντικό είναι να μη θεωρούμε κάτι δεδομένο, μέσα από την υποκειμενική μας αντίληψη αλλά να κάνουμε τη δική μας προσωπική έρευνα γι’ αυτά που θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας. Οι πεποιθήσεις μας πρέπει να είναι προϊόν της δικής μας έρευνας, της δικής μας εμπειρίας.

2021-11-02T11:21:08+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο