Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Κακοποίηση γυναικών: Η υπόθεση του γνωστού ποινικολόγου είναι η κορυφή του παγόβουνου – Τι λέει ο Ψυχίατρος Γ. Καρακατσούλης στο topontiki.gr

//Κακοποίηση γυναικών: Η υπόθεση του γνωστού ποινικολόγου είναι η κορυφή του παγόβουνου – Τι λέει ο Ψυχίατρος Γ. Καρακατσούλης στο topontiki.gr

Κακοποίηση γυναικών: Η υπόθεση του γνωστού ποινικολόγου είναι η κορυφή του παγόβουνου – Τι λέει ο Ψυχίατρος Γ. Καρακατσούλης στο topontiki.gr

endooikogeneiaki_viaΗ είδηση της σύλληψης του γνωστού  52χρονου ποινικολόγου με την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βίας κατά της 37χρονος συζύγου του, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Όχι όμως για όλους!

Ρίτα Μελά

Και  κυρίως όχι για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που θεωρούν την υπόθεση αυτή ως την «κορυφή του παγόβουνου», καθώς βλέπουν πολύ συχνά στις εφημερίες τους περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με πρωταγωνιστές διακεκριμένα πρόσωπα και άτομα υπεράνω υποψίας!Καθηγητές, δάσκαλοι, δικηγόροι, επιχειρηματίες, πιλότοι, ακόμα και γιατροί μεταφέρουν τις συζυγούς τους στα νοσοκομεία με βαριές κακώσεις σε όλο τους το σώμα.Μόνο το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, οι καταγγελίες από τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ήταν 13.342 ενώ τους πρώτους δυο μήνες του 2024 ξεπέρασαν τις 2.000.Ωστόσο υπάρχουν και εκείνες οι γυναίκες που δεν καταγγέλλουν το θύτη τους για διάφορους λόγους. Όπως στην περίπτωση του γνωστού και προβεβλημένου δικηγόρου των Αθηνών που συνελήφθη.Οι δικαιολογίες πολλές.

Έπεσε από τη σκάλα και έσπασε το χέρι ή το πόδι της, χτύπησε στο πόμολο της πόρτας ή στον νιπτήρα, σκόνταψε και έπεσε στο τραπεζάκι του σαλονιού και χτύπησε στο πρόσωπο… Το έμπειρο μάτι του γιατρού όμως αναγνωρίζει αμέσως τα σημάδια της κακοποίησης και δεν πείθεται από τις αστείες δικαιολογίες και το «θέατρο» που προσπαθούν χωρίς επιτυχία να παίξουν ο θύτης αλλά και το θύμα, που συνήθως φοβάται να καταγγείλει το γεγονός.«Η βία υπάρχει παντού, ανεξαρτήτου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, είναι δημοφιλείς και δημόσια πρόσωπα, έχουν δημιουργήσει μια επιτηδευμένη εικόνα προς τα έξω. Μέσα στο σπίτι τους όμως τα μέλη της οικογένειες γνωρίζουν πολύ καλά το πραγματικό τους πρόσωπο και τους φοβούνται», λέει στο topontiki.gr ο Γρηγόρης Καρακατσούλης Ψυχίατρος , Επιμελητής Γ Ψυχιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Συνήθως αυτά τα άτομα κατά κανόνα είναι συγκεντρωτικά και θέλουν να έχουν τον έλεγχο. Είναι νάρκισσοι, υπερόπτες, θέλουν να είναι μονίμως το κέντρο της προσοχής όλων και εάν δεν τους αναγνωριστεί η αξία τους, τότε την εκβιάζουν από τον άλλον με διάφορους τρόπους… που καταλήγει συνήθως στη βία.«Τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι πολύ επιτυχημένα, ωστόσο δεν θέλει κάνεις να κάνει παρέα μαζί τους, γιατί αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά» μας λέει ο ψυχίατρος και συμπληρώνει: « Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Μόνο την περασμένη Παρασκευή που είχα εφημερία, από τις 12 εισαγωγές στην κλινική στο ΑΧΕΠΑ  οι τέσσερις αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Τα περιστατικά αυτά είναι από όλη την κοινωνική και μορφωτική διαστρωμάτωση».
Οι βίαιοι άνθρωποι υπάρχουν και στις καλύτερες οικογένειες
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι κάθε περιστατικό, οι ψυχίατροι το αναλύουν εξατομικευμένα, είτε πρόκειται για μορφωμένο θύτη είτε όχι.«Υπεισέρχονται διάφοροι ψυχοπιεστικοί παράγοντες όπως οι επαγγελματική πίεση και οι δυσκολίες, που μπορεί πυροδοτήσουν συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την κοινωνική τους θέση. Επίσης μπορεί να υπάρχει μια διαταραχή στην προσωπικότητα τους που δεν είναι εμφανής. Στο νοσοκομεία έρχονται θύματα που οι θύτες τους είναι εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, επιχειρηματικές ακόμα και γιατροί. Οι βίαιοι άνθρωποι υπάρχουν και στις καλύτερες οικογένειες» μας λέει ο κ. Καρακατσούλης και συνεχίζει: «Πρέπει ωστόσο να βλέπουμε κάθε περίπτωση εξατομικευμένα γιατί υπάρχουν και εκείνες οι υποθέσεις που είναι εν βρασμό ψυχής». Κοκαΐνη, διεγερτικά φάρμακα, αλκοόλ: Τα σημάδια που προειδοποιούν ότι ο θύτης θα περάσει την «κόκκινη γραμμή»Ποια είναι όμως τα στοιχεία εκείνα που προειδοποιούν τις γυναίκες ότι ο σύντροφος τους, αναπόφευκτα,  θα περάσει την «κόκκινη γραμμή» και τότε ίσως να είναι πολύ αργά για αυτές;«Συνήθως αυτές οι προσωπικότητες δεν νιώθουν ενοχές για τη βίαιη συμπεριφορά τους, δεν έχουν ενσυναίσθηση. Αντίθετα έχουν μια αίσθηση αυξημένων δικαιωμάτων» μας λέει ο ψυχίατρος.Πρόκειται για άτομα με σοβαρή ψυχοπαθολογία που μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων ψυχοτρόπων ουσιών, όπως ναρκωτικών π.χ κοκαΐνη ή διεγερτικών φαρμάκων ακόμα και χρήση αλκοόλ.«Ιδιαίτερα την κοκαΐνη, δυστυχώς, την βλέπουμε όλο και περισσότερο στα νοσοκομεία. Επίσης η χρήση αμφεταμινών και αλκοόλ. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι η κατάσταση θα ξεφύγει αργά ή γρήγορα και γι΄αυτό η γυναίκα θα πρέπει να τρέξει μακριά του και να αναζητήσει βοήθεια».
Τι γίνεται όμως με όσες γυναίκες υπομένουν το βασανιστήριο της κακοποίησης και μάλιστα δικαιολογούν τον θύτη τους, όπως στην περίπτωση του γνωστού δικηγόρου;«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που  ενδεχομένως δεν επιτρέπουν στο θύμα να ζητήσει βοήθεια. Συνήθως την απειλεί. Παρά την οικονομική ανεξαρτησία τους οι γυναίκες ακόμα και παραμένουν ευάλωτες. Επίσης μπορεί να συνυπολογίζει την κοινωνική της θέση, από τη στιγμή που ο θύτης είναι ένα προβεβλημένο πρόσωπο» μας εξηγεί ο κ. Καρακατσούλης.Στην περίπτωση του γνωστού δικηγόρου που έχει προκαλέσει έκπληξη θα πρέπει να κινηθεί μια διαδικασία ψυχιατροδικαστικής διερεύνησης, επισημαίνει ο γιατρός και εξηγεί: « Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις εάν αποδειχθεί ότι έχει καταλογισμό και γνώριζε πολύ καλά τι έπραττε τότε έχει επίγνωση των συνέπειων της συμπεριφορά τους και το θέμα είναι καθαρά ποινικό».Με τη γλώσσα των αριθμώνΔυσοίωνα είναι τα αποτελέσματα της  έρευνας «Έμφυλη βία κατά των γυναικών και άλλες μορφές διαπροσωπικής βίας στην Ελλάδα (GBV-EL), που διενεργήθηκε κατά την περίοδο 2021-2023 σε δείγμα 12.000 γυναικών ηλικίας 18-74 ετών.
Η έρευνα υλοποιήθηκε από το ΕΚΚΕ και χρηματοδοτήθηκε από την EUROSTAT.Σύμφωνα με την έρευνα το 29,6% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική βία, 18,1% δηλώνει ότι έχει υποστεί σεξουαλική βία, και 36,5% δηλώνει ότι έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από οποιοδήποτε δράστη/ δράστιδα. Η ψυχολογική βία, η οποία ασκείται μόνο σε στενές σχέσεις συντρόφων, εμφανίζεται ως η πιο συχνή μορφή βίας που δηλώνουν ότι υφίστανται οι γυναίκες σε ποσοστό 40,4%…
Πηγή αναδημοσίευσης: https://www.topontiki.gr/
2024-06-18T09:49:20+00:00
Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ»

Μετάβαση στο περιεχόμενο