Ο εθελοντισμός είναι κίνημα. Κινητοποιηθείτε!

//Ο εθελοντισμός είναι κίνημα. Κινητοποιηθείτε!

Ο εθελοντισμός είναι κίνημα. Κινητοποιηθείτε!

ethelontismos«Δίνε δωρεάν το χρόνο σου, αν θες να σου μείνει λίγη αξιοπρέπεια»
Οδ. Ελύτης

Ο εθελοντισμός αποτελεί στάση ζωής. Είναι η οργανωμένη, εκούσια και ανιδιοτελής προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Είναι η συμμετοχή, η ανάληψη δράσης, η συστράτευση στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση προβλημάτων, για την επίτευξη κοινωφελών στόχων και τελικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ευτυχία των ανθρώπων.

Με την εθελοντική προσφορά ανακουφίζονται οι άνθρωποι που πάσχουν, περιορίζονται οι διακρίσεις και οι αδικίες. Συναντιούνται οι άνθρωποι και συστρατεύονται αφιλοκερδώς στον αγώνα για την πρόοδο και την προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Εκτός από την προσφορά στην κοινωνία των πολιτών ο εθελοντισμός βοηθάει τον άνθρωπο να αναπτύξει την κοινωνικότητά του, να διαμορφώσει ήθος και να διοχετεύσει τις δημιουργικές του δυνάμεις στην ικανοποίηση κοινών αναγκών. Ο εθελοντής έχει την ευκαιρία μέσα από τη δράση του να αποκτήσει νέες γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες, να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού του, που ούτε ο ίδιος γνώριζε πως είχε. Μέσω της συμμετοχής του βελτιώνεται η αυτοεκτίμησή του, αισθάνεται περήφανος για όσα μπορεί να προσφέρει. Αναπτύσσει νέες επικοινωνιακές δεξιότητες, αποκτά ομαδικό πνεύμα, εντάσσεται στο κοινωνικό σύνολο και συμβάλλει στη δημιουργία κοινωνικών δικτύων.

Η πορεία και το μέλλον του εθελοντισμού εξαρτάται από τις ίδιες τις οργανώσεις των εθελοντών και τη δράση τους. Όσο περισσότεροι άνθρωποι θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, όσο πιο ανιδιοτελής, ανυστερόβουλη θα είναι η δράση τους, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η καταξίωσή τους, ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη που θα «τρέφει» για αυτούς η κοινωνία.

Ό,τι κάνει με τη θέλησή του ο άνθρωπος έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτό που του επιβάλλεται και είναι υποχρεωμένος να κάνει. Η συναίσθηση ευθυνών που έχει, η ενσυνείδητη αντίληψη πρωτοβουλιών και δράσης και πολύ περισσότερο η γενναιόδωρη προσφορά στο συνάνθρωπο, δείχνουν άνθρωπο ελεύθερο, δίκαιο, υπεύθυνο και ενάρετο.

Παρασκευή Γούλα,  Συντονίστρια Έργου του “ΕΡΑΣΜΟΥ”

2021-10-18T08:42:44+00:00