Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

20 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

//20 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

20 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Μόνο μαζί μπορούμε να τερματίσουμε αυτήν την πανδημία και να ανακάμψουμε. Μόνο μαζί μπορούμε να αναβιώσουμε τις οικονομίες μας. Και, μαζί, μπορούμε όλοι να επιστρέψουμε στα πράγματα που αγαπάμε.

Μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2021 εστιάζει στη δύναμη της ένταξης

Η κοινή εμπειρία του COVID-19 μάς έδειξε ότι θα πετύχουμε μόνο αν είμαστε μαζί. Όλοι πρέπει να κάνουμε το ρόλο μας για να κρατήσουμε ο ένας τον άλλον ασφαλή και παρά τις προκλήσεις, οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι έχουν αυξηθεί.

Με την ευκαιρία, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν σε έναν ισχυρότερο, ασφαλέστερο και πιο ζωντανό κόσμο. Ως εκ τούτου , η Ύπατη Αρμοστεία , η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες φέτος ζητά τη μεγαλύτερη ένταξη των προσφύγων σε συστήματα υγείας, σχολεία και αθλητισμό. Μόνο από τη συνεργασία μπορούμε να ανακάμψουμε από την πανδημία.

Μαζί θεραπεύουμε, μαθαίνουμε και λάμπουμε.

Εικονική συναυλία της Μουσικής Επιμελητηρίου Μουσείων του ΟΗΕ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021,
9:00 π.μ. EST (Νέα Υόρκη)
4:00 μ.μ. EST (Mafraq, Jordan Time)
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, η Μουσική Εταιρεία Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Εθνών του Συμβουλίου Αναψυχής Προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών (UNCMS), σε συνεργασία με την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR), πραγματοποιεί μια προ-ηχογραφημένη εικονική συναυλία, η οποία θα μεταδοθεί επίσης στην Ιορδανία. Οι πρόσφυγες και άλλοι εκτοπισμένοι πληθυσμοί ανήκουν στα πιο περιθωριοποιημένα και ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της νόσου του κοροναϊού, επειδή συχνά έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, συστήματα υγιεινής και εγκαταστάσεις υγείας. Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική με τον Τζορδανικό τραγουδιστή Leen Alfaqih. μια παγκόσμια πρεμιέρα των Τραγουδιών των Πέντε Ηπείρων για την Μουσική Εταιρεία Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Εθνών, που συνέθεσε ο Yuko Uébayashi · και ένα ρεπερτόριο που συντίθεται και εκτελείται από κλασικά εκπαιδευμένους Σύρους μουσικούς.
Παρακολουθήστε την παράσταση ζωντανά στο:

Ιστορικό

Κάθε λεπτό 20 άνθρωποι αφήνουν τα πάντα πίσω τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη δίωξη ή τον τρόμο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκτοπισμένων ατόμων:

Πρόσφυγες

Ένας πρόσφυγας είναι κάποιος που εγκατέλειψε το σπίτι και τη χώρα του λόγω «βάσιμου φόβου διωγμών λόγω της φυλής του, της θρησκείας του, της εθνικότητάς του, της συμμετοχής του σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή πολιτικής άποψης», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη Σύμβαση για τους πρόσφυγες του 1951. Πολλοί πρόσφυγες βρίσκονται σε εξορία για να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών.

Αιτούντες ασύλου

Οι αιτούντες άσυλο λένε ότι είναι πρόσφυγες και έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους όπως κάνουν οι πρόσφυγες, αλλά ο ισχυρισμός τους για το καθεστώς του πρόσφυγα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί οριστικά στη χώρα στην οποία διέφυγαν.

Εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα

Τα εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα (IDPs) είναι άτομα που δεν έχουν διασχίσει διεθνή σύνορα αλλά έχουν μετακομίσει σε διαφορετική περιοχή από αυτήν που αποκαλούν σπίτι εντός της χώρας τους.

Ανιθαγενείς

Οι απάτριδες δεν έχουν αναγνωρισμένη εθνικότητα και δεν ανήκουν σε καμία χώρα.

Οι καταστάσεις ανιθαγένειας προκαλούνται συνήθως από διακρίσεις σε ορισμένες ομάδες. Η έλλειψη ταυτοποίησής τους – πιστοποιητικό ιθαγένειας – μπορεί να τους αποκλείσει από την πρόσβαση σε σημαντικές κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης ή της απασχόλησης.

Επιστρέφοντας

Οι επαναπατριζόμενοι είναι πρώην πρόσφυγες που επιστρέφουν στις χώρες τους ή στις περιοχές καταγωγής τους μετά την πάροδο του χρόνου στην εξορία. Οι επαναπατριζόμενοι χρειάζονται συνεχή υποστήριξη και βοήθεια επανένταξης για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στο σπίτι.

Δράση του ΟΗΕ

Σύμβαση για τους πρόσφυγες του 1951 και το πρωτόκολλο του 1967

Οι πρόσφυγες είναι από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο. Η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967 βοηθούν στην προστασία τους. Είναι τα μόνα παγκόσμια νομικά μέσα που καλύπτουν ρητά τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής ενός πρόσφυγα. Σύμφωνα με τις διατάξεις τους, οι πρόσφυγες αξίζουν, τουλάχιστον, τα ίδια πρότυπα μεταχείρισης με άλλους ξένους υπηκόους σε μια δεδομένη χώρα και, σε πολλές περιπτώσεις, την ίδια μεταχείριση με τους υπηκόους.

Η Σύμβαση του 1951 περιέχει ορισμένα δικαιώματα και επισημαίνει επίσης τις υποχρεώσεις των προσφύγων έναντι της χώρας υποδοχής τους. Ο ακρογωνιαίος λίθος της Σύμβασης του 1951 είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, ένας πρόσφυγας δεν πρέπει να επιστρέφεται σε χώρα όπου αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές για τη ζωή ή την ελευθερία του. Αυτή η προστασία δεν μπορεί να διεκδικηθεί από πρόσφυγες οι οποίοι λογικά θεωρούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας ή έχουν καταδικαστεί για ένα ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα, θεωρούνται κίνδυνοι για την κοινότητα.

Τα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση του 1951 περιλαμβάνουν:

  • Το δικαίωμα να μην απελαθεί, εκτός από ορισμένες, αυστηρά καθορισμένες προϋποθέσεις.
  • Το δικαίωμα να μην τιμωρηθεί για παράνομη είσοδο στο έδαφος ενός συμβαλλόμενου κράτους ·
  • Το δικαίωμα στην εργασία
  • Το δικαίωμα στη στέγαση
  • Το δικαίωμα στην εκπαίδευση ·
  • Το δικαίωμα στη δημόσια ανακούφιση και βοήθεια ·
  • Το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία ·
  • Το δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια ·
  • Το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της επικράτειας ·
  • Το δικαίωμα έκδοσης ταυτότητας και ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ορισμένα βασικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προστασίας από επαναπροώθηση, ισχύουν για όλους τους πρόσφυγες. Ένας πρόσφυγας δικαιούται άλλα δικαιώματα όσο περισσότερο παραμένουν στη χώρα υποδοχής, το οποίο βασίζεται στην αναγνώριση ότι όσο περισσότερο παραμένουν ως πρόσφυγες, τόσο περισσότερα δικαιώματα χρειάζονται.

Πηγή: https://www.un.org/

2021-06-18T07:35:44+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο