Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

17η Οκτωβρίου – Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας

//17η Οκτωβρίου – Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας

17η Οκτωβρίου – Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας

Τι κάνει η Ευρώπη για το θέμα

Η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Φτώχειας τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου σε ολόκληρο τον κόσμο.  Η πρωτοβουλία ανήκε στον παπικό ιερωμένο Γιόζεφ Βρεσίνσκι (1917-1988), γεννημένο στην Πολωνία αλλά μεγαλωμένο στην Γαλλία. Από το 1957, ο Βρεσίνσκι είχε ιδρύσει την οργάνωση «International Movement ATD Fourth World» («Διεθνής οργάνωση “ Όλοι Μαζί με Αξιοπρέπεια” Τέταρτος Κόσμος»), με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο.
Μια μεγάλη διαδήλωση 100.000 ατόμων στην πλατεία Τροκαντερού στο Παρίσι, στις 17 Οκτωβρίου 1987, υποστήριξε τις προσπάθειες του Βρεσίνσκι και έθεσε τις βάσεις του εορτασμού. Σε μια αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε, χαράχτηκε η επιγραφή, που συνόψιζε την δράση του εμπνευστή του: «Οπουδήποτε οι άνδρες και οι γυναίκες είναι καταδικασμένοι να ζουν στην απόλυτη φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται. Είναι ιερό καθήκον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά».
Το 1988, ο Γαλλο-Πολωνός ιερωμένος απεδήμησεν εις Κύριον αλλά οι αγώνες του δεν ξεχάστηκαν για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1992, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 17η Οκτωβρίου ως «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας».

Τι κάνει η Ευρώπη για την εξάλειψη της φτώχειας
Οι πλέον ευάλωτοι άνθρωποι στις ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν πληγεί έντονα από την οικονομική κρίση του 2008. Το 2016, 117,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, βρίσκονταν ακόμη υπό την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων συγκαταλέγονται στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως απάντηση στην κρίση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού έχει μετατραπεί σε κεντρικό στόχο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει σε ένα στόχο που αποβλέπει στη μείωση κατά είκοσι εκατομμύρια του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό από τώρα και έως το 2020.

Πηγή: www.philenews.gr 

 

2019-10-17T08:43:37+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο