Σε οκτώ νησιά του Αιγαίου οι γυναίκες μαζί γίνονται δυνατές και υψώνουν τείχος ενάντια στην κακοποίηση

//Σε οκτώ νησιά του Αιγαίου οι γυναίκες μαζί γίνονται δυνατές και υψώνουν τείχος ενάντια στην κακοποίηση

Σε οκτώ νησιά του Αιγαίου οι γυναίκες μαζί γίνονται δυνατές και υψώνουν τείχος ενάντια στην κακοποίηση

Σε οκτώ νησιά του Αιγαίου οι γυναίκες μαζί γίνονται δυνατές και υψώνουν τείχος ενάντια στην κακοποίησηΈνα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής στήριξης αντιμετωπίζει το ανησυχητικά διογκούμενο φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών, εστιάζοντας στις μικρές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου, εκεί όπου το στίγμα είναι μεγαλύτερο και εμποδίζει τα θύματα βίας να σπάσουν τη σιωπή τους.

Το κύμα των περιστατικών κακοποίησης γυναικών γιγαντώθηκε στα χρόνια του κορωνοϊού και δυστυχώς αυτά που μαθαίνουμε αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου. Οι αριθμοί αυτού του ανησυχητικού κοινωνικού φαινομένου που το τελευταίο διάστημα έχει διογκωθεί είναι σκοτεινοί και δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα, καθώς πολλές φορές τα θύματα δεν καταγγέλλουν το γεγονός, δεν μιλούν πουθενά γιατί φοβούνται ή ντρέπονται, με το στίγμα που συνοδεύει την κακοποίηση να διαιωνίζει αυτόν τον ιδιότυπο κύκλο της σιωπής.

Για να σπάσει αυτός ο κύκλος και να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα βίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μη μένουμε στα λόγια και να μην κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί αλλά να ενημερώνουμε τις γυναίκες, να τις εκπαιδεύουμε και να τις ενδυναμώνουμε. Ενημερώνοντας την κοινωνία, υψώνουμε τείχος προστασίας ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης, λεκτική, ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική.

Ο στόχος της επίκαιρης πρωτοβουλίας «Γυναίκες Μαζί Δυνατές» είναι να ενημερώσει, να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει ολόκληρη την κοινωνία απέναντι στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

Με την τρομακτική έκταση που έχει λάβει το φαινόμενο της έμφυλης βίας στη χώρα μας, τέτοιου είδους δράσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές, ειδικά σε μικρές κοινωνίες, όπως τα νησιά, καθώς εκεί το στίγμα ρίχνει βαρύτερη και μεγαλύτερη τη σκιά του στη ζωή των ανθρώπων. Για την πρόληψή του η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO ανέλαβε να υλοποιήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα ενημέρωσης σχετικά με την κακοποίηση και τους τρόπους ενδυνάμωσης των γυναικών σε οκτώ νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Νάξο, στην Αστυπάλαια, στη Σαντορίνη, στη Λέρο, στην Πάτμο, στη Σκιάθο και στην Κίμωλο, που αποτέλεσε τελευταίο σταθμό της αποστολής. Το πρωτοποριακό ενημερωτικό πρόγραμμα ονομάζεται «Γυναίκες Μαζί Δυνατές» και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής ευθύνης της DEMO ABEE, σε συνεργασία με την Άγονη Γραμμή Γόνιμη και την οργάνωση Strong Me, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Η αποστολή ολοκληρώθηκε τον Μάιο.

Όπως δείχνει πληθώρα μελετών, στις μικρές κοινωνίες, οι παρωχημένες και δυσλειτουργικές κοινωνικές αντιλήψεις στιγματίζουν εύκολα καταστάσεις και ανθρώπους κι αυτό εμποδίζει τα θύματα που έχουν υποστεί βία και κακοποίηση να αναζητήσουν βοήθεια, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σε ανθυγιεινές και δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις περιπτώσεις κακοποίησης δεν αναφέρονται πουθενά, δεν προσμετριούνται σε στατιστικά δεδομένα, συνεπώς δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης και υποστήριξής τους από τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς. Ο στόχος της επίκαιρης πρωτοβουλίας «Γυναίκες Μαζί Δυνατές» είναι να ενημερώσει, να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει ολόκληρη την κοινωνία απέναντι στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος έγιναν ορατές οι προκλήσεις και οι προβληματικές συμπεριφορές, έτσι τα θύματα δεν είναι μόνα σε αυτήν τη δοκιμασία.

Οι συναντήσεις καθοδηγήθηκαν από εξειδικευμένους συνεργάτες, από ψυχολόγο και νομική σύμβουλο, ενώ συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι προσωπικότητες των τεχνών και του πολιτισμού που μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες και βοήθησαν στη δημιουργία ενός φιλικού κλίματος εμπιστοσύνης. Παράλληλα, η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις τοπικές αρχές αλλά και τους κατά τόπους συλλόγους γυναικών αποτέλεσε κομβικό σημείο του προγράμματος. Μέσω αυτής επετεύχθη σε πραγματικό χρόνο η ενημέρωση των ενδιαφερομένων με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας για την έμφυλη βία και τον τρόπο που αυτή μπορεί να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO δεσμεύτηκε για τη συνέχιση του προγράμματος μέσα στο 2022, καθώς η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι ευθύνη όλων μας.

Πηγή αναδημοσίευσης: https://www.lifo.gr/

2022-06-16T09:47:49+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο