Συν των ανησυχιών σχετικά με το πού θα μείνετε, πώς θα συντηρήσετε τον εαυτό σας ή να σας απαγορεύσουν να δείτε τα παιδιά σας ή αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορεί να νιώθετε παγιδευμένοι με το σύντροφό σας, ανίκανοι να αποχωρήσετε.
- Ένα παιδί και έναν καταχρηστικό κηδεμόνα ή άλλον ενήλικα
- Έναν όμηρο και τον απαγωγέα
- Έναν αρχηγό και τα μέλη μιας αίρεσης
Σημάδια ενός τραυματικού δεσμού
- Νιώθετε δυστυχισμένοι και ο σύντροφός σας μπορεί να μη σας αρέσει καν πια, αλλά ακόμα νιώθετε ανίκανοι να τελειώσετε τη σχέση.
- Όταν προσπαθήσετε να φύγετε, νιώθετε σωματικά και συναισθηματικά στρεσαρισμένοι.
- Όταν λέτε ότι θέλετε να φύγετε, σας υπόσχεται ότι θα αλλάξει, αλλά δεν κάνει καμία προσπάθεια να αλλάξει όντως.
- Εστιάζετε στις «καλές» μέρες, χρησιμοποιώντας τις ως απόδειξη ότι πραγματικά νοιάζεται.
- Βρίσκετε δικαιολογίες και υπερασπίζετε τη συμπεριφορά του, όταν άλλοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους.
- Συνεχίζετε να τον εμπιστεύεστε και ελπίζετε ότι θα τον αλλάξετε.
- Τον προστατεύετε κρατώντας την καταχρηστική συμπεριφορά μυστική.
Οι τραυματικοί δεσμοί μπορεί να παραμείνουν, ακόμα και όταν η κακοποίηση συνέβη πριν από πολύ καιρό. Μπορεί να δυσκολεύεστε να μη σκέφτεστε κάποιον που σας πλήγωσε και να νιώθετε την ανάγκη να έρθετε σε επαφή ή να του ξαναδώσετε μια ευκαιρία.
- Κρατάτε ημερολόγιο
Γράφοντας καθημερινά ότι συμβαίνει μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε μοτίβα και να εντοπίσετε προβλήματα στη συμπεριφορά, τα οποία εκ πρώτης όψεως δεν εμφανίζονταν προσβλητικά.Τη στιγμή που συμβαίνει η κακοποίηση, σημειώστε τί συνέβη και αν ο σύντροφός σας είπε κάτι μετά για να απολογηθεί.
- Παρατηρήστε τη σχέση από μια άλλη οπτική
Υποκριθείτε ότι διαβάζετε για τη σχέση σας σε ένα βιβλίο. Συχνά είναι πιο εύκολο να εξετάσετε αρνητικά γεγονότα, όταν διατηρείτε ένα επίπεδο ουδετερότητας.Δώστε προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες σας κάνουν να νιώθετε άβολα ή σας κάνουν σκεφτικούς. Σας κάνουν να αισθάνεστε υγιείς;
- Μιλήστε με κοντινά σας πρόσωπα
Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για κακοποίηση. Ίσως, θυμώσατε ή απογοητεύσατε φίλους και συγγενείς, όταν εξέφρασαν ανησυχίες στο παρελθόν.Ωστόσο, τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορούν να προσφέρουν μια ουσιαστική οπτική. Προκαλέστε τον εαυτό σας να ακούσει και προσπαθήστε πραγματικά να εξετάσετε την ακρίβεια των παρατηρήσεών τους.
- Αποφύγετε την αυτο-κατηγορία
Το να πιστεύετε ότι εσείς προκαλέσατε την κακοποίηση ή «τα ‘θελες και τα ’παθες», μπορεί να σας δυσκολέψει να ζήσετε την αυτονομία σας, κρατώντας σας ουσιαστικά στη σχέση.Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η κακοποίηση δεν είναι ποτέ δικό σας φταίξιμο, ασχέτως:
- Τί μπορεί να κάνατε ή όχι
- Πόσο πολύ φοβάστε τη μοναξιά ή μια ζωή χωρίς το σύντροφό σας
- Πόσες φορές έχετε ήδη γυρίσει πάλι πίσω
Αξίζετε κάτι καλύτερο. Και αυτή η αλήθεια μπορεί να εδραιώσει μέσα σας αντικαθιστώντας αυτοκριτική και κατηγορία με διαβεβαιώσεις και θετικό αυτοδιάλογο.
- Εξερευνήσετε παράγοντες που τροφοδοτούν τον δεσμό
- Θέσετε όρια
- Μάθετε πώς χτίζονται υγιείς σχέσεις
- Αντιμετωπίσετε την αυτοκριτική και την αυτοκατηγορία
- Αναπτύξετε ένα σχέδιο αυτοφροντίδας
- Αντιμετωπίσετε συμπτώματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το μακροχρόνιο τραύμα και την κακοποίηση
Γενικά, συνιστάται η συνεργασία με έναν ψυχοθεραπευτή με εξειδίκευση στο τραύμα. Επαγγελματίες που ειδικεύονται στην αναγνώριση και θεραπεία της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες, ιδιαίτερα της πολύπλοκης Μετατραυματικής Διαταραχής και τις συνέπειες της κακοποίησης, συχνά μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτό το συγκεκριμένο τραύμα.
Στην Ημαθία, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», που εδρεύει στη Βέροια (Μ. Αλεξάνδρου 17 – 24ωρη γραμμή: 23310-74073) συνεργαζόμενος με την Αστυνομία, την Εισαγγελία, το Νοσοκομείο και την Πρόνοια μπορεί, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά ,να αναλάβει κάθε περιστατικό οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης.
Διατηρεί Ξενώνα Βραχείας φιλοξενίας που λειτουργεί ως ένα ασφαλές καταφύγιο θυμάτων βίας (μητέρας – παιδιού) ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικής, οικονομικής επιφάνειας, πεποιθήσεων κ.ο.κ., και προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη, διατροφή, ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική βοήθεια, παρέχοντας τη δυνατότητα βαθμιαίας αποκατάστασης και ομαλής κοινωνικής, ακόμη και εργασιακής επανένταξης των ωφελούμενων γυναικών, στο μέτρο του εφικτού.
Ταυτόχρονα, σε επίπεδο πρόληψης, ενημέρωσης και αναδιαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης των συμπολιτών μας απέναντι στη βία, τόσο της γενιάς μας όσο και των μελλοντικών γενεών, ο «Έρασμος» θέσπισε τη διενέργεια δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης, όπως θεματικές εβδομάδες, ημερίδες και εκδηλώσεις, Βιωματικά Σεμινάρια και Σχολές Γονέων, σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια.
Χρέος όλων μας είναι να σπάσουμε τη σιωπή και να βγούμε από την αδράνεια. Η «σιωπή» σκοτώνει. Ας καταγγείλουμε σήμερα τη βία κατά των γυναικών!