Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

16 Νοεμβρίου – Διεθνής Μέρα για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πολιτισμών και λαών

//16 Νοεμβρίου – Διεθνής Μέρα για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πολιτισμών και λαών

16 Νοεμβρίου – Διεθνής Μέρα για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πολιτισμών και λαών

Τα παιδιά σε μια εκδήλωση κρατούν σημάδια που διαβάζουν την ειρήνη.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν την ανοχή, ενισχύοντας την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ πολιτισμών και λαών. Αυτή η απαίτηση βρίσκεται στον πυρήνα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών , καθώς και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , και είναι πιο σημαντική από ποτέ σε αυτήν την εποχή του αυξανόμενου και βίαιου εξτρεμισμού και των διευρυνόμενων συγκρούσεων που χαρακτηρίζονται από μια θεμελιώδη παραβίαση της ανθρώπινης ζωής.

Το 1996, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (με το ψήφισμα  51/95 ) κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Ανοχής στις 16 Νοεμβρίου. Η δράση αυτή ακολούθησε το Έτος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανεκτικότητα, το 1995, που διακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993 με πρωτοβουλία της UNESCO , όπως περιγράφεται στη Διακήρυξη Αρχών για την Ανοχή και το Σχέδιο Δράσης Παρακολούθησης για το Έτος .

Βραβείο UNESCO-Madanjeet Singh για την προώθηση της ανοχής και της μη βίας

Το 1995, για να γιορτάσει το Έτος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοχή και την 125η επέτειο από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι, η UNESCO δημιούργησε ένα βραβείο για την προώθηση της ανοχής και της μη βίας. Το βραβείο UNESCO-Madanjeet Singh για την προώθηση της ανοχής και της μη βίας επιβραβεύει σημαντικές δραστηριότητες στον επιστημονικό, καλλιτεχνικό, πολιτιστικό ή επικοινωνιακό τομέα που στοχεύουν στην προώθηση ενός πνεύματος ανοχής και μη βίας.

Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια στη Διεθνή Ημέρα Ανοχής, 16 Νοεμβρίου. Το βραβείο μπορεί να απονεμηθεί σε ιδρύματα, οργανισμούς ή άτομα, τα οποία έχουν συνεισφέρει με ιδιαίτερα αξιοπρεπή και αποτελεσματικό τρόπο στην ανοχή και τη μη βία.

Δύο άντρες καλλιεργούν λάχανα

Το Center Résolution Conflits (CRC) από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αναγνωρίζεται για το έργο του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ακούραστη δέσμευσή του για τη διάσωση παιδιών στρατιωτών από ομάδες πολιτοφυλακών και την αποκατάστασή τους και την επανένταξή τους στις κοινότητες καταγωγής τους.

Ιστορικό

Για την πεντηκοστή επέτειο στις 16 Νοεμβρίου 1995, τα κράτη μέλη της UNESCO ενέκριναν μια  δήλωση αρχών για την ανοχή . Μεταξύ άλλων, η Διακήρυξη επιβεβαιώνει ότι η ανοχή είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση της πλούσιας ποικιλίας των πολιτισμών του κόσμου μας, των μορφών έκφρασης και των τρόπων που είμαστε άνθρωποι. Η ανοχή αναγνωρίζει τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των άλλων. Οι άνθρωποι είναι φυσικά διαφορετικοί. Μόνο η ανοχή μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωση των μικτών κοινοτήτων σε κάθε περιοχή του πλανήτη.

Η Διακήρυξη χαρακτηρίζει την ανοχή όχι μόνο ως ηθικό καθήκον, αλλά και ως πολιτική και νομική απαίτηση για άτομα, ομάδες και κράτη. Τονίζει ότι τα κράτη πρέπει να καταρτίσουν νέα νομοθεσία όταν είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν την ίση μεταχείριση και τις ευκαιρίες για όλες τις ομάδες και τα άτομα στην κοινωνία.

Η εκπαίδευση για την ανοχή πρέπει να στοχεύει στην αντιμετώπιση επιρροών που οδηγούν σε φόβο και αποκλεισμό άλλων και πρέπει να βοηθά τους νέους να αναπτύξουν ικανότητες για ανεξάρτητη κρίση, κριτική σκέψη και ηθική συλλογιστική. Η ποικιλία των θρησκειών, των γλωσσών, των πολιτισμών και των εθνοτήτων του κόσμου μας δεν αποτελεί πρόσχημα για σύγκρουση, αλλά είναι ένας θησαυρός που μας εμπλουτίζει όλους.

Μια απεικόνιση του Γκάντι που εργάζεται σε έναν περιστρεφόμενο τροχό με ένα μήνυμα που γράφει: Η ζωή μου είναι το μήνυμά μου.

Μια μέρα με τον Γκάντι

Το 1994, η UNESCO σηματοδότησε την 125η επέτειο από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακήρυξη της 16ης Νοεμβρίου ως Διεθνούς Ημέρας Ανοχής από τον ΟΗΕ. Αυτό το επεξηγηματικό βιβλίο αποτίει φόρο τιμής στις αξίες του Μαχάτμα της ειρήνης, της μη βίας και της ισότητας.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η μισαλλοδοξία;

  • Νόμοι : Οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την επιβολή των νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την απαγόρευση και τιμωρία εγκλημάτων μίσους και διακρίσεων και για την εξασφάλιση ίσης πρόσβασης στην επίλυση διαφορών.
  • Εκπαίδευση : Οι νόμοι είναι απαραίτητοι αλλά δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση όλο και καλύτερα.
  • Πρόσβαση σε πληροφορίες : Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό της επιρροής των κακοποιών είναι η προώθηση της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού του Τύπου, προκειμένου να επιτρέπεται στο κοινό να κάνει διάκριση μεταξύ γεγονότων και απόψεων.
  • Ατομική ευαισθητοποίηση : Η μισαλλοδοξία δημιουργεί δυσανεξία. Προκειμένου να καταπολεμηθεί η μισαλλοδοξία, τα άτομα πρέπει να γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της συμπεριφοράς τους και του φαύλου κύκλου δυσπιστίας και βίας στην κοινωνία.
  • Τοπικές λύσεις : Όταν αντιμετωπίζουμε μια κλιμάκωση της μισαλλοδοξίας γύρω μας, δεν πρέπει να περιμένουμε οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα να ενεργούν μόνα τους. Είμαστε όλοι μέρος της λύσης.

Πηγή: https://www.un.org/

2020-11-16T08:17:52+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο