Custom Image
Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Panic Button: Το «κουμπί πανικού» για γυναίκες σε κίνδυνο έρχεται στην Ελλάδα

//Panic Button: Το «κουμπί πανικού» για γυναίκες σε κίνδυνο έρχεται στην Ελλάδα

Panic Button: Το «κουμπί πανικού» για γυναίκες σε κίνδυνο έρχεται στην Ελλάδα

Γράφει η Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

Την εφαρμογή panic button με την οποία γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο θα μπορούν να ζητούν βοήθεια, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τι είναι το panic button και πώς λειτουργεί

Η πρωτοβουλία για την εφαρμογή του panic button ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής. Όπως επεσήμανε στην ομιλία του:

«Οι γυναίκες αποτελούν σήμερα σε όλο τον πλανήτη τη μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε πιλοτικά τον θεσμό των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ταυτόχρονα εκπαιδεύει ανάλογα το προσωπικό της, σε συνεργασία με ειδικές μονάδες της Γαλλίας. Σύντομα μάλιστα με τη βοήθεια της έξυπνης τεχνολογίας, μια εφαρμογή θα επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της. Το panic button όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και ήταν αίτημα πολλών ετών των ελληνικών, γυναικείων οργανώσεων».

Το «κουμπί πανικού», είναι μια υπηρεσία η οποία σε βοηθά να ζητήσεις άμεσα βοήθεια, αν αντιμετωπίσεις κίνδυνο. Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή θα λειτουργήσει πιλοτικά για τις πλέον ευάλωτες στη βία γυναίκες, ενώ σε βάθος χρόνου στόχος είναι να μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε κίνδυνο. Υπάρχει ένας τριψήφιος αριθμός τον οποίο καλείς με το κινητό σου και αμέσως μετά πατάς στην ένδειξη «πανικού» που βγαίνει στην οθόνη. Αυτόματα, το τηλέφωνο μέσω της ειδικής εφαρμογής συνδέεται με το κέντρο της υπηρεσίας, η οποία θα λαμβάνει τα τηλεφωνήματα και εκείνη εντοπίζει πού βρίσκεσαι μέσω του GPS του κινητού σου.

Το panic button για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην Ινδία

Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα για την Ινδία στην εξάλειψή της βίας κατά των γυναικών. Το panic button χρησιμοποιείται εδώ και 3 χρόνια στην Ινδία και με το πάτημά του, ειδοποιείται η αστυνομία. Η ινδική κυβέρνηση έκανε υποχρεωτική την εγκατάσταση της συγκεκριμένης εφαρμογής σε όλα τα κινητά, από το 2019. Πλέον όλες οι συσκευές στην Ινδία, διαθέτουν panic button και ενσωματωμένη πλοήγηση GPS. Σήμερα εφαρμόζεται σε 14 πολιτείες και έχει προϋπολογισμό 321,69 εκατ. ρουπίες. Ποσό που διατίθεται από το κρατικό ταμείο, Nirbhaya Fund.

Εκεί, οι γυναίκες όταν βρεθούν σε κίνδυνο καλούν απλώς τον αριθμό έκτακτης ανάγκης. Tο panic button εμφανίζεται στην οθόνη και πρέπει να το πατήσουν. Στη συνέχεια η κλήση συνδέεται με το Σύστημα Εκτάκτου Ανάγκης. Η κλήση καταγράφεται κατά προτεραιότητα και περιπολικό φτάνει στο σημείο.

Η Ινδία είναι η μόνη χώρα που έχει καταστήσει με νόμο, καθολικά υποχρεωτικό το panic button. Από το 2017, όλες οι εταιρείες κινητής είναι υποχρεωμένες να το παρέχουν ως υπηρεσία, ενώ από το 2018 η υπηρεσία GPS, είναι επίσης υποχρεωτική.

Πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί πρακτικά

Το μέγεθος του προβλήματος της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας, είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2021, η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο. Αριθμοί που καταδεικνύουν τη σημασία μιας τέτοιας εφαρμογής.

Ωστόσο, το panic button, δεν θα έχει ιδιαίτερο νόημα, αν το εφαρμόζει η μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και η άλλη όχι. Για να δουλέψει καθολικά θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει συμφωνία με όλες τις εταιρείες κινητής, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ακόμα, θα πρέπει να εξεταστεί και η ετοιμότητα των Αρχών στις «κλήσεις πανικού». Το panic button μπορεί να καλεί τις αρμόδιες Αρχές, χωρίς να χρειαστεί να εξηγήσεις τα πού, ποιος και γιατί, αλλά αυτό από μόνο του ίσως να μην αρκεί. Ο χρόνος και ο τρόπος ανταπόκρισης, είναι καθοριστικής σημασίας και το πραγματικό διακύβευμα απέναντι σε οποιαδήποτε περιστατικό βίας.

Πηγή αναδημοσίευσης: https://www.ladylike.gr/

2022-03-15T09:39:20+00:00
Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ»

Μετάβαση στο περιεχόμενο