Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

11 Φεβρουαρίου – Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

//11 Φεβρουαρίου – Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

11 Φεβρουαρίου – Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Ένα έφηβο κορίτσι διεξάγει ένα πείραμα κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος χημείας στο γυμνάσιο Kamulanga στη Λουσάκα της Ζάμπια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: UNICEF Photo/UN0145554/Karin Schermbrucker

Πλήρης και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στην επιστήμη

Η επιστήμη και η ισότητα των φύλων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Τις τελευταίες δεκαετίες, η παγκόσμια κοινότητα έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για να εμπνεύσει και να εμπλέξει γυναίκες και κορίτσια στην επιστήμη. Ωστόσο, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να αποκλείονται από την πλήρη συμμετοχή στην επιστήμη.

Προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης και ισότιμη πρόσβαση στην επιστήμη και συμμετοχή στην επιστήμη για γυναίκες και κορίτσια, και περαιτέρω επίτευξη της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 11η Φεβρουαρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη. 2015.

γυναίκες και κορίτσια στην επιστήμη

Women and Girls in Science: Agents of Change

Αναγνωρίζοντας το ρόλο των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη, όχι μόνο ως ωφελούμενες, αλλά και ως παράγοντες αλλαγής, μεταξύ άλλων ενόψει της επιτάχυνσης της προόδου προς την επίτευξη του SDG 6 (Καθαρό νερό και αποχέτευση) , την 7η Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στο Η Επιστημονική Συνέλευση θα επικεντρωθεί στο ακόλουθο θέμα: «Ισότητα, ποικιλομορφία και συμπερίληψη: Το νερό μας ενώνει». Η #11 Φεβρουαρίου γιορτάζεται παγκοσμίως με διαφορετικούς τρόπους, μεγάλους και μικρούς. Η δράση σας θα προσθέσει τις συλλογικές φωνές για την Ισότητα στην Επιστήμη.

Ιστορικό

Ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει διατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα επίπεδα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που οι γυναίκες έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο προς την αύξηση της συμμετοχής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε αυτούς τους τομείς.

Η ισότητα των φύλων ήταν πάντα ένα βασικό ζήτημα για τα Ηνωμένα Έθνη. Η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών θα συμβάλουν καθοριστικά όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη του κόσμου, αλλά και στην πρόοδο σε όλους τους στόχους και τους στόχους της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη .

Στις 14 Μαρτίου 2011, η Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών ενέκρινε έκθεση στην πεντηκοστή πέμπτη σύνοδό της, με συμφωνημένα συμπεράσματα σχετικά με την πρόσβαση και τη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και για την προώθηση της ίσης πρόσβασης των γυναικών για πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία. Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία για την ανάπτυξη, στο οποίο αναγνώρισε ότι η πλήρης και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία για τις γυναίκες και τα κορίτσια όλων των ηλικιών είναι επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του φύλου την ισότητα και την ενδυνάμωση γυναικών και κοριτσιών.

ΠΗΓΗ: ΟΗΕ

2022-02-11T10:19:06+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο