Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

10η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη της αυτοκτονίας

//10η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη της αυτοκτονίας

10η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη της αυτοκτονίας

Αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Κλίμακα»

Ζοφερή εικόνα αποτυπώνει η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκε χθες ενόψει της 10ης Σεπτεμβρίου,  Παγκόσμιας Ημέρας  για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονίες παρά από τον πόλεμο καθώς κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο θέτει τέρμα στη ζωή του.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας «Κλίμακα», περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν την χρονιά του 2016. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι θάνατοι από αυτοκτονία για το 2016 ανήλθαν σε 484. Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας  της ΜΚΟ «Κλίμακα» κατά τα έτη 2017, 2018 και μέχρι τις 31/8/2019:

Ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει μία σταθερή αυξητική τάση.

-Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες.

-Άτομα ηλικίας 60-64 και 80 ετών και άνω σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών και ακολουθούν τα άτομα παραγωγικής ηλικίας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 45 – 49 και 50 – 59.

-Οι περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία είναι η Κρήτη,  η Θεσσαλία και η Αττική.

-Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας κατά την τελευταία τριετία παραμένει ο απαγχονισμός.

-Η  χρονική περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών είναι κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. (Μάρτιος έως Αύγουστος)

COVID 19 & Αυτοκτονίες

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Newsroom Αθήνα 9,84: “…Σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών στην Αυστραλία, σε ποσοστό έως και 50%, προβλέπουν ερευνητές, οι οποίοι εξετάζουν πόσοι ακόμη άνθρωποι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους, όχι μόνο από τον κορονοϊό ως νόσο, αλλά και από τις δραματικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές στην Αυστραλία, το ποσοστό των αυτοκτονιών ενδέχεται να αυξηθεί εξαιτίας αφενός της ανεργίας και αφετέρου των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και της αποστασιοποίησης. Περί τις 3.000 αυτοκτονίες καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα.
Οι ερευνητές μάλιστα εκτιμούν ότι περίπου των ένα τρίτο των αυτοκτονιών στο μέλλον θα αφορά νέους ανθρώπους.
«Οι νέοι είναι ευάλωτοι στο ψυχολογικό, οικονομικό άγχος βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», αναφέρεται στην έκθεση του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και της Αυστραλιανής Ιατρικής Ένωσης.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για επιπλέον χρηματοδότηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της κρίσης…”

Τι σηματοδοτεί η σημερινή παγκόσμια ημέρα

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα έχει κεντρικό σύνθημα  «Να εργαστούμε μαζί για την πρόληψη της αυτοκτονίας» και σκοπός της είναι να κινητοποιήσει όλο τον κόσμο για να υπάρξει μία συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου. «Εδώ και χρόνια μας κινητοποιεί το ίδιο μήνυμα, ο ρόλος δηλαδή, που μπορεί να παίξει η κοινότητα στην πρόληψη των αυτοκτονιών. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε με το ζήτημα, ότι ένα 90% των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών -όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και παγκόσμια- θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αν οι άνθρωποι μπορούσαν να επικοινωνούν μεταξύ τους», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επιστημονικός διευθυντής  της «Κλίμακα» και ψυχίατρος, Κυριάκος Κατσαδώρος.  Σύμφωνα με τον κ. Κατσαδώρο, οι αυτόχειρες αλλάζουν συμπεριφορά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προτού θέσουν τέρμα στη ζωή τους. «Η εσωτερίκευση , η απόσυρση, η μοναχικότητα και η μοναξιά,  σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις μαρτυρίες, αποτελούν κάποια από τα σημάδια που εμφανίζουν τα άτομα αυτά , δέκα μέρες, ένα μήνα ίσως και δύο μήνες πριν δώσουν τέλος στη ζωή τους», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατσαδώρος. Μεγάλο ποσοστό παρουσιάζουν και οι ηλικίες άνω των 65, οι οποίοι όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία καθώς αναπτύσσουν όλο και περισσότερο, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Όπως τονίζει  ο κ. Κατσαδώρος οι δείκτες παρουσιάζουν αύξηση σε αυτές τις ηλικίες καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το κομμάτι της μοναξιάς, ένα βίωμα που είναι τρομερό, για έναν άνθρωπο 70, 75, 80, 90 που συν τοις άλλοις έχει και παθολογικά προβλήματα που θα  πρέπει να αντιμετωπίσει»…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

 

 

2020-09-10T07:37:53+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο