Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  – Ο «Έρασμος» τιμά τη μέρα, κάθε μέρα!

//Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  – Ο «Έρασμος» τιμά τη μέρα, κάθε μέρα!

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  – Ο «Έρασμος» τιμά τη μέρα, κάθε μέρα!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.
Η έννοια «ανθρώπινα δικαιώματα», απόρροια πολυδιάστατης φιλοσοφικής, πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης, διαμορφώθηκε στην Δυτική Ευρώπη κατά τον 17ο αιώνα και καθιερώθηκε μέσα από εθνικές και διεθνείς διακηρύξεις. Αφετηρία ήταν η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Bill of Rights) του 1689, όταν το αγγλικό κοινοβούλιο τερμάτισε την ελέω θεού βασιλεία και καθιέρωσε την ελεύθερη εκλογή των μελών του. Με το συνταγματικό αυτό κείμενο διακηρύχθηκε η ανωτερότητα του νόμου έναντι του βασιλιά και περιορίσθηκαν τα βασιλικά προνόμια.
Ακολούθησαν η Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου 1776 και οι Διακηρύξεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη της Γαλλικής Επανάστασης (1789 και 1793).Τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα προστάτευαν και τα πρώτα Συντάγματα των επαναστατημένων Ελλήνων. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ο Λένιν συνέταξε την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Εργαζομένων και του Εκμεταλλευόμενου Λαού, που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου 1918. Σε αυτήν δεν γινόταν αναφορά στα ατομικά και θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, που υποχωρούν υπέρ του κοινωνικού συνόλου και των συλλογικών δικαιωμάτων.

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αποτελείται από το Προοίμιο και 30 άρθρα, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συνήλθε στο Παρίσι με ψήφους 48 υπέρ, 0 κατά και 8 αποχές (όλο το σοβιετικό μπλοκ κρατών, η Νότια Αφρική και η Σαουδική Αραβία). Είναι σημαντικό ότι καμία από τις χώρες που αντιπροσωπεύονταν στην Γενική Συνέλευση δεν ψήφισε ενάντια στη Διακήρυξη και ότι ακόμη και αυτές που απείχαν από την τελική ψηφοφορία, είχαν συμμετάσχει και συνεργαστεί στις ενδιάμεσες διαδικασίες σύνταξης. Σε μια εποχή όπου κόσμος είχε χωριστεί στο Δυτικό και Ανατολικό μπλοκ, το να βρεθεί ένας κοινός τόπος επί της ουσίας του κειμένου αποδεικνύει ότι ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα.

Το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιέχονται στην Οικουμενική Διακήρυξη αποτελεί το μέτρο με το οποίο κρίνεται η γενική έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εφαρμογή τους σε χώρες και μεμονωμένες περιπτώσεις.Πολλές χώρες έχουν ενσωματώσει άρθρα της Διακήρυξης στα Συντάγματά τους και στη νομοθεσία τους. Η Οικουμενική Διακήρυξη δεν έχει νομική ισχύ, ούτε τη μορφή διεθνούς σύμβασης που επικυρώνεται από τα κράτη. Είναι μια εξαγγελία αρχών. Η συμμετοχή ενός κράτους στον ΟΗΕ συχνά θεωρείται ως σιωπηρή αποδοχή των αρχών της Διακήρυξης.

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι στάση ζωής. Είναι τρόπος αλληλεπίδρασης ανθρώπων, κρατών και λαών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ειρήνης, ευημερίας και υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας των ανθρώπων που συγκροτούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Οι κοινωνίες που θα συγκροτούνται από ανθρώπους με μία τέτοια προσωπικότητα είναι οι κοινωνίες που θα έχουν μέλλον, αλλά και παρόν, που θα διακατέχεται από έννοιες όπως η ισότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός. Στις κοινωνίες αυτές τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα υφίστανται ως καταστατικός χάρτης.”

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη και είναι αδιαίρετα. Αφορούν δηλαδή τόσο τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την ισονομία και την ελευθερία έκφρασης, όσο και τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση και στην παιδεία, καθώς και συλλογικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αδιαίρετα σημαίνει ότι όταν ένα δικαίωμα ισχυροποιείται ή υποβαθμίζεται αυτό επηρεάζει κατά τον ίδιο τρόπο τα άλλα δικαιώματα.

Ο «Έρασμος» τιμά την παγκόσμια ημέρα κάθε μέρα!

Η μέρα τιμής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Παγκόσμιο επίπεδο, καθιερωμένη από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., μας φέρνει  όλους προ των ευθυνών μας για την προάσπισή τους. Τον καθένα ξεχωριστά στο δικό του κοινωνικό “ανάστημα”, στις γεωγραφικές “συντεταγμένες” του δικού του κόσμου, από τον πλανήτη γη, μέχρι και την τελευταία γειτονιά του παρακάτω οικοδομικού τετραγώνου του τόπου μας! Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης “Έρασμος” με αφορμή την παγκόσμια μέρα καλεί σε εγρήγορση τους συμπολίτες μας, να διευρύνουν τους ορίζοντες της αντίληψης, της έγνοιας και του ενδιαφέροντός τους για την ποιότητα ζωής των ευάλωτων συνανθρώπων μας, είτε οι τελευταίοι ζουν στο οικείο και το εγγύς περιβάλλον τους,  είτε πίσω από τη διπλανή πόρτα, που συνήθως αυτή κλείνει κρύβοντας πολλές φορές κοινωνικές πληγές σωματικής ή και ψυχολογικής κακοποίησης θυμάτων βίας κάθε μορφής, κοινωνικού στιγματισμού, φτώχειας, εξαθλίωσης  κ.ο.κ. Ο “Έρασμος” συγκεφαλαιώνει το πολυετές έργο του στις καθημερινές δράσεις Α/Θμιας και Β/θμιας φροντίδας, λειτουργώντας Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας θυμάτων βίας, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης από την επιστημονική ομάδα της δομής, σε όσους έχουν ανάγκη και προσδοκά κάθε εθελοντική συνεισφορά, που θα συμβάλλει στην έμπρακτη δικαίωση του εορτασμού της 10ης Δεκεμβρίου!

Ο «Έρασμος» διατηρεί δομή προστασίας και αποκατάστασης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους λειτουργώντας Ξενώνα Βραχείας Διαμονής στο κέντρο της Βέροιας, ως ένα ασφαλές καταφύγιο τρίμηνης φιλοξενίας (με προοπτική παράτασης ανάλογα με  την κρισιμότητα κάθε περιστατικού και την πορεία αποκατάστασης). Προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρέχοντας ταυτόχρονα, εντός συστηματικού θεραπευτικού πλαισίου, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης από την επιστημονική ομάδα εργαζομένων του Συλλόγου (ψυχολόγους & Κοινωνική Λειτουργό) όπως και νομική βοήθεια, με τη συνεργασία έγκριτων νομικών – εθελοντών της δομής.

Η γραμμή 24ωρης υποστήριξης του «Έρασμου» 23310-74073 είναι στη διάθεση κάθε γυναίκας που βιώνει βία και κακοποίηση, όπως και κάθε ανθρώπου που θέλει να καταγγείλει ανάλογα περιστατικά. Η επιστημονική ομάδα (ψυχολόγος – Κοινωνική Λειτουργός) πραγματοποιεί καθημερινά στα γραφεία μας, (Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 14.00) Μ. Αλεξάνδρου 17, ή μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου και email (erasmos.veria@gmail.com) συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, κατόπιν ραντεβού.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (2014 -2020).
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)

 

2022-12-09T09:29:17+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο