10 Δεκεμβρίου – “Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”. Το Μήνυμα του “ΕΡΑΣΜΟΥ”

//10 Δεκεμβρίου – “Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”. Το Μήνυμα του “ΕΡΑΣΜΟΥ”

10 Δεκεμβρίου – “Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”. Το Μήνυμα του “ΕΡΑΣΜΟΥ”

“Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη και είναι αδιαίρετα. Αφορούν δηλαδή τόσο τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την ισονομία και την ελευθερία έκφρασης, όσο και τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση και στην παιδεία, καθώς και συλλογικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αδιαίρετα σημαίνει ότι όταν ένα δικαίωμα ισχυροποιείται ή υποβαθμίζεται αυτό επηρεάζει κατά τον ίδιο τρόπο τα άλλα δικαιώματα.

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι στάση ζωής. Είναι τρόπος αλληλεπίδρασης ανθρώπων, κρατών και λαών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ειρήνης, ευημερίας και υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας των ανθρώπων που συγκροτούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Οι κοινωνίες που θα συγκροτούνται από ανθρώπους με μία τέτοια προσωπικότητα είναι οι κοινωνίες που θα έχουν μέλλον, αλλά και παρόν, που θα διακατέχεται από έννοιες όπως η ισότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός. Στις κοινωνίες αυτές τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα υφίστανται ως καταστατικός χάρτης.”

Το Μήνυμα του “ΕΡΑΣΜΟΥ”

Ο Σύλλογος Κοινωνικής παρέμβασης “Έρασμος” δεν μπορεί να παρακάμψει, με μια τιμητική απλώς ανάρτηση – ένεκεν της ημέρας – το γεγονός της συστηματικής, καθημερινής καταπάτησης αυτονόητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών και παιδιών που υφίστανται τη βία και την κακοποίηση στις χειρότερες εκδοχές της .  Δεκάδες γυναικοκτονίες και βιασμοί προβάλλουν σε πηχιαίους τίτλους πρωτοσέλιδων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Κραυγές αγωνίας και διαμαρτυρίας σε υψηλούς τόνους δημοσιογραφικών στόμφων, με κορώνες ειδικών αναλυτών κοινωνιολογικών αποχρώσεων και προσεγγίσεων που αφήνουν εν πολλοίς και πολλούς άναυδους για λίγες ώρες ή μέρες και μετά η ζωή συνεχίζεται, γιατί απλούστατα “ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ” αλλά όχι… στο σπίτι μας. Όταν όμως καίγεται το σπίτι του γείτονα, αργά ή γρήγορα οι φλόγες θα αγγίξουν την πόρτα μας! Στο χέρι μας είναι όχι να αλλάξουμε την πορεία του ανέμου αλλά να σβήσουμε ΣΗΜΕΡΑ την πυρκαγιά.

ΜΙΛΑ. ΕΛΑ ΣΤΟΝ “ΕΡΑΣΜΟ” 

Στην Ημαθία, ο  Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», που εδρεύει στη Βέροια (Μ. Αλεξάνδρου 17 – 24ωρη γραμμή: 23310-74073) συνεργαζόμενος με την Αστυνομία, την Εισαγγελία, το Νοσοκομείο και την Πρόνοια μπορεί, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά ,να αναλάβει κάθε περιστατικό οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης.
Διατηρεί Ξενώνα Βραχείας φιλοξενίας που λειτουργεί ως ένα ασφαλές καταφύγιο θυμάτων βίας (μητέρας – παιδιού) ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικής, οικονομικής επιφάνειας, πεποιθήσεων κ.ο.κ.,  και προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη, διατροφή, ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική βοήθεια, παρέχοντας τη δυνατότητα βαθμιαίας αποκατάστασης και ομαλής κοινωνικής, ακόμη και εργασιακής επανένταξης των ωφελούμενων γυναικών, στο μέτρο του εφικτού.

 

2021-12-10T10:16:02+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο