Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Εξαιρετική επιτυχία της εκδήλωσης “Συνταγή Ροδάκινου” από τον “Έρασμο”

//Εξαιρετική επιτυχία της εκδήλωσης “Συνταγή Ροδάκινου” από τον “Έρασμο”

Εξαιρετική επιτυχία της εκδήλωσης “Συνταγή Ροδάκινου” από τον “Έρασμο”

Ήταν μεγάλη η προσέλευση αλλά και η ικανοποίηση των μελών, εθελοντών και φίλων του «Έρασμου» από την ενημερωτική και ψυχαγωγική εκδήλωση γευσιγνωσίας «Συνταγή Ροδάκινου» από τον «Έρασμο», προς μεγάλη χαρά των διοργανωτών της. Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» – πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, δραστηριοποιείται με έδρα τη Βέροια από το 2006. Η δράση του συνίσταται στην παροχή πάσης φύσεως αρωγής και συμπαράστασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες και εν γένει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με προβλήματα στην αντιμετώπιση των προσωπικών, οικογενειακών, και κοινωνικών αναγκών, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των. Διαθέτει και λειτουργεί σε οίκημα του Δήμου Βέροιας και δωρεάς Β.Χατζίκου, ξενώνα φιλοξενίας θυμάτων βίας και των μελών των οικογενειών τους, παρέχοντας ψυχολογική, νομική, κοινωνική, ηθική και υλική υποστήριξη. Το δίκτυο εθελοντών και μελών του με τη συμπαράσταση και τη συνδρομή της Εκκλησίας, των τοπικών φορέων της διοίκησης και των κοινωνικών υπηρεσιών τους, στάθηκαν πάντα και συνεχίζουν να είναι αρωγοί στο έργο και τις ποικίλες δράσεις του Συλλόγου. Η εκδήλωση συνταγή ροδάκινου από τον «Έρασμο» ήταν αφιερωμένη στην προβολή του ροδάκινου του χρυσοφόρου προϊόντος της περιοχής μας και της χρήσης του στη γαστρονομία, και ειδικά στη ζαχαροπλαστική. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.  Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του τ. Ειδικού Γραμματέα Κοινωνικών Πόρων και Υποδομών και συμπολίτη μας Δρ. Α. Θεοχαρόπουλου, νυν Γραμματέα Αγροτικού της ΔΗΜΑΡ, τον οποίον το Δ.Σ. του «Έρασμου» ευχαριστεί θερμά.  Την εκδήλωση τίμησαν οι συμπολίτες μας με προεξάρχουσες τις παρουσίες των τοπικών αρχών όπως της Δημάρχου Βέροιας Χαρ. Ουσουλτζόγλου, και του Αντιδημάρχου Ν. Μαυρικεφαλίδη, που χαιρέτησε με θερμά λόγια την εκδήλωση, αλλά και του Περιφερειακού Συμβούλου της Περιφερειακής Ενότητας κ. Σαρρηγιαννίδη, ως εκπροσώπου του Αντιπεριφερειάρχη, που επίσης απεύθηνε χαιρετισμό. Ο Στρατηγός του Β’ΣΣ εκπροσωπήθηκε από τον Υποστράτηγο κ. Θ. Δαγκόπουλο, ενώ παρέστη ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας κ. Λαζαρίδης και πλήθος γεωπόνων του νομού μας. Παρούσες ήταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αρχοντάκη, Παπαϊωάννου, Σταυροπούλου, όπως και οι αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου με την κ. Μαρασλή και της Π.Ε. με τις κ.κ. Τσίτσα και Καλαϊτζίδου. Παρόντες ήταν ακόμη συνεργαζόμενοι ομοειδείς σύλλογοι, όπως ο Σύλλογος Προστασίας Άπορου Παιδιού, το Συσσίτιο του Αγ. Αντωνίου «Η Αγάπη». Ο Γεωπονικός Σύλλόγος εκπροσωπήθηκε από τη Γεωπόνο MSc κ. Πόπη Παπαοικονόμου που απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του και η Εύξεινος Λέσχη από τον κ. Λ. Ζευγαρόπουλο. Ειδικοί επιστήμονες στο πεδίο της Κοινωνικής Παρέμβασης, αλλά και του Γεωτεχνικού Κόσμου, εν ενεργεία και μη, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:

-Υποδοχή των προσκαλεσμένων με γευστικό λικέρ ροδάκινο, προσφορά από την αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ.

-Ομιλίες: Ελένη Παπαδοπούλου Πρόεδρος του «Έρασμου», Ευθυμία Τσαπαροπούλου Ψυχολόγος MSc (Διατροφική ασφάλεια και κοινωνική παρέμβαση) Δημήτριος Στυλιανίδης, επίτιμος διευθυντής ΙΦΔ ΥΠΑΑΤ, Θωμάς Σωτηρόπουλος Ερευνητής ΟΓΕΚΚΑ Δήμητρα (Ιστορική πορεία και διατροφική αξία του ροδάκινου).

-Γευστικές δοκιμές εδεσμάτων ζαχαροπλαστικής που παρασκευάστηκαν με συνταγές με βάση το ροδάκινο, ειδικά για την εκδήλωση από τα εργαστήρια «ΕΛΙΑ, ΕΛΙΤ, ΖΥΜΑ, ΚΟΛΕΤΣΑΣ, ΚΡΙΝΟΣ, ΛΙΝΤΟ, ΜΠΛΕΖΙΡ, ΣΑΡΑΪ, ΦΙΝΟ.

-Και Κομπόστες ροδάκινου από τη VENUS GROWERS, που κατά γενική ομολογία ήταν όλα καταπληκτικά.

-Προβολή εικόνων από την παραγωγή, την επεξεργασία, την εμπορία, τη ζωή και τη γαστρονομία – ζαχαροπλαστική του ροδάκινου. Προβολή του προφίλ του «Έρασμου».

-Διανομή πολύπτυχου με τις συνταγές και τρίπτυχο για το Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος».

Μεγάλοι χορηγοί της εκδήλωσης οι: VENUS GROWERS, η ΑΛΜΜΕ, και ο Α.Σ. Αλιάκμων. Την καλλιτεχνική νότα στο επικοινωνιακό υλικό αλλά και στην έκθεση έργων ζωγραφικής για την εκδήλωση παραχώρησε ευγενώς η ζωγράφος Φ. Χαμιδιελή.

Ευχαριστήριο
Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» θεωρεί πολύτιμους εθελοντές του όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης Συνταγή Ροδάκινου από τον «Έρασμο» και ευχαριστεί επώνυμα και θερμά για την ευγενική συνδρομή τους τους: Π. Αλαγκιοζίδη, Διευθυντή ΑΛΜΜΕ, Σ. Αρβανιτίδη, Γκαλερί ARTIO, Δ. Γαλανομάτη, Γεωτεχνικό Ε. Γιαννέλο, φοιτητή Πολυτεχνείου, Ε. Γιαννουσόπουλο – Οικονομολόγο, Ζαμίρα Εθελόντρια, Σ. Θεοδουλίδη Διευθυντή VENUS GROWERS, Ι. Ιορδανίδη Φοιτητή Γεωπονίας, Μ. Καζαμπάκα Δικηγόρο, Θ. Καραϊνδρο – Πρόεδρο, Β. Κουκουργιάννη γεωπόνο, Β. Κώστογλου PHOTO Experts, Σ. Κώστογλου Γεωπόνο, Χ. Παπαλεξίου – Γεωργοοικονομολόγο, MSc Πόπη Παπαοικονόμου Γεωπόνο,Δ. Στυλιανίδη, επίτιμο διευθυντή ΙΦΔ, Θ. Σωτηρόπουλο Ερευνητή ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα, Ε. Τσαπαροπούλου Ψυχολόγο MSc Α. Τοσουνίδου Τεχνολόγο Γεωπονίας, Φ. Χαμιδιελή, Ζωγράφο, Α. Χουβαρδά, τ. Διευθυντή Γεωπόνο.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
Μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της ροδακινιάς έκανε ο επίτιμος διευθυντής ΙΦΔ ΥΠΑΑΤ κ. Δημ. Στυλιανίδης. Είπε:

1)Ο Μέγας Αλέξανδρος όταν τερμάτισε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στράφηκε στη διοργάνωση του νέου Κράτους. Το πρώτο του μέλημα ήταν η αποστολή στη Μακεδονία του δένδρου της ροδακινιάς το οποίο εκτίμησε ιδιαίτερα. Από τη Μακεδονία τη ροδακινιά την πήγε στη Ρώμη και από κει πήρε στη Γαλλία και την Αγγλία.  Οι Άγγλοι τη μετέφεραν και σε ορισμένες περιοχές των Η.Π.Α.

2)Το επιστημονικό όνομα της ροδακινιάς είναι Prunus Persica. Το Persica υποδηλώνει ότι η Περσία είναι ο τόπος καταγωγής του δέντρου. Έτσι πίστεψε ο Θεόφραστος την εποχή εκείνη. Αργότερα έγινε γνωστό ότι η Ροδακινιά καταγόταν από την Κίνα.

3)Στην Ελληνική γλώσσα η λέξη ροδάκινο και πιο σωστά κατά τους γλωσσολόγους ρωδάκινο, προήλθε όχι από το ρόδον της Κίνας, όπως υποστηρίζεται από μερικούς, αλλά από τη λέξη durakinum, μια λέξη σύνθετη από το durus (σκληρός) και akinus (ρώγα) δηλαδή σκληρή ρώγα. Στην Ελλάδα ήλθε ως Δουρακινιά ή Δωρακινιά. Αφορούσε έναν τύπο ροδακίνων που στην Ελλάδα εκπροσωπείτο από την ποικιλία «Μαστοί Αφροδίτης». Με τον αναγραμματισμό προέκυψε η λέξη ρωδάκινο, πλην όμως επικράτησε η γραφή με «ο», ροδάκινο.

4)Τα ροδάκινα που ήλθαν στη Μακεδονία και διαδόθηκαν στις άλλες χώρες ήταν λευκόσαρκα. Το 1850 ο Downing εισήγαγε από την Κίνα μέσω Αγγλίας μια ποικιλία που ονόμασε Chinese Cling. Η ποικιλία αυτή πέρασε από πολλά χέρια και περιοχές. Στη Georgia των Η.Π.Α. από σπόρους αυτής της ποικιλίας προήλθαν οι ποικιλίες “Belle of Georgia” (λευκόσαρκα) και Elberta (κιτρινόσαρκα). Η ποικιλία Elberta κυριάρχησε σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου απέκτησε μεγάλη εμπορική αξία και παρέμεινε στην καλλιέργεια για 100 ολόκληρα χρόνια. Στην Ελλάδα την εισήγαγε ο Κάρολος Βιγκάτο το 1935 στη φάρμα του Λαναρά στη Νάουσα και έμεινε στην Καλλιέργεια ως επιτραπέζιο και κονσερβοποιήσιμο για 45 χρόνια.

5)Στην τεράστια γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται Κίνα οι ποικιλίες ροδακίνου κατατάκτηκαν σε δύο οικολογικές ομάδες. Τα ροδάκινα της βόρειας  ομάδας στην κοιλάδα του κίτρινου ποταμού, τα οποία είναι αντοχής στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, όχι όμως με υψηλή ποιότητα καρπών και τα ροδάκινα της νότιας ομάδας που βρίσκονται κυρίως νότια και δυτικά του ποταμού Yangtze. Η ποιότητα των καρπών της ομάδας αυτής είναι εξαιρετική. Μια Τρίτη ομάδα η Περσική ή Ευρωπαϊκή προήλθε από αμφότερες τις κινεζικές  ομάδες που εισήχθησαν στη Δυτική Αμερική, τη Μ. Ασία και τη Μεσόγειο. Από την ομάδα αυτή προήλθαν τα συμπύρηνα ροδάκινα της Νότιας Αφρικής, με το βαθύ βερικοκί χρώμα της σάρκας.

6)Στην Κίνα το καλλιεργούμενο ροδάκινο αναφέρεται με την ονομασία «Τάο». Από τη λέξη αυτή προήλθε ο «Ταοϊσμός» ένα φιλοσοφικό και θρησκευτικό σύστημα της Κίνας εξαίροντας την ψυχική γαλήνη και αισιοδοξίας. Η λέξη χρησιμοποιείται με την έννοια της ορθής οδού, ή της οδού που οδηγεί στον ουρανό. Στην κομφουκική παράδοση το «Ταο» αποτελεί αποκλειστικά ηθική έννοια και δηλώνει την ορθή οδό της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

7) Το ροδάκινο στη Μακεδονία έχει παρελθόν, ένα παρελθόν 2300 χρόνων. Έχει και παρόν αλλά επιτακτική ανάγκη είναι να έχει και μέλλον. Είναι κοινή η πεποίθηση όλων όσων ασχολούνται και γνωρίζουν το ροδάκινο ότι χρειάζεται περαιτέρω προσπάθειες για τη βελτίωση της υφισταμένης κατάστασης, ιδίως στο βιομηχανικό ροδάκινο. Ας επαναληφθεί για ακόμη μια φορά αυτό που πολλές φορές ελέχθη στο παρελθόν: Ας σώσουμε το ροδάκινο. Είναι ύψιστο εθνικό καθήκον.

Πηγή: Εφ. «ΛΑΟΣ» – Από το Αρχείο Τύπου του «Έρασμου»
1-9-2013

2020-06-05T11:17:04+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο