Custom Image
Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Έκθεση – συναγερμός από την ΕΛΑΣ: Στα ύψη η νεανική βία -18 συλλήψεις ανηλίκων την ημέρα

//Έκθεση – συναγερμός από την ΕΛΑΣ: Στα ύψη η νεανική βία -18 συλλήψεις ανηλίκων την ημέρα

Έκθεση – συναγερμός από την ΕΛΑΣ: Στα ύψη η νεανική βία -18 συλλήψεις ανηλίκων την ημέρα

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης

Δεκαοχτώ ανήλικοι συλλαμβάνονται κάθε ημέρα για εγκληματικές πράξεις στην Ελλάδα.

Το αποκρουστικό συμπέρασμα προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2023, τα οποία έρχονται στο φως από το ieidiseis. «Οι αριθμοί απλά επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα», λέει χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Ότι η εγκληματικότητα ανηλίκων έχει χτυπήσει «κόκκινο»

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά φανερώνουν τη ζοφερή εικόνα σε σχέση με την έξαρση της βίας με «πρωταγωνιστές» ανήλικους, καθώς οι «άγουροι» εγκληματίες πολλαπλασιάζονται και μάλιστα καταλήγουν κατηγορούμενοι για βαριά αδικήματα.

Το πρώτο τετράμηνο του 2023 η Αστυνομία χειρίστηκε συνολικά 1693 υποθέσεις με δράστες 2117 ανήλικους. Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση και ανησυχεί τους αρμόδιους αξιωματικούς της Αστυνομίας είναι η ποιοτική ανάλυση των στατιστικών στοιχείων.

Και αυτό διότι 111 ανήλικοι συνελήφθησαν φέτος για πρόκληση σωματικών βλαβών, ενώ 38 συνελήφθησαν για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών με τα θύματά τους να καταλήγουν σοβαρά τραυματισμένα στο νοσοκομείο.

Τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν για ανθρωποκτονία με δόλο, πέντε για βιασμό, 72 για ληστεία, πέντε για εκβίαση, 218 για ναρκωτικά, 88 για το νόμο περί όπλων, οχτώ για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, τρεις για πορνογραφία ανηλίκων και εφτά για εμπρησμό. Επίσης, 314 «άγουροι συμμορίτες» συνελήφθησαν για κλοπή.

Ολόκληρο το 2022 η Αστυνομία χειρίστηκε 5433 υποθέσεις εγκληματικότητας ανηλίκων με 6628 κατηγορούμενους. Το 2021 χειρίστηκε 4775 υποθέσεις με 5755 κατηγορούμενους, ενώ το 2020 συνολικά 4354 υποθέσεις με 5031 κατηγορούμενους.

Ανήλικα θύματα

Τα θύματα των «άγουρων» κακοποιών είναι συχνά και αυτά ανήλικα. Εκατοντάδες είναι τα παιδιά θύματα επιθέσεων, με τα στοιχεία να καταγράφουν αύξηση που έφτασε το 59% μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΛΑΣ για το 2022. Στους ίδιους ρυθμούς κινούνται και τους πρώτους μήνες του 2023.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν δύο ανήλικοι πέφτουν θύματα ληστείας, κλοπής ή απόπειρας κάθε ημέρα στην Ελλάδα. Ο αριθμός άγγιξε το 2022 τα 577 ανήλικα θύματα, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση μόλις σε έναν χρόνο. Όσον αφορά στις ληστείες, με τη γλώσσα των αριθμών, 426 παιδιά έπεσαν θύματά άγριων ληστρικών επιδρομών στην Ελλάδα το 2022.

Οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκαν οι υπηρεσίες της Αστυνομίας αυξήθηκαν το 2022 κατά 46%: Στις 393 από 268 το 2021. Το ίδιο διάστημα οι ανήλικοι δράστες επιδρομών για ληστείες ή συμπλοκές, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Επιδίδονται σε ληστείες, απειλούν με βία για να αποσπάσουν κινητά τηλέφωνα, χρήματα, μέχρι τα ρούχα και τα παπούτσια από τα θύματά τους. Μάλιστα, τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί δύο επιθέσεις με θύτες ανήλικους σε βάρος ΑμΕΑ σε Αττική και Εύβοια.

Άγριες συμπλοκές μεταξύ μαθητών

Βίαιοι ξυλοδαρμοί και άγριες συμπλοκές είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος της έξαρσης της παιδικής παραβατικότητας. Αρκετά περιστατικά καταγράφηκαν εντός σχολικών συγκροτημάτων, ενώ τα κρούσματα bullying αναφέρονται όλο και πιο συχνά.

Την τελευταία τριετία, στην ΕΛΑΣ έχουν καταγραφεί 907 υποθέσεις σωματικών βλαβών ανηλίκων. Τα θύματα έφτασαν στον αριθμό 1.032. Και αυτά είναι μόνο όσα δηλώνονται επίσημα – γιατί δεν καταγγέλλονται στο σύνολό τους. Αλλά και τους πρώτους μήνες του 2023, οι συμπλοκές ανηλίκων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας

Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί διαχρονικά, όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, πεδίο δράσης συμμοριών, πολλές εκ των οποίων αποτελούνται από ανήλικους. Μάλιστα, παρατηρείται ότι από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή τους μήνες κατά τους οποίους αυξάνεται η κίνηση και η εμπορική δραστηριότητα -λόγω τουρισμού- εντείνεται η δράση εγκληματικών οργανώσεων. Μεγαλύτερος είναι ο πονοκέφαλος για τις Αρχές από τη λεγόμενη «εγκληματικότητα του δρόμου», δηλαδή τα εγκλήματα που φαινομενικά είναι πιο «ήπια», ωστόσο, στην πράξη μπορεί να αποδειχθούν δολοφονικά: Ληστείες με λεία κινητά τηλέφωνα, τσάντες χειρός, ρολόγια, χρυσές αλυσίδες, τσάντες πλάτης.

Αστυνομικοί με γνώση της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας τονίζουν ότι υπάρχουν συμμορίες στο κέντρο της πρωτεύουσας που σχεδόν πάντα βγάζουν μαχαίρι για να αρπάξουν κινητά τηλέφωνα και τσάντες, ενώ κάποια από τα μέλη τους δεν δίνουν καμία αξία στην ανθρώπινη ζωή. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περίπτωση του 18χρονου που μαχαιρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Ακρόπολη, το θύμα δεν έφερε αντίσταση. Παρά ταύτα ο ανήλικος ληστής του κατάφερε χτυπήματα στο λαιμό και στην κοιλιακή χώρα, που λίγο έλειψε να επιφέρουν το θάνατο του 18χρονου.

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας δρουν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τουλάχιστον πέντε συμμορίες που αποτελούνται από ανήλικους και ενήλικες με «μικτή δράση». Δηλαδή, δεν δραστηριοποιούνται μόνο σε ληστείες αλλά και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Το πεδίο δράσης τους είναι η Ακρόπολη, η Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Θησείο. Στις συμμορίες αυτές συμμετέχουν Έλληνες, Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Γεωργιανοί και Αλβανοί. Οι περισσότεροι είναι σεσημασμένοι για «εγκλήματα δρόμου» και «χαρτογραφημένοι» από τις Αρχές.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, το φαινόμενο με τις συγκεκριμένες συμμορίες κάνει «ανακύκλωση». Δηλαδή, όταν συλλαμβάνονται μέλη τους, αυτά αναπληρώνονται από άλλα άτομα. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι άτομα που συλλαμβάνονται, αφήνονται ελεύθερα και συνεχίζουν την εγκληματική τους δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι ο 17χρονος, ο οποίος μαχαίρωσε τον 18χρονο στο λαιμό και στην κοιλιακή χώρα στην Ακρόπολη, είχε συλληφθεί ξανά από αστυνομικούς -δύο χρόνια νωρίτερα- για βίαιη επίθεση σε ανήλικο στους Αγίους Αναργύρους.

Πηγή αναδημοσίευσης: https://www.ieidiseis.gr/

2023-08-01T11:24:43+00:00
Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ»

Μετάβαση στο περιεχόμενο