1η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Γονέων

//1η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Γονέων

1η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Γονέων

Μια οικογένεια από το Μπαγκλαντές.

Εκτιμήστε όλους τους γονείς σε όλο τον κόσμο

Από τη δεκαετία του 1980, ο σημαντικός ρόλος της οικογένειας έρχεται όλο και περισσότερο στην προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε μια σειρά ψηφισμάτων και κήρυξε το Διεθνές Έτος της Οικογένειας και την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας.

Τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών, η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων αναγνωρίζει ότι η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών. Για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σε οικογενειακό περιβάλλον και σε κλίμα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης.

Καθορισμένη από τη Γενική Συνέλευση το 2012, η ​​Παγκόσμια Ημέρα Γονέων παρέχει την ευκαιρία να εκτιμήσουμε όλους τους γονείς για την «ανιδιοτελή δέσμευσή τους στα παιδιά και τη δια βίου θυσία τους για την καλλιέργεια αυτής της σχέσης».

Η σημασία της υποστήριξης της οικογένειας και των γονέων

Οι οικογένειες, οι γονείς και οι φροντιστές παίζουν κεντρικό ρόλο στην ευημερία και την ανάπτυξη του παιδιού. Προσφέρουν ταυτότητα, αγάπη, φροντίδα, παροχή και προστασία σε παιδιά και εφήβους καθώς και οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα. Σύμφωνα με το πνεύμα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οικογενειακή και γονική υποστήριξη αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως σημαντικό μέρος των εθνικών κοινωνικών πολιτικών και πακέτων κοινωνικών επενδύσεων που στοχεύουν στη μείωση της φτώχειας, τη μείωση της ανισότητας και την προώθηση της θετικής ευημερίας των γονέων και των παιδιών. .

Ιστορικό

Κατά τη δεκαετία του 1980, τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να εστιάζουν την προσοχή τους στα ζητήματα που σχετίζονται με την οικογένεια. Το 1983, με βάση τις συστάσεις του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Κοινωνικής Ανάπτυξης στο ψήφισμά της σχετικά με τον ρόλο της οικογένειας στην αναπτυξιακή διαδικασία (1983/23) ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και των δημοσιότητα των προβλημάτων και των αναγκών της οικογένειας, καθώς και αποτελεσματικών τρόπων κάλυψης αυτών των αναγκών.

Στο ψήφισμά της 44/82 της 9ης Δεκεμβρίου 1989, η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε το 1994 ως Διεθνές Έτος της Οικογένειας . και με το ψήφισμα 47/237 του 1993, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε όπως η 15η Μαΐου κάθε έτους να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας .

Το 2012, η ​​Γενική Συνέλευση κήρυξε την 1η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων, η οποία θα εορτάζεται κάθε χρόνο προς τιμήν των γονέων σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΟΗΕ

2023-06-01T10:59:23+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο