Το έτος 2020 σηματοδοτεί την 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών και την 30η επέτειο της διεθνούς ημέρας των ηλικιωμένων. Φέτος έχει επίσης δει την εμφάνιση του COVID-19 , που προκάλεσε αναταραχή σε όλο τον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη τους υψηλότερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ηλικιωμένα άτομα κατά το ξέσπασμα πανδημιών, όπως το COVID-19, οι πολιτικές και οι προγραμματικές παρεμβάσεις πρέπει να στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ειδικές ανάγκες τους. Η αναγνώριση των συνεισφορών των ηλικιωμένων στην υγεία τους και οι πολλαπλοί ρόλοι που διαδραματίζουν στη φάση ετοιμότητας και ανταπόκρισης των σημερινών και μελλοντικών πανδημιών είναι επίσης σημαντική.
Φέτος έχει επίσης αναγνωριστεί ως «Έτος της Νοσοκόμας και της Μαίας» . Η Διεθνής Ημέρα των Ηλικιωμένων 2020 θα αναδείξει τον ρόλο του εργατικού δυναμικού υγειονομικής περίθαλψης στη συμβολή στην υγεία των ηλικιωμένων ατόμων, με ειδική αναγνώριση του νοσηλευτικού επαγγέλματος και πρωταρχική εστίαση στον ρόλο των γυναικών – οι οποίες είναι σχετικά υποτιμημένες και στις περισσότερες περιπτώσεις ανεπαρκής αποζημίωση.
Η τήρηση του 2020 θα προωθήσει επίσης την Δεκαετία της Υγιεινής Γήρανσης (2020-2030) και θα βοηθήσει στη συγκέντρωση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, της κοινωνίας των πολιτών, της κυβέρνησης και των επαγγελμάτων υγείας για να συζητήσουν τους πέντε στρατηγικούς στόχους της Παγκόσμιας Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τη Γήρανση και την Υγεία την πρόοδο και τις προκλήσεις στην πραγματοποίησή τους. Η παγκόσμια στρατηγική είναι καλά ενσωματωμένη στους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης ( SDGs ), ενώ τα ζητήματα γήρανσης καλύπτουν τους 17 στόχους , ιδίως τον Στόχο 3που στοχεύει στη «διασφάλιση υγιών ζωών και στην προώθηση της ευημερίας όλων σε όλες τις ηλικίες». Όπως δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus (Γενικός Διευθυντής, ΠΟΥ) «ενεργώντας πάνω στη στρατηγική, είναι ένα μέσο για τις χώρες να εφαρμόσουν την Ατζέντα Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030 και να διασφαλίσουν ότι κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως ηλικίας θα έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει δυναμικό σε αξιοπρέπεια και ισότητα »
Το θέμα του 2020 έχει ως στόχο:
- Ενημερώστε τους συμμετέχοντες για τους στρατηγικούς στόχους της δεκαετίας της Υγιεινής Γήρανσης.
- Ευαισθητοποίηση για τις ειδικές ανάγκες υγείας των ηλικιωμένων και για τη συμβολή τους στην υγεία τους και για τη λειτουργία των κοινωνιών στις οποίες ζουν.
- Αύξηση της ευαισθητοποίησης και εκτίμησης του ρόλου του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας στη διατήρηση και βελτίωση της υγείας των ηλικιωμένων, με ιδιαίτερη προσοχή στο νοσηλευτικό επάγγελμα
- Παρουσιάστε προτάσεις για τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία μεταξύ των ηλικιωμένων στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, έτσι ώστε «να μην αφήσετε κανέναν πίσω».
- Αυξήστε την κατανόηση του αντίκτυπου του COVID-19 στα ηλικιωμένα άτομα και τον αντίκτυπό του στην πολιτική, τον σχεδιασμό και τη στάση της υγειονομικής περίθαλψης.
Ηλικιωμένα άτομα & Covid-19
Από την έναρξη της πανδημίας, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες των ηλικιωμένων στη συλλογική δράση ετοιμότητας και αντίδρασης σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Ιστορικό
Στις 14 Δεκεμβρίου 1990, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 1η Οκτωβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα των Ηλικιωμένων (ψήφισμα 45/106). Προηγήθηκαν πρωτοβουλίες όπως το διεθνές σχέδιο δράσης για τη γήρανση της Βιέννης , το οποίο εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση του 1982 για τη γήρανση και εγκρίθηκε αργότερα εκείνο το έτος από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Το 1991, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τους ηλικιωμένους ( ψήφισμα 46/91 ). Το 2002, η Δεύτερη Παγκόσμια Συνέλευση για τη Γήρανση ενέκρινε το Διεθνές Σχέδιο Δράσης για τη Γήρανση της Μαδρίτης , για να ανταποκριθεί στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού τον 21ο αιώνα και να προωθήσει την ανάπτυξη μιας κοινωνίας για όλες τις ηλικίες.
Η σύνθεση του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Μεταξύ 1950 και 2010, το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αυξήθηκε από 46 σε 68 χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρχαν 703 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω το 2019. Η περιοχή της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ηλικιωμένων ατόμων (261 εκατομμύρια), ακολουθούμενη από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική (πάνω από 200 εκατομμύρια).
Κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες, ο αριθμός των ηλικιωμένων παγκοσμίως εκτιμάται ότι υπερδιπλασιάζεται, φτάνοντας τα 1,5 δισεκατομμύρια άτομα το 2050. Σε όλες τις περιοχές θα παρατηρηθεί αύξηση του μεγέθους του ηλικιωμένου πληθυσμού μεταξύ 2019 και 2050. Η μεγαλύτερη αύξηση ( 312 εκατομμύρια) προβλέπεται να συμβεί στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, αυξανόμενη από 261 εκατομμύρια το 2019 σε 573 εκατομμύρια το 2050. Η ταχύτερη αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων αναμένεται στη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία, από 29 εκατομμύρια το 2019 σε 96 εκατομμύρια το 2050 (αύξηση 226%). Η δεύτερη ταχύτερη αύξηση προβλέπεται για την υποσαχάρια Αφρική, όπου ο πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω θα μπορούσε να αυξηθεί από 32 εκατομμύρια το 2019 σε 101 εκατομμύρια το 2050 (218%). Σε αντίθεση,
Μεταξύ των αναπτυξιακών ομάδων, λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, εξαιρουμένων των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών θα φιλοξενούν περισσότερα από τα δύο τρίτα του μεγαλύτερου πληθυσμού του κόσμου (1,1 δισεκατομμύρια) το 2050. Ωστόσο, η ταχύτερη αύξηση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπου Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω θα μπορούσε να αυξηθεί από 37 εκατομμύρια το 2019 σε 120 εκατομμύρια το 2050 (225%).
Πηγή: https://www.un.org/