Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Ο Π.Ο.Υ. «πρέπει να πληρώσει» αποζημιώσεις σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

//Ο Π.Ο.Υ. «πρέπει να πληρώσει» αποζημιώσεις σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Ο Π.Ο.Υ. «πρέπει να πληρώσει» αποζημιώσεις σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Ο ΠΟΥ «πρέπει να πληρώσει» αποζημιώσεις σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Οι επιζήσασες σεξουαλικής κακοποίησης από υπάλληλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά τη διάρκεια της επιδημίας Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2018 θα πρέπει να λάβουν «ουσιαστικές» αποζημιώσεις, δήλωσε η συμπρόεδρος μιας ανεξάρτητης έρευνας για το σκάνδαλο.

Η Ζουλιέν Λουσένζ, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κονγκό, είπε ότι ήταν «ουσιαστικό» το παγκόσμιο σώμα υγείας του ΟΗΕ να καταρτίσει ένα εφαρμόσιμο σχέδιο αποζημιώσεων για να ανταποκριθεί στις «πραγματικές ανάγκες» γυναικών και κοριτσιών που έπεσαν θύματα κακοποίησης.

«Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε η Λουσένζ, εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου για τις γυναίκες του Κονγκό. «Μωρά γεννήθηκαν, γυναίκες αφέθηκαν σε κακή κατάσταση. Πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι σημαντικό να έχουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα στο οποίο τα ενδιαφερόμενα μέρη θα είναι τα ίδια τα θύματα».

Σε μια καταδικαστική έκθεση που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα, η ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι 21 από τους φερόμενους ως δράστες σοβαρών κακοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κατηγοριών για βιασμό, απασχολούνταν από τον ΠΟΥ. Το σκάνδαλο οδήγησε σε 29 εγκυμοσύνες, με μερικές γυναίκες να αναγκάζονται από τους κακοποιητές τους να κάνουν άμβλωση αργότερα, διαπιστώθηκε από την έρευνα.

Συνολικά, η επιτροπή πήρε συνέντευξη από 75 θύματα ηλικίας 13 έως 43 ετών. Η νεότερη επιζήσασα θυμάται ότι ένας οδηγός του ΠΟΥ προσφέρθηκε να την πάει στο σπίτι της. Είπε ότι αντί να την πάρει σπίτι, ο άντρας τη βίασε. Έμεινε έγκυος και έκανε παιδί, σημειώνεται στην έκθεση.

Η Λουσένζ και τα μέλη της επιτροπής της κάλεσαν τον ΠΟΥ να καταρτίσει ένα σχέδιο αποζημίωσης στους επιζώντες μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα. Πολλά θύματα, σημείωσαν, είχαν διαμαρτυρηθεί ότι δεν έλαβαν βοήθεια και ότι «αφέθηκαν να αντιμετωπίσουν τις σωματικές και ηθικές συνέπειες» της κακοποίησης από μόνα τους.

Η έκθεση αναφέρει ότι μερικά από τα θύματα είχαν υποστεί τραύματα ως αποτέλεσμα της κακοποίησης, με μερικούς από τους άνδρες να χορηγούν χάπια άμβλωσης ή ενέσεις σε κορίτσια και γυναίκες που είχαν αφήσει έγκυες. Άλλα θύματα είδαν την οικονομική τους ανασφάλεια να επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα της κακοποίησης και της εκμετάλλευσης. Δύο είπαν ότι, μετά τη δημοσιοποίηση της εγκυμοσύνης τους, είχαν αναγκαστεί να σταματήσουν τις σπουδές τους.

Την Τρίτη, όταν δημοσιεύθηκε η έκθεση, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει «μηδενική ανοχή για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση και μηδενική ανοχή για αδράνεια εναντίον της». Είπε ότι σε τέσσερα άτομα που εξακολουθούσαν να εργάζονται στον ΠΟΥ όταν πληροφορήθηκε για τις καταγγελίες είχαν τερματιστεί οι συμβάσεις τους. Δύο άλλοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διοικητική άδεια εν αναμονή της έρευνας για τις καταγγελίες εναντίον τους. Ζητώντας συγγνώμη από τα θύματα και τους επιζώντες, ο Γκεμπρεγέσους είπε ότι το «κεντρικό μέλημα» του ΠΟΥ ήταν να τους παρέχει «υπηρεσίες και υποστήριξη».

Όμως η Δρ Γκάγια Γκαμχεβάγκε, διευθύντρια του τμήματος αποτροπής και ανταπόκρισης στην σεξουαλική εκμετάλλευση,  φάνηκε να αποκλείει επίσημες αποζημιώσεις. «Αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε κονδύλια εύκολα διαθέσιμα  επί τόπου για υποστήριξη θυμάτων και επιζώντων. Αυτό είναι πολύ σαφές», είπε. «Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλεψη στο σύστημα του ΟΗΕ για οικονομικές αποζημιώσεις στα θύματα».

Πηγή αναδημοσίευσης: https://www.documentonews.gr/

2021-10-05T08:17:30+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο