Καλλιεργείστε στα παιδιά σας την αίσθηση ότι αξίζουν

//Καλλιεργείστε στα παιδιά σας την αίσθηση ότι αξίζουν

Καλλιεργείστε στα παιδιά σας την αίσθηση ότι αξίζουν

Γράφει η Ασλανίδου Μαρία, Ψυχολόγος

Η οικογένεια είναι ο κεντρικός πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίζεται όλη η εξελικτική πορεία του παιδιού.
Αν ορίσουμε την οικογένεια σαν ένα μικροσύστημα της κοινωνίας μας, τότε θα δούμε ότι η κάθε οικογένεια έχει τη δική της σύνθεση και λειτουργία,
τους δικούς της κανόνες συμπεριφοράς, καθώς και το δικό της σύστημα αξιών.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της οικογένειας, συνειδητά ή ασυνείδητα, επηρεάζουν την προσωπικότητα του παιδιού.
Πρωταρχικό ρόλο όμως στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού έχει η συμπεριφορά των γονιών και ο τρόπος
που τα αντιμετωπίζουν στις διάφορες καταστάσεις.
Το να γίνει κανείς μητέρα ή πατέρας σημαίνει πολλά περισσότερα από το να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Πρόκειται για μια διαδικασία ανάπτυξης που συντροφεύει το γονιό σε όλη του τη ζωή.
Το κλειδί για μια αποτελεσματική γονεϊκή συμπεριφορά είναι η ισοτιμία και ο αμοιβαίος σεβασμός, καθώς και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού με τη μέθοδο της ενθάρρυνσης.
Ισοτιμία σημαίνει ότι ούτε οι γονείς, ούτε τα παιδιά είναι ανώτεροι ο ένας από τον άλλον και ούτε τιμωρούν ή ενεργούν από θέση ισχύος.
Η ισοτιμία βασίζεται στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, είτε είναι ενήλικας, είτε ένα μικρό παιδί, να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και με δημοκρατικούς
κανόνες συμπεριφοράς.
Όταν η σχέση γονιού – παιδιού δεν αναπτύσσεται μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο σεβασμός να παίρνει τη θέση της αντίδρασης, και η συνεργασία, του εξαναγκασμού και της τιμωρίας. Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν άνθρωπο να κάνει κάτι που ο ίδιος δεν θέλει.
Το να μάθει ο γονιός να ενθαρρύνει και να επικοινωνεί ανοιχτά με τα παιδιά του είναι μια πρόκληση που απαιτεί προσπάθεια, κατανόηση και δέσμευση.

2019-02-25T17:05:55+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο