Femicidio: Η ταινία που μιλά για τις γυναικοκτονίες και τη κουλτούρα του ματσισμού, του σεξισμού και των στερεότυπων

//Femicidio: Η ταινία που μιλά για τις γυναικοκτονίες και τη κουλτούρα του ματσισμού, του σεξισμού και των στερεότυπων

Femicidio: Η ταινία που μιλά για τις γυναικοκτονίες και τη κουλτούρα του ματσισμού, του σεξισμού και των στερεότυπων

«Κάθε τρεις μέρες μια γυναίκα δολοφονείται μέσα στο σπίτι της»

Γράφει η Αλεξάνδρα Τάνκα

Η 43χρονη μητέρα δύο παιδιών από την Καβάλα δολοφονήθηκε την Πέμπτη μέσα στο φαρμακείο που εργαζόταν, από τα χέρια του συζύγου της. Πρόκειται για το τρίτο θύμα γυναικοκτονίας για το 2022 και το 20ο τους τελευταίους 17 μήνες.

Περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα μακριά, στην Ιταλία, η ιστορία της «ενώνεται», με τις ιστορίες της Nunzia Maiorano, της Alba Chiara Baroni, της Lorena Quaranta και δεκάδων άλλων γυναικών που δολοφονήθηκαν από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους.

Η σκηνοθέτις Nίνα Μαρία Πασχαλίδου εξερευνά στο ντοκιμαντέρ της με τίτλο «Femicidio», μέσα από τη ματιά της επιζήσασας έμφυλης βίας Laura Roveri, μια σειρά από γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν στην Ιταλία.

«Κάθε τρεις μέρες μια γυναίκα δολοφονείται μέσα στο σπίτι της» γράφει η αφίσα της ταινίας θυμίζοντάς πως στην Ιταλία διαπράχτηκαν μόνο το περασμένο έτος 105 γυναικοκτονίες.

 

Η κουλτούρα του ματσισμού και του σεξισμού

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν πριν περίπου 4μιση χρόνια, μια περίοδο που η κ. Πασχαλίδου συνεργαζόταν με το ιταλικό κανάλι RAI. «Τότε στην Ιταλία οι γυναικοκτονίες ανέρχονταν σε μια γυναίκα ανά δυόμιση μέρες, δηλαδή 157 γυναικοκτονίες τον χρόνο. Αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον να κοιτάξω το θέμα για τα δικαιώματα των γυναικών και αυτό το ακραίο φαινόμενο» περιγράφει στο in η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ Nίνα Μαρία Πασχαλίδου.

Όπως αναφέρει και η ίδια «υπάρχουν πολλά κοινά στις δύο κουλτούρες, στην Ελλάδα και την Ιταλία και γενικότερα στις χώρα της Μεσογείου. Ίδια χαρακτηριστικά παρατηρούμε και στην Ισπανία και την Ιταλία και στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Η κουλτούρα του ματσισμού, του σεξισμού, των στερεότυπων που θέλουν τον άντρα να είναι ο κουβαλητής του σπιτιού και ο αρχηγός, που θέλει τη γυναίκα κτήμα του, είναι συμπεριφορές με τις οποίες είμαστε πάρα πολύ εξοικειωμένοι και στην Ελλάδα».«Τα γυρίσματα διακόπηκαν σε κάποιο σημείο λόγω της πανδημίας, η οποία ήταν και μια αφορμή να ξαναδούμε το φαινόμενο λόγω της αύξησης που παρατηρήθηκε εν μέσω καραντίνας. Η μια ιστορία, της Λωρένα, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας στη Ιταλία, η οποία είχε πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον ιό».

«Παρόλο που η νέα γενιά αλλάζει λίγο δεν είναι εύκολο να αλλάξουν καθώς αυτά τα στερεότυπα έχουν παγιωθεί με τα χρόνια» σχολιάζει η ίδια.

Η Alba Chiara Baroni δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της το καλοκαίρι του 2017

Βάσει των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, EIGE και όπως δημοσιεύει το Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα για την Ισότητα Διοτίμα:

  • Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα
  • Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από το σύζυγο ή σύντροφό της
  • Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερεις μέρες, περίπου 100 τον χρόνο
  • Στην Γαλλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε πέντε μέρες εξαιτίας κακοποίησης στο σπίτι
  • Από αυτές το 1/3 μαχαιρώνεται, το 1/3 φονεύεται με πυροβόλο όπλο, το 20% στραγγαλίζεται και το 10% ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου

Ο ανδρισμός που «απειλείται»

Όπως εκτιμά η κ. Πασχαλίδου, δυστυχώς οι γυναικοκτονίες δεν θα μειωθούν. «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια πάλη δυνάμεων. Από τη μια πλευρά είναι αυτή η νέα γενιά η οποία βλέπει αλλιώς τα πράγματα και βλέπουμε και πως η παραδοσιακή οικογένεια αλλάζει και ο τρόπος που την έχουμε όλοι μάθει, καθώς βλέπουμε ζευγάρια τα οποία δεν παντρεύονται, βλέπουμε οικογένειες μεικτές, δηλαδή αλλάζει δραστικά η δομή της οικογένειας» εξηγεί.

«Αυτό το θεωρώ πολύ θετικό γιατί σπάνε κάποια στερεότυπα. Από την άλλη νομίζω ότι η αντίθετη δύναμη, που είναι αυτή της παραδοσιακής οικογένειας που συνδέεται λίγο και με την ακροδεξιά. Δηλαδή στην Ιταλία αυτό που παρατήρησα ήταν ότι αυτό που πρεσβεύει η ακροδεξιά είναι η γυναίκα στο σπίτι και να είναι υπό το άντρα. Όποτε νομίζω ότι αυτά έρχονται σε αντίθετα μέτωπα αυτή τη στιγμή και έτσι υπάρχει μια αντίδραση και θεωρώ ότι οι άντρες που απειλούνται από αυτό αντιδρούν ακόμα πιο άσχημα, όποτε είναι μια περίοδος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο και νομίζω μόνο αύξηση θα δούμε τουλάχιστον τα πρώτα αυτά χρόνια».

Πηγή αναδημοσίευσης: in.gr

2022-05-09T09:46:16+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο