Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

6 Φεβρουαρίου – Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων

//6 Φεβρουαρίου – Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων

6 Φεβρουαρίου – Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων

Τερματισμός του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων έως το 2030

Η Christiana Ojiabo, επιζήσασα από ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων από την κοινότητα Agalagu στη Νιγηρία, είναι μια αφοσιωμένη αγρότης και υποστηρικτής που μιλάει ενάντια στον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων στην κοινότητά της, χρησιμοποιώντας τη δική της εμπειρία για να βοηθήσει τους άλλους να κατανοήσουν τους κινδύνους και τις συνέπειες.

Χρειαζόμαστε επείγουσες επενδύσεις για να επιτύχουμε τον στόχο που έχουν τεθεί στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων έως το 2030. Και πρέπει να ενισχύσουμε τις φωνές των επιζώντων και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους να ανακτήσουν τη ζωή τους, με βάση τη σωματική τους αυτονομία.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνουν αλλοίωση ή τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους και αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , της υγείας και της ακεραιότητας των κοριτσιών και των γυναικών.

Τα κορίτσια που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες επιπλοκές όπως έντονο πόνο, σοκ, υπερβολική αιμορραγία, λοιμώξεις και δυσκολία στην ούρηση, καθώς και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και την ψυχική τους υγεία.

Αν και επικεντρώνεται κυρίως σε 30 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και εφαρμόζεται επίσης σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνεχίζει να επιμένει μεταξύ των πληθυσμών μεταναστών που ζουν στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο επιπολασμός του ΑΓΓΟ έχει μειωθεί παγκοσμίως. Σήμερα, ένα κορίτσι έχει κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων από ό,τι πριν από 30 χρόνια. Ωστόσο, η διατήρηση αυτών των επιτευγμάτων ενόψει ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως κρούσματα ασθενειών, κλιματική αλλαγή, ένοπλες συγκρούσεις και άλλα, θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπή της προόδου προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων έως το 2030.

Περισσότερα από 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων. Φέτος, σχεδόν 4,4 εκατομμύρια κορίτσια θα κινδυνεύσουν από αυτή την επιβλαβή πρακτική. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερες από 12.000 περιπτώσεις κάθε μέρα.

Με επτά χρόνια να απομένουν σε αυτή τη δεκαετία δράσης, οι συλλογικές μας δράσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία περιβαλλόντων όπου τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ασκήσουν τη δύναμη και τις επιλογές τους, απολαμβάνοντας πλήρη δικαιώματα στην υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια. Και αυτό είναι δυνατό μέσω επενδύσεων σε πρωτοβουλίες με επικεφαλής επιζώντες ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων που αμφισβητούν τα επιβλαβή φύλα και τους κοινωνικούς κανόνες. Οι φωνές και οι ενέργειές τους μπορούν να μεταμορφώσουν βαθιά ριζωμένα κοινωνικά πρότυπα και πρότυπα φύλου, επιτρέποντας στα κορίτσια και τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματα και τις δυνατότητές τους όσον αφορά την υγεία, την εκπαίδευση, το εισόδημα και την ισότητα.

Για να προωθηθεί η εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, απαιτούνται συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες και πρέπει να εμπλακούν ολόκληρες κοινότητες και να επικεντρωθούν στα ανθρώπινα δικαιώματα , την ισότητα των φύλων , τη σεξουαλική εκπαίδευση και την προσοχή στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών που υποφέρουν από τις συνέπειές του.

Θέμα 2024: Η φωνή της. Το μέλλον της

Επένδυση σε κινήσεις που καθοδηγούνται από επιζώντες για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Το 2012, η ​​Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την 6η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικής Ανοχής για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων, με στόχο να ενισχύσει και να κατευθύνει τις προσπάθειες για την εξάλειψη αυτής της πρακτικής.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Κοινό Πρόγραμμα έχει υποστηρίξει τους επιζώντες του ΑΓΓΟ, δίνοντας προτεραιότητα στις επενδύσεις σε πρωτοβουλίες που ηγούνται οι επιζώντες, με επίκεντρο την ενδυνάμωση, την αντιπροσώπευση και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ακόμη πιο στοχευμένες, συντονισμένες και συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων έως το 2030. Η φωνή κάθε επιζώντος είναι ένα κάλεσμα για δράση και κάθε επιλογή που κάνουν για να ανακτήσουν τη ζωή τους συμβάλλει στο παγκόσμιο κίνημα για τον τερματισμό αυτής της επιζήμιας πρακτικής.

Ελάτε μαζί μας στις 6 Φεβρουαρίου 2024 στο κάλεσμα μας για δράση. Μοιραστείτε με τον κόσμο πώς υποστηρίζετε το #HerVoiceMatters στην ηγεσία του κινήματος #EndFGM .

Δράση του ΟΗΕ

Αν και η πρακτική υπάρχει εδώ και περισσότερα από χίλια χρόνια, ο τερματισμός του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε αυτήν τη γενιά είναι ακόμα δυνατός εάν επιταχύνουμε την πρόοδό μας 10 φορές πιο γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη αγωνίζονται για την πλήρηεξάλειψή έως το 2030, ακολουθώντας το πνεύμα του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 5.

Από το 2008, η UNFPA , από κοινού με τη UNICEF , ηγείται του μεγαλύτερου παγκόσμιου προγράμματος για την επιτάχυνση της εξάλειψης του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Το Κοινό Πρόγραμμα επικεντρώνεται επί του παρόντος σε 17 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και υποστηρίζει επίσης περιφερειακές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες.

Με τα χρόνια, αυτή η συνεργασία έχει σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα. Από πέρυσι, το Κοινό Πρόγραμμα υποστήριζε περισσότερες από 11.000 οργανώσεις, εκ των οποίων το 83 τοις εκατό ήταν οργανώσεις βάσης που συνεργάζονταν με συνασπισμούς και κινήματα υπό την ηγεσία των επιζώντων, υποστήριζαν αλλαγές σε πολιτικές και νόμους και υποστήριζαν αλλαγές στα κοινωνικά πρότυπα και τα φύλα. [πηγή: 2022 Annual Report on FGM).

Πηγή αναδημοσίευσης: ΟΗΕ 

 

2024-02-06T08:41:55+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο