Παγκόσμια Αλληλεγγύη για την Εξάλειψη της Φτώχειας
Η φιλανθρωπία, όπως και οι έννοιες του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας, παρέχει πραγματικούς κοινωνικούς δεσμούς και συμβάλλει στη δημιουργία περιεκτικών και πιο ανθεκτικών κοινωνιών. Η φιλανθρωπία μπορεί να ανακουφίσει τις χειρότερες επιπτώσεις των ανθρωπιστικών κρίσεων, να συμπληρώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την προστασία των παιδιών. Βοηθά την πρόοδο του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού και την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Προωθεί επίσης τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων και μη προνομιούχων και διαδίδει το μήνυμα της ανθρωπιάς σε καταστάσεις σύγκρουσης.
Στην Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ότι η εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές και διαστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της ακραίας φτώχειας, είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση και απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ατζέντα ζητά επίσης ένα πνεύμα ενισχυμένης παγκόσμιας αλληλεγγύης, που θα επικεντρώνεται ιδίως στις ανάγκες των φτωχότερων και των πιο ευάλωτων. Αναγνωρίζει επίσης το ρόλο του ποικίλου ιδιωτικού τομέα, που κυμαίνεται από πολύ μικρές επιχειρήσεις έως συνεταιρισμούς έως πολυεθνικές, καθώς και τον ρόλο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων στην εφαρμογή της νέας ατζέντας.
Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) που ορίζονται στην Ατζέντα μπορούν να ομαδοποιηθούν σε έξι κρίσιμους τομείς: άνθρωποι, πλανήτης, ευημερία, ειρήνη και εταιρική σχέση. Έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τη ζωή μας και τον πλανήτη μας, παρέχοντας το πλαίσιο που απαιτείται για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που θα επιτρέψουν σε όλους τους ανθρώπους να συμβάλουν στη βελτίωση του κόσμου μας.
Πηγή αναδημοσίευσης: https://www.un.org/