Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Τα 9 λάθος πράγματα που μαθαίνει το παιδί σου, όταν το χτυπάς

//Τα 9 λάθος πράγματα που μαθαίνει το παιδί σου, όταν το χτυπάς

Τα 9 λάθος πράγματα που μαθαίνει το παιδί σου, όταν το χτυπάς

Το ξύλο είναι μια συχνή και δυστυχώς, συχνά αποδεκτή τακτική, που πολλοί γονείς επιλέγουν, για να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους.

Μια μελέτη, όμως, του 2009 αποκάλυψε, ότι η σωματική τιμωρία μπορεί να μειώσει τη φαιά ουσία στους εγκεφάλους των παιδιών! Όσο συγκλονιστικό κι αν ακούγεται, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η έκθεση των παιδιών σε ΣΣΤ (Σκληρή Σωματική Τιμωρία) μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην πορεία της ανάπτυξης του εγκεφάλου”.

Είτε συμφωνείς είτε όχι με τα ευρήματα, παρακάτω θα βρεις, τί διδάσκει πραγματικά το ξύλο ως τιμωρία στα παιδιά.

  1. Ο “ισχυρότερος” αποφασίζει, τί είναι σωστό

Όταν χρησιμοποιείς τη σωματική τιμωρία, για να δείξεις σε ένα παιδί, ότι έκανε κάτι λάθος, στέλνεις ακούσια το μήνυμα, ότι όποιος είναι μεγαλύτερος και ισχυρότερος αποφασίζει, τί είναι σωστό και τί λάθος. Αυτό σημαίνει, ότι είναι το παιδί σου, που θα καθορίσει τί είναι σωστό και τί λαθος, όταν γίνει πιο δυνατό από σένα; Αυτό εξηγεί άραγε, γιατί η κακοποίηση σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι τόσο διαδεδομένη;

  1. Οι μεγαλύτεροι χτυπούν τους μικρότερους

Με το ξύλο, στέλνεις το μήνυμα, ότι οι μεγαλύτεροι έχουν το δικαίωμα να χτυπούν μικρότερους ανθρώπους (είτε ηλικιακά, είτε ως σωματική διάπλαση). Αυτό είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένο, όταν μαλώνεις το παιδί σου, επειδή χτύπησε κάποιον. Τι νομίζεις, ότι μπορεί να συμβεί, όταν το παιδί σου μεγαλώσει και γίνει πιο μεγαλόσωμο από σένα;

  1. Η βία επιλύει προβλήματα

Το ξύλο δείχνει επίσης στα παιδιά, ότι η βία είναι ο κατάλληλος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων τους. “Αν δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις, τότε θα σε χτυπήσω”. Η σωματική τιμωρία του παιδιού σου μπορεί να θεωρηθεί ως μορφή εκφοβισμού, στέλνοντάς του το μήνυμα, ότι το ξύλο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος, ώστε οι άλλοι να λειτουργούν με τον τρόπο, που θέλει εκείνο.

  1. «Κάτι δεν πάει καλά με μένα»

Όταν ένα παιδί δέχεται ξύλο από τους ίδιους τους ανθρώπους, που υποτίθεται, ότι το προστατεύουν, αναρωτιέται: «Τι τρέχει με μένα;» Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι το κρίσιμο και εύθραυστο. Αν θες το παιδί σου να πετύχει στη ζωή του, η αυτοεκτίμηση είναι ένας σημαντικός, καθοριστικός παράγοντας.

  1. Είσαι εντάξει με το να το καταστρέψεις συναισθηματικά και νοητικά

Σύμφωνα με μια μελέτη, που διεξήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων του Ανατολικού Οντάριο στην Οτάβα, διαπιστώθηκε, ότι η σωματική τιμωρία προκαλεί γνωστική – νοητική εξασθένιση και μακροχρόνιες αναπτυξιακές δυσκολίες. Πάω στοίχημα, ότι όταν δέρνεις το παιδί σου, δεν έχεις σκοπό να του δημιουργήσεις μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά προβλήματα.

  1. Δεν μπορεί να σε εμπιστευτεί

Θυμάσαι σαν παιδί κάποτε, που σε έδειραν οι γονείς σου, γιατί έκανες κάποια αταξία; Θυμάσαι, που μετά σκέφτηκες με παράπονο: “Κρίμα, που οι γονείς μου δε με αγαπούν και με χτυπάνε”. Φυσικά και δεν σκέφτηκες κάτι τέτοιο! Πιθανότατα σκέφτηκες: “Σας μισώ” ή τίποτα χειρότερο.

Αυτό δεν διαρκεί πολύ, αν οι γονείς κάνουν μια συνολικά καλή δουλειά ως γονείς. Ωστόσο, το ξύλο μπορεί να κλονίσει τα θεμέλια της εμπιστοσύνης μεταξύ σου και του παιδιού σου. Το παιδί σου σε εμπιστεύεται να έχεις πάντοτε στο μυαλό σου τα δικά του συμφέροντα. Το ξύλο μπορεί να κάνει το παιδί σου να το αμφισβητήσει.

  1. Φοβάται τόσο, που «κλείνουν» τμήματα του εγκεφάλου του

Το έργο του Dr Bruce Lipton έδειξε, ότι είναι βιολογικά αδύνατο να μάθουμε ή να εφαρμόσουμε σκέψεις ανώτερης τάξης (higher-order thinking) τη στιγμή, που νιώθουμε φόβο. Το ξύλο κάνει επίσης, ένα παιδί να έχει χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο.

Η απάντηση ενός παιδιού, που βασίζεται στο φόβο, ενεργοποιεί μια «μάχη» ανάμεσα στην αδρεναλίνη και την κορτιζόλη, που πλημμυρίζουν το αίμα και τον εγκέφαλό του. Το αίμα εκτρέπεται στα άκρα του και η σκέψη ανώτερης τάξης του μετωπιαίου λοβού «κλείνει» δίνοντας χώρο στις αντανακλαστικές (δηλαδή τις πιο απλές) απαντήσεις, που προέρχονται από την ενστικτώδη εγκεφαλική τους περιοχή. Με λίγα λόγια, ο φόβος «φράζει» το μυαλό του και δεν το αφήνει να σκεφτεί. Αν θες το παιδί σου να μάθει κάτι, είναι σημαντικό να μειώσεις το φόβο και όχι να τον αυξήσεις.

  1. Το ξύλο κάνει το παιδί σου να χάσει το σεβασμό του απέναντί σου

Πάντα έλεγα: “Η σχέση, είτε καλή είτε κακή, είναι η ρίζα όλων των επιρροών”.  Όταν σκέφτεσαι ανθρώπους, που σε υποστηρίζουν και σε ενθαρρύνουν, σκέφτεσαι στην ουσία αυτούς, που εμπιστεύεσαι και αναζητάς τις συμβουλές τους και όχι εκείνους, που με τη συμπεριφορά τους σε διαλύουν, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά. Θες να έχεις επιρροή στο παιδί σου; Τότε καλύτερα σταμάτα να το χτυπάς, ακόμα κι αν γίνεται για το “δικό του καλό”.

  1. Είναι καλύτερο το να λες ψέματα, προκειμένου να αποφύγεις τη σωματική τιμωρία

Η τιμωρία δεν είναι κάτι, που θα αποτρέψει ένα παιδί από το να κάνει, αυτό, που θέλει να κάνει, εκτός εάν αυτός, που τιμωρεί είναι παρών. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν ό, τι θέλουν να κάνουν, εκτός αν ο κίνδυνος να τους «πιάσουν» είναι υψηλός. Αυτό, που το ξύλο διδάσκει σε ένα παιδί είναι, ότι, αν θες να μη σε πιάσουν, να αποφεύγεις, αυτούς, που μπορεί να σε τιμωρήσουν, δηλαδή τους γονείς σου.

Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να μάθεις σε ένα παιδί το σωστό και το λάθος, παρά να το τιμωρείς με ξύλο.

Κάποτε “θεράπευαν” τους πονοκεφάλους με τη διάνοιξη τρυπών στα κεφάλια των ανθρώπων, για να φύγουν τα κακά πνεύματα. Κάποτε στέλναμε μηνύματα με σήματα καπνού, άλογα ή με τον τηλέγραφο. Αυτές οι μέθοδοι ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές…για την εποχή τους, επειδή οι άνθρωποι αυτά μπορούσαν να κάνουν με τα μέσα, που είχαν στη διάθεσή τους.

Αλλά, αυτά ήταν τότε. Δεν χρειάζεται πια να δέρνεις το παιδί σου, για να καταλάβει το “λάθος” του – ευτυχώς, έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον τομέα της γονικής μέριμνας. Τώρα πια ξέρεις, πώς να επικοινωνείς: με έναν τρόπο, που πραγματικά διδάσκει, αντί να τιμωρεί. Κάνοντας κάτι, που γινόταν παλιά και δούλευε στο παρελθόν, δεν είναι ό, τι καλύτερο μπορείς να κάνεις.

Η λατινική ρίζα της λέξης «πειθαρχία» σημαίνει “διδάσκω”, ενώ η λατινική ρίζα της «τιμωρία» σημαίνει “προκαλώ πόνο”. Καλό θα ήταν να βρεις πιο ανθρώπινους τρόπους να διδάξεις το παιδί σου το “σωστό” και το “λάθος” αντί να προσπαθείς να του “επιβάλλει πόνο”. Θα σε ευχαριστεί. Τα παιδί σου θα σε ευχαριστεί για πάντα. Και τα παιδιά του παιδιού σου θα σε ευχαριστούν επίσης.

Πηγή: https://singleparent.gr/

2020-08-05T08:43:49+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο