3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

//3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας της Ουγκάντα ​​που σχεδιάζεται στον τοίχο του Σχολείου Επίδειξης Kamurasi στο Masindi, Ουγκάντα.

Η τάξη στο Σχολείο Επίδειξης Καμουράσι στο Δήμο Μασίντι της Ουγκάντα, με το αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας της Ουγκάντα ​​στον τοίχο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: UNICEF/Uganda/Barbeyrac

Ηγεσία και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμο και βιώσιμο μετά την COVID-19

Η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ειρήνη και την ασφάλεια. Είναι επίσης κεντρικό στην υπόσχεση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη να μην αφήσει κανέναν πίσω. Η δέσμευση για την υλοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης. είναι μια επένδυση σε ένα κοινό μέλλον.

Η παγκόσμια κρίση του COVID-19 βαθαίνει τις προϋπάρχουσες ανισότητες, αποκαλύπτοντας την έκταση του αποκλεισμού και υπογραμμίζοντας ότι η εργασία για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία είναι επιτακτική. Τα άτομα με αναπηρία —ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι— είναι μία από τις πιο αποκλεισμένες ομάδες στην κοινωνία μας και είναι από τα πιο σκληρά πληγωμένα σε αυτή την κρίση όσον αφορά τα θύματα.

Ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, τα άτομα με αναπηρία είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την απασχόληση και να συμμετέχουν στην κοινότητα. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα μείνουν πίσω.

Η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκριση και την ανάκαμψη του COVID-19 που θα εξυπηρετεί καλύτερα τους πάντες, θα καταστέλλει πληρέστερα τον ιό, καθώς και θα αναζωογονεί καλύτερα. Θα παρέχει πιο ευέλικτα συστήματα ικανά να ανταποκρίνονται σε περίπλοκες καταστάσεις, φτάνοντας πρώτα τα πιο μακριά.

Η Στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών για την Ένταξη της Αναπηρίας

Κατά την έναρξη της Στρατηγικής των  Ηνωμένων Εθνών για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία  τον Ιούνιο του 2019, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και να αυξάνουν τα πρότυπα και τις επιδόσεις του Οργανισμού για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία – σε όλους τους πυλώνες της εργασίας, από την έδρα μέχρι το πεδίο.  

Η Στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία παρέχει τη βάση για βιώσιμη και μεταμορφωτική πρόοδο όσον αφορά την ένταξη των ατόμων με αναπηρία μέσω όλων των πυλώνων του έργου των Ηνωμένων Εθνών. Μέσω της Στρατηγικής, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει ότι η πλήρης και πλήρης υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία αποτελεί αναπαλλοτρίωτο, αναπόσπαστο και αδιαίρετο μέρος όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

Τον Οκτώβριο του 2021, ο Γενικός Γραμματέας υπέβαλε τη δεύτερη έκθεσή του σχετικά με τα βήματα που έλαβε το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Στρατηγικής του ΟΗΕ για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία το 2020. Δεδομένου του αντίκτυπου του COVID-19 στα άτομα με αναπηρία, η έκθεση περιέχει επίσης έναν σύντομο προβληματισμό για ανταπόκριση και ανάκαμψη για τον COVID-19 συμπεριλαμβανομένης της αναπηρίας. 

Εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου 2021:

  • «Διαμορφώνοντας ένα χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για όλους: ηγούμενοι με αποφασιστικότητα» , μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στην World Expo 2020 Dubai .
  • «Reducing Inequalities Through Technologies: A Perspective on Disability Inclusive Development» , μια εικονική εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (UN DESA), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) , από τις 8:00 έως τις 9:30 π.μ. (ώρα Νέας Υόρκης).  Σημείωση ιδέας | Εγγραφή
  • «Ηγεσία των νέων γενεών: Παιδιά και έφηβοι με αναπηρία και οι φωνές τους μετά τον COVID-19» , μια εικονική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Γραφείο της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Αναπηρία και την Προσβασιμότητα, Καθηγήτρια Maria Soledad Cisternas Reyes , Ηνωμένων Πόλεων και Τοπικών Κυβερνήσεων (UCLG) και συγχρηματοδοτείται από τη Μόνιμη Αποστολή της Χιλής στα Ηνωμένα Έθνη.  Σημείωση έννοιας
  • Εορτασμός στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη .  Πρόγραμμα
  • Περιφερειακό φόρουμ: Προώθηση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς για άτομα με ειδικές ανάγκες, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη .  Επισκόπηση και έγγραφα

Πηγή αναδημοσίευσης: https://www.un.org/

2021-12-03T09:07:07+00:00