Η οικονομία της φροντίδας
Η εργασία φροντίδας, τόσο αμειβόμενη όσο και μη, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της αξιοπρεπούς εργασίας. Ο αυξανόμενος πληθυσμός, η γήρανση των κοινωνιών, η αλλαγή των οικογενειών, η δευτερεύουσα θέση των γυναικών στις αγορές εργασίας και οι ελλείψεις στις κοινωνικές πολιτικές απαιτούν επείγουσα δράση για την οργάνωση της εργασίας περίθαλψης από τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες, τα συνδικάτα και τους μεμονωμένους πολίτες. Εάν δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς, τα τρέχοντα ελλείμματα στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας και στην ποιότητά της θα δημιουργήσουν μια σοβαρή και μη βιώσιμη παγκόσμια κρίση περίθαλψης και θα αυξήσουν τις ανισότητες των φύλων στην εργασία.
Η εργασία φροντίδας αποτελείται από δύο αλληλεπικαλυπτόμενες δραστηριότητες: άμεσες, προσωπικές και σχεσιακές δραστηριότητες φροντίδας, όπως η σίτιση ενός μωρού ή ο θηλασμός ενός άρρωστου συντρόφου. και έμμεσες δραστηριότητες φροντίδας, όπως το μαγείρεμα και το καθάρισμα. Η μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας είναι η εργασία φροντίδας που παρέχεται χωρίς χρηματική ανταμοιβή από μη αμειβόμενους φροντιστές. Η μη αμειβόμενη περίθαλψη θεωρείται εργασία και είναι επομένως μια κρίσιμη διάσταση του κόσμου της εργασίας. Η αμειβόμενη εργασία φροντίδας εκτελείται έναντι αμοιβής ή κέρδους από τους εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας. Περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων προσωπικών υπηρεσιών, όπως νοσοκόμες, δάσκαλοι, γιατροί και εργαζόμενοι προσωπικής φροντίδας. Οι οικιακοί εργαζόμενοι , οι οποίοι παρέχουν τόσο άμεση όσο και έμμεση φροντίδα στα νοικοκυριά, αποτελούν επίσης μέρος του εργατικού δυναμικού περίθαλψης.
Η οικονομία της φροντίδας αυξάνεται καθώς η ζήτηση για παιδική μέριμνα και φροντίδα για τους ηλικιωμένους αυξάνεται σε όλες τις περιοχές. Θα δημιουργήσει έτσι μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η εργασία φροντίδας σε όλο τον κόσμο εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από κενό παροχών και προστασίες, χαμηλούς μισθούς ή μη αποζημίωση και έκθεση σε σωματική, ψυχική και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλική βλάβη. Είναι σαφές ότι χρειάζονται νέες λύσεις στη φροντίδα σε δύο μέτωπα: όσον αφορά τη φύση και την παροχή πολιτικών και υπηρεσιών περίθαλψης και τους όρους και τις προϋποθέσεις της εργασίας περίθαλψης.
Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για οικιακούς εργαζόμενους είναι πιθανό να αυξηθεί, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εντείνει τη δράση για να διασφαλίσει ότι έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία.
Εργασίες φροντίδας και εργασίες φροντίδας για το μέλλον της εργασίας
Έκθεση της ΔΟΕ Η εργασία φροντίδας και οι θέσεις εργασίας φροντίδας για το μέλλον της αξιοπρεπούς εργασίας ρίχνει μια συνολική ματιά στη μη αμειβόμενη και αμειβόμενη εργασία φροντίδας και στη σχέση της με τον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας. Βασική εστίαση αυτής της έκθεσης είναι οι επίμονες ανισότητες των φύλων στα νοικοκυριά και στην αγορά εργασίας, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εργασία φροντίδας. Αυτές οι ανισότητες μεταξύ των φύλων πρέπει να ξεπεραστούν για να γίνει αξιοπρεπής η παροχή φροντίδας και να διασφαλιστεί ένα μέλλον αξιοπρεπούς εργασίας τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.
Διεθνής Ημέρα Φροντίδας και Υποστήριξης
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) θα τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα Φροντίδας και Υποστήριξης το 2024 δίνοντας έμφαση στο Ψήφισμα σχετικά με την Αξιοπρεπή Εργασία και την Οικονομία Φροντίδας , που εγκρίθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας της ΔΟΕ τον Ιούνιο του 2024.
Έχοντας επίγνωση της ανάγκης να επενδύσουμε στην οικονομία της περίθαλψης και να δημιουργήσουμε ισχυρά, ανθεκτικά και ανταποκρινόμενα στο φύλο, συστήματα φροντίδας και υποστήριξης που αφορούν την αναπηρία και την ηλικία, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα με σκοπό την αναγνώριση, τη μείωση, την εκτίμηση και την αναδιανομή των απλήρωτων φροντίδα και οικιακή εργασία και υποστήριξη, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να ανακηρύξει την 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Φροντίδας και Υποστήριξης.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να αναγνωριστεί και να εκτιμηθεί η αμειβόμενη εργασία φροντίδας και φροντίδας ως βασικών εργαζομένων και η ανάγκη υιοθέτησης μέτρων που καταπολεμούν τα στερεότυπα φύλου που σχετίζονται με τη φροντίδα και την υποστήριξη, καθώς και εκείνα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τη φυλή, την εθνικότητα, την ηλικία και την ηλικία και μεταναστευτικό καθεστώς, για τη μείωση του επαγγελματικού διαχωρισμού για εργασία φροντίδας, τη διευκόλυνση της μετάβασης από την άτυπη στην επίσημη εργασία και την αξιοπρεπή εργασία, συμπεριλαμβανομένης της αμειβόμενης φροντίδας και της οικιακής εργασίας, και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας στην οικονομία της φροντίδας και την αύξηση των ανταμοιβών και της εκπροσώπησης των αμειβόμενων οικιακών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας, καθώς και την ανάγκη πραγματοποίησης του δικαιώματος των γυναικών στην εργασία και των δικαιωμάτων στην εργασία για όσους έχουν ευθύνες φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας.
Η Συνέλευση κάλεσε τους ενδιαφερόμενους φορείς να παρακολουθούν την Παγκόσμια Ημέρα Φροντίδας και Υποστήριξης σε ετήσια βάση με τον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τη σημασία της φροντίδας και της υποστήριξης και τη βασική συμβολή της στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και της βιωσιμότητας των κοινωνιών μας και οικονομίες, καθώς και για την ανάγκη επένδυσης σε μια ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ισχυρών και ανθεκτικών συστημάτων φροντίδας και υποστήριξης.
Πηγή αναδημοσίευσης: ΟΗΕ